Am testat un UPS Schneider Electric, pe numele său APC Back-UPS Pro for Gaming (sau BGM2200B-GR). Este capabil să mențină aprins și să protejeze un computer desktop și monitorul atunci când cade curentul. A fost gândit special pentru pasionații de jocuri video care sunt în competiții și nu vor să piardă. Nu uitați să puneți și router-ul într-una din prizele protejate.
Detalii tehnice APC Back-UPS Pro for Gaming
Voltaj: 230 V
Putere nominală: 1320 W / 2200 VA
Dimensiuni: 292,1 x 408,9 x 104,1 mm
Greutate: 12,34 Kg (cu pachetul 14,52 kg)
Timp de reîncărcare: 16 ore
Lungime cablu: 1,5 metri
Preț: ~ 2.399 lei
Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul producătorului.
Pro și contra APC Back-UPS Pro
Avantaje:
- menține dispozitivele alimentate când cade curentul;
- le protejează de variațiile de tensiune;
- ai toate informațiile la îndemână;
Dezavantaje:
- este destul de mare și greu;
- nu susține și imprimanta sau alte echipamente mari;
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testarea APC Back-UPS Pro for Gaming
Dispozitivul APC Back-UPS Pro for Gaming (BGM2200B-GR) este esențial nu neapărat doar pentru momentele când cade curentul. Ci pentru acele momente în care tensiunea fluctuează și pot avea finaluri nefericite. Dacă ai investit niște mii de euro în cele mai noi dispozitive de gaming, nu ai prea vrea să să ardă din cauza unei pene de curent. Mai mult, oferă și protecție pe linia de date pentru computere și alte echipamente electronice importante. De exemplu, mulți gameri folosesc un dispozitiv de tip NAS (Network-attached storage) pentru a stoca datele și a le face accesibile și prin internet.
Modelul pentru pasionați de gaming poate ține un sistem desktop, monitorul și router-ul de internet. Le poate menține active o perioadă și după căderea curentului. Dar esențial este că le protejează să nu se ardă atunci când variază tensiunea. Eu am astfel de dispozitive și pentru a proteja televizorul, consola de jocuri, imprimanta (un dispozitiv special).
Deși este comercializată în primul rând jucătorilor, unitatea poate fi folosită și pentru orice în afara unui PC. Merge și pentru router sau consola de jocuri, televizor sau ce vrei tu.
Dispozitivul are un ambalaj colorat, realizat în stilul altor dispozitive de gaming. Culorile sunt bine alese și informațiile sunt clare. Primul lucru pe care îl observi este greutatea destul de mare. Nu este tocmai ușor de cărat în brațe. Este destul de voluminos. Nu chiar cât un desktop de gaming, dar este destul de mare și va necesita un loc special în setul-ul de gaming. Dar vestea bună este că poate să stea sub birou și să conectați toate cablurile la el.
Este normal ca bateria din interior să dea produsului o greutate mai mare. Dar greutatea în sine nu este o problemă. Lipsa unui mâner de transport face ca unitatea să fie mai dificil de transportat decât ar trebui. În lipsa unui mâner, puteau face carcasa cu o serie de fante de susținere de care să poți să ții. Designul neted-lucios al carcasei și marginile rotunjite nu fac decât să agraveze această problemă. Dar vestea bună este că, odată pus la locul său, nu vei mai avea bătăi de cap.
Dispozitivul are o putere nominală de 1.320 W. Ține destul de bine și un PC desktop, monitorul și routerul. Timpul maxim de utilizare la sarcina maximă este de 28 de minute. Eu cu două dispozitive conectate la UPS am înregistrat 180 de minute, ceea ce înseamnă că aveau un consum destul de redus.
Bateria este deconectată din motive de siguranță pe timpul transportului. Odată scos din cutie, manualul spune că primul lucru care trebuie făcut este să conectezi bornele bateriei înainte de a porni unitatea.
Partea frontală a dispozitivului UPS găzduiește două porturi de încărcare USB-A și unul USB-C pentru telefoane. Puterea lor totală este limitată la doar 15 W, ceea ce înseamnă că porturile USB nu sunt compatibile cu Quick Charge. Partea din spate a turnului găzduiește celelalte porturi, inclusiv zece porturi de protecție la supratensiune, două porturi coaxiale, șurub de împământare, porturi de intrare/ieșire Ethernet, port USB/serial și un buton de resetare. Adaptoarele de curent grase au șanse să blocheze porturile adiacente, trebuie avut grijă cu ele.
Aș mai nota o situație. Dacă a fost o pană mai lungă și bateria a fost golită, necesită până la 16 ore pentru a se reîncărca la loc. Înțelegem tehnologia, este gândită să protejeze bateria și să-i prelungească durata de viață. Însă pentru cazurile concrete din România, o pană de curent este aproape totdeauna urmată de o a doua sau a treia. Și nu vei mai avea capacitatea de a rezista la fel de bine, dacă bateria nu s-a încărcat.
Concluzii
APC Back-UPS Pro for Gaming (BGM2200B-GR) este o soluție ideală pentru a proteja un sistem PC de gaming cu monitor și routerul de internet. Nu doar că rămâi conectat dacă se întrerupe curentul, ele sunt ferite de problemele legate de fluctuațiile tensiunii și alte incidente periculoase pentru electronice. Este bine să ai astfel de protecții la toate dispozitivele care costă mult. Nu știu dacă există variantă pentru frigider, dar probabil și acolo ar fi bine.
Nu este un dispozitiv foarte accesibil, dar este mai bine să fii protejat decât să ai probleme ulterior.