Am testat un SSD Samsung 9100 Pro, următorul nivel pentru cei care au nevoie de stocare rapidă și de capacitate maximă. Este gândit pentru profesioniștii digitali care lucrează cu fișiere de mari dimensiuni și au nevoie de acces rapid la ele. Dar poate fi util și în jocuri video, bineînțeles.

Samsung 9100 Pro SSD

Detalii tehnice Samsung 9100 Pro SSD

Interfața: PCIe 5.0
Tehnologie: SAMSUNG V-NAND TLC
Viteza de citire/scriere/: 14700 MB/s / 13300 MB/s
Viteza de citire/scriere random IOPS: 1,850 / 2,600
Capacitate: 1 / 2 / 4 / 8 TB
Dimensiuni: 80.15 x 22.15 x 2.38 mm
Greutate: 9 g
Pachetul include: doar SSD
Compatibil cu: Windows 11, 10, macOS (v.10.15.x +), Linux (v. 4.4.x +), Chrome OS
Preț: 885 lei 1TB, 1.332 lei pentru 2TB, 2.350 de lei pentru 4TB

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 5]

Pro și contra Samsung 9100 Pro SSD

Avantaje:

  • performanțe maxime de scriere/citire;
  • capacitate destul de mare;
  • adoptă PCIe 5.0;

Dezavantaje:

  • prețul nu este tocmai mic;

Impresii după testarea Samsung 9100 Pro SSD

Samsung a fost mereu un lider în zona de stocare și produsele sale sunt apreciate atât de profesioniști, cât și de gameri. Modelul nou este prima unitate PCIe Gen5 realizată de companie. Interfața PCIe 5.0 este de două ori mai rapidă decât generația anterioară, dar atenție, trebuie să aveți placă de bază și procesor care susține performanța. Nu mai este atât de necesar un sistem de răcire mai avansat, cum era pe vremuri. Noua generație nu doar că este mai eficientă energetic, dar se și încinge mai puțin, contribuind la o experiență mai bună. De fapt, este ideal pentru oricine face upgrade la PC sau laptop acum.

Noul model de SSD Samsung a fost lansat oficial în martie, dar acum a ajuns la review după ce a făcut ture prin Europa. Eu testasem modelul anterior, Samsung 990 Pro. Chiar eram curios cu cât sunt mai mari vitezele de transfer pentru noua generație. Am făcut și un upgrade de sistem, așa că testele au mers foarte bine. Noul model oferă viteze de citire secvențială de până la 14.800 MB/s și viteze de scriere de până la 13.400 MB/s, furnizând performanță îmbunătățită cu până la 99% față de predecesorul său.

Samsung 9100 PRO este proiectat pentru a fi o soluție eficientă pentru utilizatorii de PC-uri (laptop sau desktop) care au nevoie de viteze de acces mari pentru sarcini de procesare paralelă a datelor, mai ales pentru creatorii profesioniști care gestionează conținut bazat pe AI, grafică 3D sau video. Și pentru utilizatorii care se bucură de experiențe de gaming extreme.

Toate capacitățile se mândresc și cu noul NAND V8 TLC dezvoltat de Samsung, dar dispun 1 GB de LPDDR4X per TB. Fiecare variantă de 9100 Pro utilizează noul controler de 5 nm de la Samsung, care își propune să îmbunătățească eficiența printr-un consum redus de energie în comparație cu modelele anterioare. Cu o putere maximă de 9 W, se pare că se ține de promisiune. Samsung menține aceeași perioadă de garanție de cinci ani pentru 9100 Pro, așa cum a oferit-o și cu 990 Pro.

Am rulat pe el cam toate testele pe care le-am putut găsi la momentul ăsta. ATTO și CrystalDisk sunt instrumente gratuite, ușor de utilizat pentru evaluarea performanței stocării. Ambele aplicații ne oferă o perspectivă asupra modului în care SSD-ul gestionează diferite fișiere de diverse dimensiuni și cam care sunt timpii de așteptare, atât pentru sarcini de lucru secvențiale, cât și pentru cele aleatorii. Rezultatele ATTO arată că 9100 Pro este performant și consistent indiferent de sarcini. În special, se descurcă bine la citiri, depășind toți concurenții.

Samsung oferă acest model și în variante de 1TB sau 2TB, dar au anunțat oficial și o variantă de 8TB, care nu este disponibilă acum. Este compatibil și cu sistemele PCIe 4, doar că nu va funcționa la vitezele maxim de transfer anunțate.

Concluzii

Deși viteza sa este impresionantă, este și mai important să menționez aici consumul de energie și temperaturile joase de funcționare ale 9100 Pro. Este chiar genul de SSD PCIe 5.0 x4 care nu are nevoie de un radiator enorm pentru a oferi puterea maximă de transfer. Samsung 9100 Pro este un SSD excelent, doar că trebuie avut grijă și la placa de bază, dar și la procesor să fie compatibile.

La final vă mai repet prețurile în funcție de capacitate: 885 lei 1TB, 1.332 lei pentru 2 TB, 2.350 de lei pentru 4TGB. Deocamdată nu am găsit versiunea menționată de 8TB nicăieri.

Galerie foto