Am testat Samsung 990 PRO, noua generație de SSD-uri care merge până la capacități de 4TB. Vine la mine după ce am avut ocazia să folosesc Samsung 970 Pro și acum doi ani am mers pe Samsung 880 Pro. Noua generație este foarte performantă și are capacitate maximă. Cred că urmează să sparg pușculița. Sau banca.

Samsung 990 PRO SSD 4TB

Detalii tehnice Samsung 990 PRO SSD

Format: M.2 (2280)
Capacitate: 1, 2, 4TB
Interfața: PCIe Gen 4.0 x4, NVMe 2.0
Viteza la citire: 7.450 MB/s
Viteza la scriere: 6.900 MB/s
Anduranță: 1,5 milioane de ore
Dimensiuni: 80 x 22 x 2.3 mm
Greutate: 9 g
Tip memorie: V-NAND TLC
Preț: 565, 950, 2200

Pro și contra Samsung 990 PRO SSD

Avantaje:

  • performanțe maxime pentru PCIe 4;
  • capacitate mare;
  • utilizare aproape plug&play;

Dezavantaje:

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 5]

Impresii după testare

Samsung Electronics a lansat recent și varianta 4TB a SSD-ului din seria 990 PRO. Modelele bazate pe interfața PCIe 4.0 oferă performanță crescută. Vin cu tehnologia Samsung V-NAND (V8) de a opta generație și controler proprietar îmbunătățit. Practic, având hardware compatibil, obțineți viteze de scriere și citire foarte bune.

Mai exact, sunt optimizate pentru volume masive de date, cum ar fi grafică 3D/4K, analize de date, video 4K sau 8K și jocuri video la înaltă rezoluție. Este SSD-ul ideal pentru PC-uri, laptopuri sau console de jocuri de ultimă generație. Poate fi folosit și în sisteme de calcul dedicate. Modelele Samsung 990 PRO asigură fiabilitate și longevitate crescute, sunt ideale pentru cei cu sarcini de lucru foarte solicitante și nevoi mari de capacitate de stocare.

Dispunând de tehnologia Samsung V8 și controler îmbunătățit, modelul de 4TB 990 PRO oferă viteze de citire secvențială de până la 7.450 megaocteți pe secundă (MB/s) și viteze de scriere de până la 6.900MB/ s. Noua capacitate extinsă de 4TB oferă viteze de citire și scriere aleatoare îmbunătățite de până la 1.600K și, respectiv, 1.550K IOPS3.

Pentru jocurile de ultimă generație care acceptă cea mai recentă tehnologie de încărcare a jocurilor, seria 990 PRO poate ajuta la reducerea decalajului, permițând utilizatorilor să se bucure de experiențe de joc în timp real, cu FPS-uri constant ridicate.

Seria 990 PRO aduce în plus eficiență energetică, cu o îmbunătățire a performanței cu până la 50% în comparație cu seria anterioară 980 PRO. Încorporează un strat de nichel pe controler și are o etichetă de împrăștiere a căldurii pe partea din spate a SSD-ului, asigurând menținerea optimă a nivelului de temperatură și fluctuații minime de performanță în timp. Există și o variantă 990 PRO cu radiator, care este echipat cu un radiator eficient, subțire, oferind utilizatorilor experiența deplină a capacităților de calcul și jocuri de înaltă performanță susținute.

Datorită NAND de înaltă densitate V8 și tehnologiei memory stacking, 4TB 990 PRO a fost proiectat cu un factor de formă M.2 cu o singură față, ceea ce îl face mai subțire decât alte SSD-uri M.2 cu două fețe. Acest lucru eliberează utilizatorii de îngrijorările pe care le pot cauza SSD-urile M.2 cu două fețe atunci când sunt instalate în laptopuri ultra-subțiri.

Samsung 990 Pro acceptă criptarea TCG Opal – o caracteristică care nu există pe majoritatea SSD-urilor pentru consumatori – și oferă scrieri garantate de 600 TB pe TB de capacitate.

Instalare și teste

Am desfăcut vechiul laptop în care am Samsung 970 Pro și 980 Pro împreună. Am înlocuit al doilea disc cu 990 Pro. Discul nu apare chiar instant, trebuie să activezi Disk Manager și să descoperi acolo spațiul nealocat, care trebuie apoi inițiat.

După aceea apare ca discul D, sau ce literă i-ai atribuit tu, complet gol. Am folosit pentru test Crystal Disk Mark și As SSD Benchmark. Vedeți în galerie că s-a descurcat destul de bine.

Samsung a lansat versiunea 7.2 a software-ului său de stocare Magician . Acest software permite acum controlul RGB pentru versiunile cu radiatoare ale unității. De asemenea, permite migrarea datelor și oferă diagnostice, actualizări de firmware și actualizări de drivere. Alte funcții sunt, de asemenea, prezente, cum ar fi o revenire PSID, care efectuează o ștergere sigură și deblochează o unitate criptată. Software-ul SSD de la Samsung este, în general, standardul pentru industrie. Are, de asemenea, un panou de optimizare a performanței, care permite un mod de performanță completă.

Concluzii

Samsung 990 PRO SSD 4TB aduce cu siguranță performanța dorită de toată lumea și capacitatea maximă disponibilă acum. Modelul era promis încă de la lansarea primelor dispozitive din serie. Dar acum începe să ajungă în magazine și varianta de 4TB. Sigur, el este cel mai scump din serie. Dar cu siguranță merită actualizarea dacă lucrați mereu cu fișiere de mari dimensiuni și aplicații sau jocuri intensive.

Repet și prețurile: 565 de lei pentru 1TB, 950 de lei varianta de 2TB, precum și 2200 de lei pentru cea de 4TB.

Galerie foto