Am testat un SSD Samsung 980 Pro și mi se pare o foarte bună alegere pentru profesioniștii și creativii care au nevoie de viteză. Are tehnologii de ultimă generație, scriere și citire rapidă, dar și o conectivitate de mare viteză. Vă redau mai jos câteva informații despre beneficiile NVMe și PCI-Express 4.0.

Samsung 980 Pro

Pro și contra Samsung 980 Pro

Avantaje:

  • transfer de date mult mai rapid;
  • latență redusă semnificativ;
  • dimensiuni reduse;
  • prețul este din ce în ce mai competitiv;

Dezavantaje:

  • nu sunt foarte potrivite pentru cantități foarte mari de date;
  • nu sunt compatibile cu laptopuri și dispozitive mai vechi;

Detalii tehnice Samsung 980 Pro

Format: M.2
Capacitate stocare: 500 GB
Interfata: PCIe 4.0
Citire (MB/s): 6.900
Scriere (MB/s): 5.000
Tip Memorie: Samsung V-NAND 3-bit MLC
Conectivitate: NVMe 1.3c
Dimensiuni: 80.15 x 22.15 x 2.38 mm
Greutate: 9 gr
Preț: 650 de lei la data testării

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 4]

Mai multe detalii tehnice puteți găsi aici.

Impresii după testare

În ultima perioadă am trecut toate laptopurile pe SSD. Am mai păstrat câteva HDD-uri de peste 1TB doar pentru stocat arhive de poze și documente vechi în format digital. Mai am și câteva HDD-uri externe, dar devin tot mai greu de utilizat și cred că o să iau un HDD de 4TB pentru a muta toate arhivele într-un singur loc. Eventual unul conectat pe USB Type-C. Dar asta este altă poveste.

Am schimbat recent SSD-ul cu un Samsung 970 Evo. Pe același motiv, l-am ales pentru viteză, preț, calitatea realizării. Este super-rapid și sunt foarte mulțumit de el. Acum a venit noua generație, Samsung 980 Pro. Un dispozitiv mai rapid și mai puternic.

Folosind interfața PCIe 4.0, SSD-ul oferă o viteza de transfer dublă a datelor față de PCIe 3.0. Dar este în același timp compatibil cu PCIe 3.0 pentru o utilizare indiferent de situație. Cu ajutorul controlerului Elpis personalizat, Samsung 980 PRO este optimizat pentru viteză. Oferă viteze de citire de până la 7.000 MB/s, de două ori mai rapid decât SSD-urile PCIe 3.0 și de 12,7 ori mai rapid decât SSD-urile SATA.

Samsung 980 PRO vine într-un format compact M.2 2280, care poate fi conectat cu ușurință la desktop-uri și laptopuri. Unitatea este potrivită pentru construirea de sisteme de calcul performante datorita eficienței energetice.

SATA sau NVMe? Alegerea este evidentă

Anul 2020 a fost primul în care vânzarea de unități SSD a depășit HDD cu un raport de 333 milioane la 260 milioane. Piața a așteptat peste 15 ani acest moment. În 2004, când a debutat primul SSD SATA alfimei Adtron, nimeni nu credea într-o evoluție atât de rapidă. Nouă ani mai târziu, în 2013, Samsung a prezentat primul disc NVMe Samsung XS1715, care anunța o nouă eră în domeniul soluțiilor de stocare a datelor. O eră care tocmai își trăiește epoca de aur.

Scăderile recente ale prețurilor au contribuit la o creștere uriașă a interesului pentru discuri NVMe. “Anul 2020 este, de asemenea, o premieră primelor unități NVMe pentru consumatori, pentru interfața PCI-Express 4.0. Datorită introducerii modelului Samsung 980 PRO, am stabilit noi standarde în domeniul vitezei de salvare și citire a datelor”, a explicat Maciej Bartłomiej Kamiński, Director de Dezvoltare a Afacerilor Memory la Samsung Electronics pentru Polonia și regiunea CEE.

Factorul cheie pentru care discurile SSD pe tehnologia NVMe câștigă atât de repede popularitate este prețul atractiv și un avantaj clar în viteza de citire și scriere. Datorită faptului că discurile NVMe sunt cu noi de scurt timp, nu toate dispozitivele sunt echipate cu magistrala PCI Express care le poate deservi. Dar, dacă echipamentul nostru este pregătit tehnologic pentru o astfel de soluție, merită să adoptați NVMe.

Singura excepție poate fi atunci când aveți nevoie de un disc pentru a stoca mai multe date. În acest caz, diferența de preț între discuri SATA mari și NVMe poate fi semnificativă. La capacități de 2TB sau mai mult diferențele de prețuri rămân în continuare semnificative.

Instalare și teste

Deși în cazul laptopurilor este mai dificil de integrat un SSD nou, totuși m-am obișnuit cu sistemul. Sunt multe șuruburi și trebuie să fi foarte atent să nu atingi ceva de pe placa de bază. Trebuie scos din priză neapărat și ferit de obiecte metalice pe cât este posibil. De asemenea este de preferat să lucrați cu mănuși de cauciuc.

Din fericire însă, laptopurile Asus sunt gândite astfel încât să le poți actualiza relativ ușor. Doar două capace pe spate și apoi ai acces la zona de stocare, memorii și chiar la baterie dacă este cazul. Vedeți în imagini și discul meu, 970 Evo, dar și noul model.

Am rulat testele de scriere și citire, vedeți mai jos ce și cum.

Concluzii

Samsung 980 Pro este construit pentru viteză. Pentru acces rapid la date, pentru procesarea rapidă a lor. Pentru gaming, pentru task-uri care implică foarte mult datele: editare video, transferuri de fișiere măricele, editarea foto cu imaini RAW și așa mai departe. Evident pentru grafica 3D și CAD este neapărat necesară o stocare rapidă. Desigur, pe măsură ce avem nevoie de stocare de capacitate mare, prețurile SSD-urilor cresc și devin destul de scumpe comparat cu mediile mai lente. Însă veți vedea că orice HDD sau chiar SSD-urile de tip SATA oferă un acces mai lent la date și dacă aveți fișiere mari totul se mișcă mult mai greu. Modelul de 500GB merge pus doar pentru sistemul de operare, iar pe slotul al doilea este necesar un SSD de capacitate mai mare dacă lucrați cu fișiere foarte mari.

Modelul testat poate fi luat de aici.

Galerie foto