Am testat un sistem wireless Mesh de la TP-Link, respectiv setul Deco M5 cu trei unități, iar pentru cei care sunt atenți la detalii avem și un concurs simplu și rapid – detalii la final în capitolul separat.

Update: Am tras la sorți câștigătorul! Comentariul câștigător este nr. 83 – Mihaela Păun.
Tragerea la sorți pe Youtube:


Felicitări, stați aproape că vor mai fi concursuri.
P.S. Dacă nu răspunde la mail am să trag la sorți iar.

Pro și contra TP-Link Deco M5

Atuurile acestui sistem:
– poate acoperi o casă cu etaj;
– acoperă mai bine toate zonele din apartament;
– oferă viteze foarte bune;
– ușor de configurat;

Dezavantaje:
– cele trei unități trebuie să stea aproape de priză;
– este relativ scump;

Specificații tehnice

Sistem: Wi-Fi 802.11 ac
Porturi: 2 x RJ-45 Ethernet (Mbps) 10/100/1000
Rata de transfer WI-FI: 400 + 867 Mbps
Frecvențe: 2.4 – 5 GHz
Dimensiuni: 120 x 38 mm

Experiența cu Deco M5

Sistemele de tip Mesh combină mai multe routere care sunt interconectate și pot să gestioneze mai bine acoperirea dintr-o locuință, din birouri, din hoteluri și alte asemenea spații mai mari. Pentru o cameră este suficient un router, dar pentru mai multe, aveți nevoie de astfel de sisteme inteligente. TP-Link Deco M5 combină trei astfel de unități, cu un design modern și interesant, cu specificații foarte bune și care sunt instalate și controlate printr-o aplicație Android realizată foarte bine, ușor de folosit.

Ideea este să te bucuri de WiFi fără întreruperi chiar dacă te plimbi prin casă. Tehnologia Adaptive Routing Technology (ART) localizează fiecare dispozitiv din casă și prioritizează traficul astfel încât să nu existe lag. Noile sisteme Mesh folosesc un singur ID pentru rețea, indiferent câte unități sunt conectate, de asemenea, folosește și 5GHz și 2.4GHz simultan, pentru ca totul să meargă cât mai repede. Dacă te muți cu laptopul de la birou pe canapea, sistemul va identifica automat noua locație și va redirecționa semnalul spre zona respectivă.

Testele pe care le-am făcut cu TP-Link Deco M5 arată viteze neașteptat de bune pe wireless, peste ceea ce obțineam anterior cu rețeaua default din casă. De asemenea, am făcut teste comparative în ultimul dormitor, cu rețeaua default și cu sistemul Mesh conectat. Vitezele sunt mult mai mari.

Pentru a instala sistemul, oricare ditnre cele trei unități trebuie conectată la priză și la cablul de Internet de la furnizor. Apoi pe telefon trebuie instalată aplicația TP-Link Deco, trebuie să activați Bluetooth și să aștepați ca lumina de pe router să devină albastru intermitent. Imediat este recunoscut și se conectează la el. Celelalte două echipamente trebuie doar băgate în priză și apoi vor fi găsite și conectate la rețeaua originală. Ele funcționează într-un mod similar extenderelor de rețea, doar că nu mai trebuie să faceți voi nimic special.

Din aplicație, care este disponibilă și pe iOS și pe Android, se pot controla dispozitivele conectate și puteți face și actualizări de software, cum vedeți în galeria mea de mai jos. Vedeți și ce telefoane, laptopuri sau alte echipamente sunt conectate în rețea și ce trafic de date fac, puteți avea surpriza să găsiți noutăți.

Cele trei dispozitive acoperă o suprafață maximă de 510 de metri pătrați, deci sunt ok și pentru hale, săli de concerte și altele asemenea, putând susține 100 de dispozitive conectate simultan, evident, dacă și conexiunea principală oferă destulă capacitate pentru toată lumea. Deco M5 este compatibil cu asistentul digital Amazon Alexa și de asemenea vine la pachet cu soluții de securitate.

TP-Link Homecare este o nouă tehnologie de protecție, cu antivirus furnizat de Trebd Micro, care practic securizează traficul din rețeaua ta. Include de asemenea soluții care blochează tentativele de acces neautorizat (intrusion prevention), dar și filtru pentru site-urile infectate și de asemenea Parental Control. Toate funcțiile sunt disponibile prin aplicația de pe smartphone.

Concurs!

Atenție mare la concurs, la cerințe, la produse!

Premiul la concurs este TP-Link Archer C6, un router foarte bun, despre care puteți afla citind ghidul de cadouri smart de Crăciun. Este un router dual-band cu 5 porturi full Gigabit, disponibil la un preț foarte bun. Pentru a câștiga acest router, urmați pașii:

1) like pe pagina TP-Link România;
2) Răspunde în comentariu la întrebarea:
– ce suprafață poate acoperi în total sistemul TP-Link Deco M5?

Răspusul corect este în acest articol.

Concursul este deschis pînă pe 23 decembrie ora 23:59, iar câștigătorul va fi tras la sorți prin sistemul random.org.

Baftă!

Galerie foto