Samsung a prezentat oficial viziunea sa pentru tehnologia 6G, stabilind astfel câteva dintre liniile mari spre care va merge cercetarea în perioada următoare. Din ce știm, tehnolgia în pregătire din 2028.

Cercetare și dezvoltare

Strategia Samsung are la bază un motto: The Next Hyper-Connected Experience for All. Tehnologia 6G ar urma să fie o nouă revoluție la fel de importantă cum tehnologia 5G va crește exponențial benficiile oferite de 4G. Dacă în 2012 vedeam lansarea 4G în România, nimeni nu știa atunci ce revoluție va produce această tehnologie. Tot ecosistemul actual – Uber, Glovo, Netflix, Spotify, Airbnb, Amazon – este dezvoltat în faza incipentă 4G și a crescut odată cu această tehnologie. Acum revoluția 5G va aduce noi dezvoltări economice, va susține automatizări, aplicații inteligente, roboți sau aplicații despre care acum ne putem doar da cu părerea. Vom vedea peste 5-6 ani primele rezultate ale revoluției 5G. De aceea, este important să ne pregătim de pe-acum pentru rețeaua de următoare generație, 6G.

Sasung crede că rețeaua 6G va aduce tehnologia de super-mare viteză, experiența interconectată, pentru toți utilizatorii, indiferent de locație. Documentul realizat de cercetătorii Samsung include nu doar declarații de presă, ci și specificații: detalii tehnice, servicii posibile, echipamente necesare, tehnologii care pot fi utilizate, date de lansare și propuneri pentru standarde. Compania sud-coreeană a anunțat că biroul de cercetare a lucrat la documentarea 6G încă de anul trecut și se așteaptă ca în 10 ani să fie gata tehnologia.

ads

Cel mai devreme, standardele 6G și primele demonstrații tehnologice 6G să fie chiar în 2028. Anul 2029 va fi unul de tranziție și din 2030 vom avea rețele 6G funcționale. Pritnre tehnologiile mass-market se vor număra serviciile imersive VR sau XR (extended reality), holograme mobile și alte creații în format digitale, precum avatarele live. Spre deosebire de 5G, vitezele estimate pentru 6G vor fi de 1.000 Gbps. Latența va scădea și ea, dacă se speră în 1ms pentru 5G va atinge 100 microsecunde pentru 6G (0.0001 secunde).

Evident, totul va depinde de infrastructură și echipamentele tehnice realizate. Pentru a atinge astfel de performanțe va fi necesară utilizarea frecvențelor spectrului terahertz (THz).

Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul de cercetare Samsung.