Am testat un router wireless TP-Link Archer C1200 împreună cu extenterul de rețea TP-Link RE350, iar rezultatele sunt bune. Am să vă povestesc mai jos despre fiecare și am să vă arăt și testele realizate cu aceste dispozitive.

Router wireless TP-Link Archer C1200

TP-Link Archer C1200 a ajuns la teste direct de la TP-Link România. L-am conectat la FIberlink 1Gbps și se descurcă foarte bine. Poate fi cumpărat de la eMAG la prețul de 250 de lei. Extenderul a dus Internetul la viteză foarte bună pînă în ultima cameră, unde routerul bate, dar calitatea semnalului este afectată de pereții de rezistență. O să vă arăt testele mai jos. RE350 costă tot 250 de lei la eMAG.

Routerul wireless Archer C1200 dual-band gigabit (2.4 și 5GHz), are patru porturi LAN, 1 WAN și un USB. Două butoane sunt pe dispozitiv, cel de Power On/Off, precum și cel de WiFi On/Off. Există și o soluție pentru resetare în caz că nu merge ceva. Pe 5GHz duce 867 Mbps, iar pe 2.4GHz duce 300 Mbps. Routerul are un procesor Broadcom BCM47189 la 900 MHz, 128 MB de RAM și stocare de 16 MB flash. Este compatibil cu standardele IEEE 802.11a/b/g/n/ac.

Puteți vedea și un videoclip „unboxing” realizat de TP-Link:Extender de rețea wireless TP-Link RE350

TP-Link AC1200 RE350 este un extender de rețea care se configurează ușor și duce Internetul la mare distanță. Dispunde de ambele frecvențe, 2.4 și 5GHz, are și port gigabit Ethernet pentru viteză maximă pe cablu. Cele două antene permit conectarea la viteze mai mari și o stabilitate mai bună a semnalului. Merge și cu alte dispozitive, dar cu Archer C1200 l-am setat rapid prin aplicația dedicată. Este compatibil cu noile tehnologii, dar poate fi folosit și cu modele de routere mai vechi ( 802.11a/b/g/n). Se poate instala folosind administrarea de pe laptop sau computer, dar și aplicația de pe smartphone. Mie mi s-a părut interesant să testez cu aplicația de pe telefon, a fost mai simplu și mai rapid.

Testele făcute în ultima cameră pe WiFi arată o viteză de 50Mbps upload/dowload fără extender, iar după ce l-am instalat atingea 110Mbps. Semnalul creștea de la 3 liniuțe la cinci, cu o calitate foarte bună.

Instalare și configurare

Pentru router am folosit instalarea clasică. Am conectat routerul la curent și la Internet, apoi de pe laptop m-am conectat la adresa standard 192.168.0.1, cu tradiționalul user admin și parola admin. După prima accesare îți cere să schimbi parola, așa că nu există probleme și vă sfătuiesc să nu folosiți vreo combinație simplă pentru că sunt riscuri mari dacă vreun hacker obține acces la router. Am setat să funcționeze pe ambele benzi simultan, iar conectarea a fost fără nicio problemă, după câteva click-uri eram conectat la internet.

Pentru extender am folosit aplicația TP-Link Tether. Aceasta permite conectarea telefonului direct la extender, configurarea rețelei pe care să o preia, iar după câteva click-uri eram conectat. Apoi când duci extender-ul în altă cameră este suficient să îl bagi în priză și va merge păstrând conexiunea cu routerul.

Teste de viteză

Pe WiFi pe 2.4 GHz vitezele au fost în jurul a 40Mbps, iar pe 5GHz în jurul a 100Mbps. Am făcut și test pe cablu pentru a vedea diferențele, 950Mbps download și 500Mbps download, exact cum spune RCS RDS. De asemenea, am testat în cameră, care se află la o distanță de circa 10 metri de router, separată de câțiva pereți. Acolo în general acoperirea e mai slabă și semnalul mai prost. Fără extender a mers totuși destul de decent datorită routerului AC1200, cam 50Mbps atât la download, cât și la upload, iar cu extenderul instalat am atins 110/115 Mbps și la download și la upload, aproape se dublează rezultaltele.

Concluzii

TP-Link C1200 este un router foarte puternic pentru conexiuni 1Gbps, iar TP-Link RE350 este un extender extrem de puternic. Ambele pot fi cumpărate cu 500 de lei (1 + 2), ceea ce mi se pare o investiție excelentă. Dar ceea ce contează cu adevărat este faptul că instalarea și utilizarea sunt extrem de simple, nu am întâmpinat nicio problemă, nu a trebuit să deschid manualul, totul a mers pas cu pas exact cum trebuie. Se pare că echipamentele de rețea sunt din ce în ce mai prietenoase cu utilizatorul. Dacă aveți nevoie de un router nou, vă recomand cu căldură ambele produse.

Galerie foto