Chiar nu mă așteptam să văd Galaxy Note 5 la IFA Berlin, din moment ce Samsung nu a anunțat încă disponibilitatea lui pentru Europa. Dar terminalul era la stand și trebuie să recunosc că este impresionant, e primul smartphone văzut anul ăsta pentru care aș renunța la telefonul actual.
Am pus și un clip video la final

Samsung Galaxy Note 5
Samsung Galaxy Note 5

Prima întâlnire cu Galaxy Note 5

După cum poate știți deja, evenimentul de lansare din România nu a inclus Note 5, doar Galaxy S6 Edge+, pe care o să-l testez zilele următoare. Dar Galaxy Note 5 nu a fost prezentat, așa că acum l-am văzut prima oară.

Pentru voi, vă spun că am fost fan Note de la lansarea oficială din 2011 la care am participat la blogger. Pe atunci mai ziceam încă că este foarte mare, dar m-am obișnuit rapid cu dimensiunea. Am avut Note 2 și Note 3. Apoi am trecut pe Galaxy S5 și de anul trecut folosesc iPhone 6 Plus, care mi se părea mai rapid și mai stabil. Și că are camera foto mai bună. Asta pînă când am dat ieri peste Note 5.

Este adevărat, telefonul este foarte lucios și strălucește în toate felurile, chiar și cel care părea negru. Mai degrabă un albastru închis. Design-ul este foarte bun, are spatele ușor curbat și se așează în mână mult mai bine decât primele versiuni. Nu îți dai seama că de fapt este mai mare decât pare. Ecranul de 5.7 inch cu rezoluție 2K este excelent, sunt curios de ce  n-au trecut și ei la 4K cum are Sony, dar presupun că este vorba de volum și că n-ar fi avut suficiente ecrane 4K pentru a susține vânzările. Pentru că eu sunt convins că Note va avea succes. Știu atâtea generații de fani ai seriei care vor vedea acest model la fel de interesant ca și mine.

Sigur, rămân două probleme, una mai importantă decât cealaltă. Prima că nu are slot de carduri de memorie, ceea ce mie personal mi se pare o decizie zgârcită a lui Samsung. Pentru că ei speră că utilizatorii vor apela la servicii cloud cu plată, dar nu au garanția că vor fi servicii Samsung sau Google sau Microsoft. Sau Dropbox simplu. Și culmea este că n-au făcut versiune de 128Gb cum era logic, deci nu ai soluție pentru stocare. O să se vândă HDD-uri externe de conectat wireless sau prin USB OTG. Dar și aici s-au zgârcit și nu au pus USB 3.1, nici măcar mufa USA 3.0 de la S5, ci o mufă USB 2.0 la care transferul va dura forever… Nu mai zic că are o cameră care filmează 4K și dacă ai versiunea de 32GB spațiul se va epuiza rapid.

A doua mare problemă este că bateria rămâne încastrată. Sunt convins că încărcarea wireless este un factor pentru care bateria este încastrată, dar nu era ceva obligatoriu. Există alte smartphone-uri și alte accesorii care permit încărcare wireless fără încastrarea bateriei. În plus, la americani și alți speriați de NSA și alte servicii, scoaterea bateriei este esențială.

Dar pe de altă parte ai și cel mai puternic smartphone în clipa asta, procesorul Samsung nu are rival în testele de performanță și are 4GB de RAM. Se mișcă interfața ultra-rapid și are o mulțime de funcții și tehnologii noi. Noul S-Pen este bine făcut și comod de utilizat, chiar dacă diferă de cel de la Note 4.

Dacă ne gândim că în România Galaxy Note 5 preț de circa 3900 de lei, ne dăm seama că nu este un smartphone pentru oricine și că va fi mai ales pentru oameni de afaceri, antreprenori, profesioniști din companii. Adică exact cei care pot beneficia de performanță, design și așa mai departe. Rămâne problema stocării limitate.

Voi ce părere aveți?

Hands on cu Galaxy Note 5


Galerie foto