Am testat un monitor curbat Samsung C27F396FHU, dedicat pasionaților de jocuri video și pentru vizionarea de filme. Este bine realizat, oferă imagini bune, iar mie personal nu mi se pare foarte scump.

0008

Pro și contra Samsung Curved Monitor

Atuurile acestui produs:
– design excelent;
– calitate bună a imaginii (FHD);
– conectivitate bună;
– AMD Freesync;

De luat în calcul (contra):
– prețul este de aproximativ 260 de euro;
– nu se poate ajusta poziția pe înălțime;

Experiența cu monitorul Samsung Curved 27″

Monitorul are diagonala de 27 de inch, o dimensiune tot mai des aleasă pentru birou, mai ales pentru cei care lucrează cu fișiere multimedia sau pur și simplu vor să aibă o privide de ansamblu mai largă. Curbura nu este foarte accentuată, e ideală pentru jocuri video sau vizionarea de filme, dar trebuie să recunosc că este ciudată pentru browser sau documente. Te obișnuiești probabil în timp.

Legat de Full HD, aici este o discuție întreagă. Eu am trecut la rezoluția 4K pentru ca să pot procesa mai ușor filmele Full HD și imaginile de rezoluție mai mare, fără să am probleme de vizionare. Majoritatea celor pasionați de jocuri spun că Full HD e mai bine, iar jocurile 4K doar îngreunează experiența. Aici fiecare alege cum vrea să lucreze și ce gen de display vrea să aibă.

Are un panel VA (vertical alignment), care oferă o calitate bună a imaginilor, cu negrul mai pronunțat. Tehnologia îmbunătățește unghiurile de vizualizare și oferă o reproducere mai fidelă a culorilor, pentru pasionații de fotografie de exemplu. Rata de constrast este 3.000:1, iar tehnologiile Samsung asigură că nu se pierde lumina pe marginile display-ului, ci oferă o imagine completă. Luminozitatea este de 250cd/m2, un nivel mediu, iar rata de refresh este de 60Hz.

Moitorul are integrate două boxe de 5W, dar sunetul oferit de ele este de nivel mediu. Are conectivitate DisplayPort, HDMI, VGA, dar și 3.5 mm in și out.

Faza cu ajustarea poziției pe verticală este cea mai mare problemă. Depinde de biroul fiecăruia, dar dacă nu stă la înălțimea corectă vei avea probleme – oboseala ochilor, dureri de spate. Pentru acest gen de setup singura soluție este să plasezi monitorul pe o cutie sau o carte de telefoane… Nu este foarte greu și doar așa poți ajusta înălțimea.

Tehnologia AMD FreeSync asigură adaptarea ratei de refresh la cea de redare din joc, astfel încât să nu apară lag sau sacadarea imaginilor. Desigur, probabil că merge cel mai bine dacă aveți GPU Radeon. Dacă ai placa video Nvidia nu vei beneficia de adaptarea ratei de refresh. Monitorul are și Game Mode, un mod special care adaptează culorile pentru cea mai bună experiență pentru utilizator.

Concluzii

Este un monitor pentru pasionații de jocuri, preferabil dacă ai GPU AMD Radeon, dar dacă jocurile tale stau bine în Full HD. Este ușor de folosit și pentru filme, iar curbura vă oferă o experiență mai intensivă. Este ciudat pentru munca de tip office, cu documente și chestii, dar cu siguranță este spectaculos ca design și va fi remarcat pe biroul vostru.
Depinde acum pentru ce anume vă trebuie un monitor nou, dacă vreți pentru dimensiune și design, este alegerea perfectă.

Galerie foto