Am testat Samsung Galaxy A50, unul dintre cele mai bune telefoane prin raportul calitate / preț. Este bine dotat, arată bine și este surprinzător nivelul de preț la care a fost lansat de Samsung. Probabil spre perioada de Black Friday va fi un hit.
Video review:
Sumarul articolului:
Samsung Galaxy A50 specificații tehnice
Display: 6.4 inch Super AMOLED, 2340×1080 pixeli
Procesor: Samsung Exynos 9610 (4×2.3 GHz Cortex-A73 & 4×1.7 GHz Cortex-A53)
GPU: ARM Mali G72
RAM: 6 GB
Stocare: 128 GB + card
Camere foto: 25 + 8 + 5 megapixeli (senzor)
Camera selfie: 25 megapixeli
OS: Android 9 Pie
Baterie: 4.000 mAh
Preț: 1.300 lei
Telefonul a ajuns la teste direct de la Samsung România.
Experiența cu Galaxy A50
Testul realizat mi-a confirmat impresia pozitivă pe care o aveam încă din primăvară: este un telefon bun, care poate fi luat la preț excelent. Bateria este mare și va ține mult pentru că are un procesor mai economic decât modelele de top. Pe de altă parte, este suficient de bun să nu se miște greu și să poți rula cam tot ce vrei pe el. Camera foto este bună, am făcut câteva teste, singurul dezavantaj este că nu are zoom optic.
Am avut ocazia să descopăr Samsung Galaxy A50 la Mobile World Congress la Barcelona, am și filmat atunci:
Clipul are deja 20.000 de vizualizări, deci se caută acest model. De-aia m-am și străduit să fac rost de el pentru review.
Samsung Galaxy A50 are ecran Super AMOLED cu diagonala de 6.4 inch, unul dintre formatele mari și populare acum. Nu are rezoluție foarte mare, este FHD+, 2340×1080 de pixeli, dar calitatea ecranului este bună și unii competitori au chiar la flagship astfel de rezoluții. Putem spune că este un ecran de nivel mediu spre premium. Oricum, rămâne o tehnologie mai luminoasă decât IPS LCD. Camera selfie este într-un mini-notch în ecran, se observă pe alb și în unele jocuri, dar în general nu deranjează.
Procesorul este Samsung Exynos 9610, un octa-core care are patru nuclee puternice Cortex-A73 și patru nuclee economice Cortex A53. Este genul de procesor care acum doi ani era pe terminalele flagship. Terminalul testat avea 6GB de RAM și stocare de 128 GB, cu suport pentru carduri de memorie microSD. Are mufă de căști 3.5 mm jack, are radio FM, are Bluetooth 5.0, WiFi de mare viteză 802.11 ac, NFC, USB Type-C, toate tehnologiile unui terminal de top.
Terminalul vine cu trei camere foto pe spate, una de 25 de megapixeli, a doua de 8 megapixeli ultra-wide și a treia de 5 megapixeli, dar numai un senzor de adâncime de câmp pentru a realiza imagini mai clare. Fotografiile au ieșit bine și se pot compara cu cele făcute cu S10. Doar că modelul de top are tehnologie de procesare mai avansată și zoom optic. Dar camera a ieșit bine în teste, vedeți mai jos. Camera selfie este tot de 25 megapixeli, însă nu este vreun senzor de mari dimensiuni. Discutăm detaliat la capitolul cameră foto.
Bateria este de 4.000 mAh și spre deosebire de terminalele de top avem un procesor economic și atunci autonomia a ieșit foarte mare. La utilizare normală treceți sigur o zi de lucru, dar pentru video sau jocuri video se scurtează viața bateriei, cam 12 ore cu ecranul aprins. Detaliez și asta după performanțe.
Galaxy A50 – design și performanțe
Modelul are un design nou, modern, mai bun decât avea A9 2018 de exemplu. Are ecranul aproape complet, întrerupt doar de camera selfie într-un mini-notch. Modelul de top din seria A, Galaxy A80, aduce un ecran full fără găuri sau notch, dar camera de selfie este cu un mecanism rotativ și asta crește mult prețul telefonului. Marginile par să fie metalice, iar spatele este dintr-un policarbonat de genul curcubeu, care are reflexii în mai multe culori. Telefonul este subțire și ușurel, dar arată bine, nu pare să fie ceva ieftin. Stă bine în mână și nu alunecă.
Mi-a plăcut că nu au lăsat deoparte mufa de căști clasică (3.5 mm jack) și nici mufa de USB Type-C, ceea ce arată că avem de-a face cu un telefon bine dotat. Scorul în Antutu este 145.000 de puncte și este decent, cam în top 40 telefoane la ora actuală, conform rezultatelor prezentate de topul Antutu. Am făcut și celelalte teste, stă destul de bine. Nu este un model de top la viteză sau putere, dar stă destul de bine.
Autonomia a fost foarte ok, scade cu 15% în două ore de utilizare video, deci după 10 ore se duc 75% și după 12 ore ajunge la 90%, poți atinge 14 ore cu ecran aprins, iar dacă utilizați telefonul normal se pot atinge 24 de ore probabil. Cred că va consuma mai mult cu ecranul apris sau dacă rețeaua este slabă în zonă și caută să se conecteze continuu. În rest ar trebui să fie ok.
Galaxy A50 – camera foto și selfie
Am pus la test camera foto și ziua dar și pe lumină slabă, s-a descurcat foarte bine, inclusiv camera ultra-wide. Samsung are nevoie acum doar de o cameră foto cu zoom mare care să bată oferta rivalilor, dar se pare că deocamdată nu au găsit cea mai bună variantă. Sper să lucreze la ceva mai concret pentru modelele de anul viitor. Camera principală de 25 de megapixli este ok, se descurcă, iar camera ultra-wide este bună pentru peisaje, dar și pentru fotografii de aproape. Am pus în galeria de mai jos câteva dintre imaginile realizate (sunt micșorate).
Senzorul principal are o lentilă de 26 mm, apertura fiind foarte bună (F/1.7), plus un autofocus cu detecție de fază (PDAF). Senzorul ultra-wide este de doar 8 megapixeli, are F/2.2 și o lentilă de 13 mm. Cea de-a treia cameră este de 5 megapixeli, dar numai ca senzor, practic face un preview al scenei pentru a optimzia setările și a realiza imagini mai clare. La ora actuală pare mai performantă camera ToF 3D cum este pe Galaxy A80 comparat cu senzor de adâncime. Dar și această tehnologie este mai scumpă. Pe partea de video nu filmează însă mai mult decât Full HD la 30 de cadre pe secundă.
Camera selfie are senzorul de 25 de megapixeli, o lentilă de 25 de mm, cu apertura F/2.0. Se descurcă bine, dar nu este cea mai bună variantă. Probabil tot A80 este câștigătorul, vedem după ce termin de testat.
Galaxy A50 – huse și carcase
La toate telefoanele de top vă recomand huse și carcase de la MobileDirect. Practic o astfel de husă vă permite să păstrați telefonul fără zgârieturi și fără lovituri sau semne, iar costul este infim comparat cu schimbarea ecranului de exemplu. Eu aleg mereu o husă care acoperă telefonul complet, altfel am reușit să sparg multe display-uri de-a lungul timpului. Există și huse de silicon sau plastic care acoperă doar spatele, dar important este ca husa să aibă marginile mai mari peste ecran, astfel încât dacă terminalul cade pe ecran șocul să fie atenuat de aceste margini. Eu prefer husa cu capac și nu am mai avut probleme în ultimul timp.
Concluzii
Samsung Galaxy A50 are tehnologie bună și un preț foarte bun. Are design modern și dotări bune, are camere foto de top, dar și o baterie de mari dimensiuni. Are un procesor performant care pe vremuri se găsea doar la telefoanele scumpe și de asemenea dispune de multe tehnologii speciale care până astăzi erau doar pe terminale flagship. Cu toate acestea, nu are preț exorbitat, la ora actulă prețul din magazine este pe la 1.300 de lei. Deci îl recomand încă o dată, cu căldură, merită toți banii. Cred că de Black Friday va fi printre cele mai vândute modele din 2019.
Multumesc frumos. Cred ca voi achizitiona unul deoarece telefonul meu Huawei P 9 plus, de care am fost extrem de multumita din toate punctele de vedere, are probleme cu display-ul. L-am inlocuit la un service GSM dar si acesta are probleme. Service-ul GSM il va inlocui si pe acesta dar am mari dubii ca telefonul meu va mai fi functional 100 % dupa aceste interventii. As fi optat fara retineri tot pentru Huawei daca nu ar fi existat problemele pe care le acum compania pentru ca nu anticipez impactul pe care il va avea asupra telefoanelor.
 
Este o alegere bună.
 
Salutare! Da, chiar e fain telefonul. Ti-am citit review-ul dupa ce l-am cumparat, iar tu mi-ai confirmat ca am facut o alegere buna. Nu prea inteleg insa de ce Samsung ti-a dat la test modelul cu 6 GB de ram, desi a anuntat ca ptr Europa oficial vinde doar varianta cu 4 GB de ram (aia de 6 cica e doar ptr Asia).
 
Mi-a mai zis cineva… probabil este un sample de test care a provenit dintr-un alt lot? Nu știu exact situația.
 
Din pacate dupa o luna de utilizare, fiind nevoit al schimba datorita scandalului cu Huawei, am ajuns la concluzia ca NU se ridica la asteptarile mele! are LAG, raspunde greu la apelari, nu mai recunoaste cardul de memorie, lipsa deblocare prin amprenta, lipsa notificari pe ecran: tot timpul trebuie sa intru la apel, ca sa vad cine a sunat, in loc sa le afiseze pe ecran, afisand doar pictogramele…
Am revenit la Huawei!
 
Multumesc pentru review! M-ati convins sa il cumpar.
 
Este un jeg infect de telefon sacadeaza videoclipurile
 
Sunt mii de utilizatori care spun că merge ok, poate ai tu vreo problemă specială.