Am testat monitorul BenQ EW3280U, un dispozitiv cu rezoluție 4K și tehnologie HDR care poate fi comparat cu un televizor. Practic este perfect pentru jocurile pe consolă, gaming pe PC, dar și divertisment la cea mai bună calitate: Netflix Premium, Prime Video 4K și alte asemenea surse.

review BenQ EW3280U

Pro și contra BenQ EW3280U

Avantaje:

  • calitatea imaginii excelentă;
  • imagine HDR, contrast, culori;
  • rezoluție 4K;
  • telecomandă și meniu simplu;
  • bun pentru consolă și gaming, dar și divertisment;

Dezavantaje:

  • preț destul de piperat;
  • nu se poate ajusta vertical sau roti;

Detalii tehnice și specificații

Ecran: 32 inch 4K UHD 16:9 IPS
Rezoluție: 3840×2160 pxieli
Luminozitate: 350/400 nits
Contrast: 1000:1
Timp de răspuns: 5ms
Unghi de vizualizare: 178 grade
Refresh: 60 Hz
Format: 16:9
Gamut: 95% DCI-P3
Sunet: 2W*2 + Woofer 5W *1
Conectivitate: HDMI (v2.0)x2 , DisplayPort (v1.4)x1 , USB Type-C
Dimensiuni: 523.1 x 726.9 x 204.1 mm
Greutate: 8.1 kg
Preț: 799 euro

Aflați mai multe direct pe site-ul BenQ.

Idei principale

Vânzările de monitoare sunt împărțite clar între cei care vor un dispozitiv de birou și cei care doresc un ecran pentru divertisment. Deși poate fi numit și ecran de gaming, BenQ EW3280U este mai degrabă un monitor pentru jocurile de pe consolă, dar și pentru PC. Oferă o imagine incredibilă, este la multe capitole concurent pentru televizor, dar în același timp este un ecran mare pentru profesioniștii care au activități în zona de grafică, editare, video și creații 3D. Nu este un monitor pentru shootere și jocuri de acțiune, având un timp de răspuns normal și o rată de refresh exact ca la televizorul clasic.

În schimb pentru jocurile bazate pe grafică, cu poveste în spate și atmosferă de Hollywood, pentru filmele 4K consumate prin streaming sau descărcate și văzute de pe PC este un monitor perfect. Și cum spuneam, este ideal și pentru muncă.

Monitorul este realizat în stil clasic cât mai simplu, are un picior cu talpă minimalistă în formă de dreptunghi, foarte ușor de montat. Are margini destul de subțiri, așa că ecranul masiv domină biroul. Mi-a plăcut ideea de a avea telecomandă în cutie, la multe modele nu am avut și este extrem de enervant meniul accesibil prin butoane sau control tactil care nu merge totdeauna cum vrei.

Culorile sunt excelente, are o imagine foarte bună, contrast puternic, luminozitate. BenQ sunt cunoscuți pentru asta. Monitorul se poate aranja un pic în privința înclinației, dar nu poți aranja pe înălțime și nu se rotește în vreun fel. Așa că doritorii trebuie să caute alte alternative. Conectivitatea este standard, are două mufe HDMI, una DisplayPort și USB Type-C, i-ar fi prins bine mai multe opțiuni.

Din punct de vedere tehnic, monitorul are specificații bune, dar țineți cont de rezoluția 4K și rata de refresh 60Hz. Pasionații de shootere ar prefera Full HD și o rată de refresh de minim 144Hz, iar timpul de răspuns este la multe monitoare de gaming mult mai rapid. Pe de altă parte, BenQ EW3280U este perfect pentru jocuri de aventură sau explorare, unde nu e important timpul de răspuns și rata de refresh. Sunetul foarte bun ajută. Monitorul include tehnologia AMD Freesync pentru mișcări mai fluente.

Concluzii

Monitorul BenQ EW3280U este mai degrabă pentru muncă serioasă și divertisment în timpul liber. Astfel nu trebuie să mai cumperi alt televizor sau alt monitor pentru muncă și folosești dispozitivul pentru ambele activități. Este însă destul de masiv la 32 de inch, iar pe birou ar trebui să stea la ceva distanță de privitor. De asemenea, trebuie discutat și prețul. Poți lua un televizor 4K mult mai ieftin sau un monitor pentru birou mai simplu cu jumătate din preț. Așa că decizia aparține fiecărui utilziator. Dar pentru editare video 4K, editare foto, filme pe Netflix și HBO sau jocuri video pe consolă este un monitor ideal.

Galerie foto