Samsung a reușit să relanseze seria Galaxy A, modelele smartphone accesibile și bine dotate, cu un focus special pe utilizatorii tineri. Noua generație aduce și mai multe funcții și tehnologii dedicate în special utilizatorilor creativi.

samsung galaxy a

Noile modele din seria Galaxy A au un design modern, dotări tehnice mai bune, dar și prețuri foarte bune. O să analizăm pe rând fiecare model nou, dar întâi le trecem un pic în revistă.

Vârful de lance pentru această serie nouă lansată în 2019 este Galaxy A80, un smartphone flagship, dar cu un preț excelent pentru ceea ce oferă, cu inovații tehnologice pentru cameră, un model dedicat pasionaților de social media, Facebook, Instagram, Snapchat, cu camere foto speciale, gata oricând pentru live.

Există și modele mai accesibile, pentru utilizatorii care nu dispun de un buget foarte mare, precum Galaxy A70 sau A50, care oferă însă procesoare puternice, ecrane și baterii mari, camere foto avansate și o mulțime de tehnologii noi. Însă există și modele orientate spre zona mass-market, precum Galaxy A40, A20e sau A10.

Practic, cu noua serie Galaxy A Samsung reușește să acopere foarte bine toate segmentele de piață, de la zona ieftină până la cei care caută un smartphone de top. De asemenea, concurează foarte bine cu principalele modele accesibile de la competiție, având un raport calitate / preț mai bun. Dotările cresc de la model la model, iar fiecare utilizator va găsi un model care să-i fie pe plac.

Cele mai moderne telefoane accesibile

Am mai testat de-a lungul anilor modelele Samsung Galaxy din seriile entry-level sau mid-range, modelele mai ieftine, destinate publicului larg. Totuși, vă pot spune că Galaxy A10 este cel mai ieftin smartphone care poate fi considerat și modern și bine dotat.

Are un ecran mare, cu diagonala de 6.2 inch, IPS LCD, cu rezoluție HD+ (1520x720p) și luminozitate bună, dar și un procesor rapid. Este tot un produs Samsung, respectiv Exynos 7884, un procesor octa-core, cu două nuclee de mare putere ARM Cortex-A73 și șase nuclee economice ARM Cortex-A53. Este primul an în care modelele ieftine includ un procesor care să aibă nuclee de mare putere. Pînă acum modelele din zona aceasta de preț aveau procesoare cu nuclee economice, ceea ce făcea ca toate aplicațiile să se miște relativ mai greu. În 2019 nu mai este cazul.

Terminalul suportă carduri de memorie microSD, deci puteți extinde stocarea, puteți avea propria muzică salvată acolo, filme, cărți, jocuri și tot ce aveți nevoie fără a încărca memoria existentă. Mulți dintre rivali au renunțat la cardurile microSD mai ales la acest nivel de preț. Telefonul are camere foto decente, cu senzor de 13 megapixeli pe spate și 5 megapixeli frontal. Vine cu Android 9.0 Pie, iar bateria este de 3.400 mAh destul de bine. Totul la un preț de 600 de lei, unde concurează multe telefoane cu dotări mult mai slabe, procesoare lente și baterii mult mai mici.

Există și alternativa Galaxy A20e, un model cu ecran mai compact, dar cu dotări un pic mai bune, disponibil pe nivelul următor de preț. Are un display de 5.8 inch pe tehnologia diferită PLS (Plane Line Switching) LCD, cu rezoluție similară HD+ (1560×720 pixeli), are același procesor mai puternic decât modelele de anul anterior, dar vine cu 3GB de RAM în loc de doar doi la A10. Stocarea este tot de 32GB și are avantajul cardurilor microSD. Modelul are o baterie mai mică, de numai 3.000 mAh, fiind mai compact și mai ușor. Dar se descurcă bine per-total. Are pe spate două camere foto, senzorul de 13 megapixeli este acompaniat acum de o cameră ultra-wide de 5 megapixeli, iar pe partea frontală avem o cameră de 8 megapixeli, mai performantă. Totul la un preț de circa 700 de lei.

Smartphone mid-range bine dotate

Samsung Galaxy A40 trece la următorul nivel, are un plus la fiecare capitol comparat cu A20e, iar prețul nu este cu mult mai mare. Ecranul trece la rezoluție mai bună, este un Super AMOLED de 5.9 inch cu rezoluție FHD+, respectiv 2340×1080 pixeli, cu densitate 437 ppi. Cu alte cuvinte avem un ecran care pe vremuri era doar pe modelele de top.

De asemenea, procesorul este mai puternic, un Exynos 7904, octa-core cu 2 nuclee de mare putere ARM Cortex-A73, însă merg la 1.8GHz, spre comparație de 1.6GHz la modelele anterioare. Are și șase nuclee economice ARM Cortex-A53, la 1.6GHz, față de modelul anterior unde era limitat la 1.35GHz . Cu alte cuvinte, experiența cu orice aplicație va fi mult mai bună. În plus are 4GB de RAM și 64GB de stocare internă, carduri de memorie și baterie de 3.100 mAh. Este un telefon bun la toate și se va descurca în orice situație.

Camera foto de pe spate are senzori de 16 megapixeli și 5 megapixeli ultra-wide, iar cea frontală este de 25 de megapixeli. Prețul pentru acest model este sub 1.000 de lei, foarte atractiv prin raportul calitate/preț.

Desigur, pasionații au la dispoziție și Galaxy A50, cam cel mai echilibrat din serie, bine dotat și cu un preț bun, care trece la alt nivel. Are un ecran mai mare, cu diagonala de 6.4 inch, Super AMOLED, cu densitate 403 ppi, dar și o baterie imensă de 4.000 mAh. Camera foto de pe spate are trei senzori, unul de 25 megapixeli, unul ultra-wide de 8 megapixeli și un senzor de adâncime de câmp (depth) de 5 megapixeli. Camera selfie este de 25 de megapixeli.

Procesorul este și mai puternic, un Exynos 9610 care aduce patru nuclee de putere și patru economice, nucleele Cortex-A73 ating 2.3GHz și cele economice 1.7Ghz, pentru o experiență foarte bună. Modelul de 64GB costă 1.250 de lei, iar cel cu 128GB stocare internă are un preț de circa 1.350 de lei, mi se pare foarte avantajos. Și trecem iar la următorul nivel.

Samsung Galaxy A70 crește display-ul la 6.7 inch, perfect pentru multimedia, filme, jocuri video. Are de asemenea un procesor mai performant, un Snapdragon 675, care aduce două nuclee de putere și șase economice, doar că tehnologia folosită este Kryo 460 Gold și Silver, care sunt arhitecturi comparabile cu ARM Cortex-A76 și A55, adică mult mai perforamante decât tot ce am avut până acum. De asemenea, vine cu 128GB de stocare internă și 6GB de memorie, deci este un model care tinde spre poziția de vârf de gamă.

Camera foto de pe spate are senzori de 32 megapixeli, 8 megapixeli ultra-wide și 5 megapixeli senzor de adâncime. Camera frontală este de 32 de megapixeli, un modul foarte ok. Prețul pentru Galaxy A70 este undeva la 1.700 de lei, mi se pare excelent pentru dotările pe care le oferă.

Cel mai performant model din serie

Galaxy A80 este modelul flagship pentru tinerii pasionați de social media, are toate dotările unui telefon de top și chiar inovații tehnologice prezentate în premieră. Ecranul de 6.7 inch este similar cu A70, dar în rest trece la nivelul superior. Procesorul este mai puternic, Snapdragon 730, care are două nuclee puternice Kryo 470, adică este de nivelul Snapdragon 855, doar că are numai două nuclee de putere maximă, precum și șase economice, în timp ce 855 rămâne cu patru de mare putere și patru economice. În orice caz, este un procesor de top și nu veți simți mari diferențe între el și modelul de top.

Sistemul de camere este superior, avem senzorul de top de 48 de megapixeli care este foarte lăudat, eu urmează să îl testez curând. De asemenea, are o cameră ultra-wide de 8 megapixeli și o cameră 3D ToF (time of flight) care analizează distanțele până la obiecte și permite realizarea de imagini de o calitate mult mai bună. Sistemul de slide aduce camerele de pe spate în zona frontală și permite astfel realizarea de fotografii selfie la calitate maximă.

Modelul are 128GB de stocare internă și 8GB de RAM, iar bateria integrată este de 3.700 mAh, suficient pentru o zi de utilizare. Din cauza inovației tehnologice legate de camera foto, terminalul Samsung are un preț mai ridicat, îl puteți găsi la circa 3.100 de lei.

Relansarea seriei Galaxy A în 2019 a fost o reușită și fiecare model reușește să fie bine dotat și atractiv. Dacă aveți întrebări despre modele, eu le-am testat aproximativ pe toate din serie și vă pot răspunde în detaliu la fiecare.