Samsung face planuri deja pentru tehnologia de următoare generație, 6G, care urmează să aducă experiențe mult mai bune decât actualul 5G. Proiectul Metavers-ului și potențialele aplicații pentru industrie sunt principalii factori care vor susține dezvoltarea unei tehnologii mai rapide, de capacitate mai mare. Până să ajungem la 6G, vă prezint și cel mai interesant gadget 5G disponibil chiar acum.

Samsung 6G

În ce stadiu se află acum tehnologia 6G

La ora actuală tehnologia 6G se află doar în stadiul de concept. Practic, va fi prima generație wireless capabilă să depășească fibra optică atât la vitezele de transfer de date, dar mai ales la latență. S-a dorit acest lucru și cu 5G, dar știm deja că obiectivul nu a fost atins.

Dezvoltarea noilor tehnologii durează destul de mult. Dincolo de teste de laborator și concepte de utilizare, realizarea unor standarde și adoptarea lor peste tot în lume pare să fie extrem de dificilă. Dacă tehnologia 2G era anunțată oficial în 1991, varianta 3G cu focus pe traficul de date venea abia în 2001. Epoca 4G a venit abia prin 2009. Iar, din 2019, primele țări au adoptat 5G și vitezele sale supersonice.

Dacă planificarea 6G merge bine, sunt șanse ca tehnologia să înceapă să fie folosită în Asia din 2028 și cu extinderea la nivel internațional din 2030. Cel puțin așa sunt planurile acum.

Metaverse și mașini autonome

Promisiunea 5G a fost surprinzătoare: ideea unei rețele care oferă viteze foarte mari de transfer de date și latențe foarte mici atrăgea pe toată lumea. Însă putem vedea că acest lucru nu s-a transpus exact în realitate. Adopția 5G a fost lentă și acolo unde există acoperire, vitezele nu sunt chiar atât de mari. Știm cu toții că volumul de date mobile consumate crește de la an la an. Până acum creșterea a fost susținută de video online și streaming. Iar creșterea va continua, de unde nevoia unei tehnologii mai avansate.

Următorul pas în dezvoltarea lumii interconectate este conceptul de Metavers, susținut de dispozitive de tip AR și VR. Acest univers virtual va deveni noul loc de întâlnire, atât pentru muncă, cât și pentru distracție. Lumile de lucru hibride sunt extrem de eficiente și unele companii vor menține munca de la distanță și pe viitor. Pe de altă parte, tot mai multe concerte și evenimente cu public se vor ține în format digital, dar în Metavers, în loc de videoconferințe pe Zoom sau Teams, medii care au devenit extrem de plicticoase pentru toată lumea.

La fel se întâmplă cu industria și aplicațiile pentru companii. Nevoia de transfer de date mai rapid și latențe și mai mici este clară. Doar dacă ne uităm la domeniul mașinilor autonome, intuim că acestea vor avea nevoie de rețele mai puternice. O întârziere de milisecunde poate decide soarta unui accident. Utilizarea tot mai intensă aduce un trafic de date sporit și acesta va influența experiența de utilizare a tuturor.

Planurile Samsung privind 6G

Samsung consideră că 6G va oferi următoarea experiență hiperconectată pentru toți. „Credem că tehnologia 6G va oferi experiențe net superioare pentru oameni, datorită următorului nivel de hiper-conectivitate, iar această idee servește ca fundament al viziunii noastre 6G. Credem că este momentul potrivit pentru a începe pregătirea pentru 6G. Dezvoltarea 6G va necesita mulți ani, așa cum s-a întâmplat și cu generațiile anterioare, și va avea nevoie de multe discuții și parteneriate între jucătorii din industrie și mediul academic”, a declarat Sebastian Seung, Președinte și Head of Samsung Research.

Un alt oficial Samsung a vorbit despre necesitatea de a implementa tehnologiei AI/ML (artificial intelligence / machine learning) pentru îmbunătățirea performanței sistemelor de comunicații mobile. În special în zona de transfer optim de date și gestionare a puterii releelor care vor susține 6G. Evident, pentru 6G va necesar alt spectru, de frecvență mai înaltă.

Teste 5G

Cea mai bună experiență 5G

Pentru că mai avem un lung drum de parcurs spre 6G, mai bine vă prezint acum cel mai interesant gadget 5G, care este disponibil chiar acum. Pentru că operatorii telecom au adaptat tehnologia 5G la spectrul disponibil, ne putem bucura de servicii 5G în orașe și în zonele turistice de pe litoral.

Am folosit zilele trecute Galaxy S22 Ultra pentru a accesa rețeaua 5G din București. Rezultatele sunt mult peste 4G. După cum arată testele, se pot atinge real cam 250Mbps la download, viteză apropiată de fibră.

Telefonul rămâne cel mai dotat flagship pe partea de fotografie și aduce un ecran de calitate fără rival. Design-ul S22 Ultra este cel mai bun la ora actuală. Anul acesta au integrat și S Pen pentru o experiență completă.

Iar astăzi am avut surpriza să descopăr pe site-ul Samsung și o ofertă excelentă de preț: terminalul în varianta 12GB de RAM și 256 GB de stocare internă costă 5.499 lei. Merită cumpărat.