Cei de la Toshiba au prezentat astăzi un *robot de companie* care arată și se mișcă la fel ca un om, botezat Aiko Chihira. De asemenea știe să comunice și prin limbajul semnelor, dar deocamdată în japoneză. În același timp, tot mai des apar păreri ale unor lideri din tehnologie care se pronunță nu neapărat contra, dar sunt reticenți în privința Inteligenței Artificiale. Astăzi vorbim despre Elon Musk, fondatorul Tesla.

 

toshiba robot

Robot Toshiba

Primul robot Toshiba care imită un om a fost dezvăluit la târgul de tehnologie CEATEC din Japonia. Este un prototip și va fi dezvoltat în continuare. Scopul declarat al japonezilor este să realizeze un asistent digital pentru persoanele în vârstă și cei cu disabilități, care să comunice natural. Robotul știe să zâmbească, să își miște ochii și să miște mâinile „ca o persoană reală”. Lansarea comercială a lui Aiko Chihira ar putea fi în 2020, când Toshiba speră că va termina dezvoltarea lui.

ads

Inginerii de la Toshiba au lucrat cu specialiștii Osaka University, care are un laborator foarte cunoscut de robotică și au realizat numeroase prototipuri de roboți care imită mișcările și gesturile naturale.

Video


Avertisment futurist

Elon Musk este fondator al programului Space X, fondator Tesla Motors, după ce a devenit milionar din vânzarea PayPal. I-am putea spune un Steve Jobs al tehnologiei futuriste. Totuși, chiar el avertizează deseori că nu este de glumit cu roboții și cu Inteligența Artificială. Desigur, sunt și apariții de PR și imagine, dar spusele lui par inspirate din literatura SF.

„Roboții super-inteligenți ar putea decide la un moment dat în locul nostru, iar ei ar putea decide că oamenii sunt în plus”, a declarat el, conform CNet.

Este o temă recurentă din zona de Science-Fiction și o discuție mereu actuală. Oamenii distrug planeta, deci oamenii sunt un risc pentru omenire. Orice risc pentru omenire trebuie eliminat…

Elon Musk spune că oameni nu înțeleg cât de repede evoluează Inteligența Artificială și că, în curând, ne vom baza pe deciziile AI, mai mult decât pe propriile decizii. Sau ne vom lua deciziile pe baza informațiilor oferite de AI.