Sistemul RO-ALERT, care va avertiza românii în caz de furtuni sau dezastre naturale, folosește tehnologia Cell Broadcast și va avea alte metode de comunicare suplimentare, dar nu SMS. Am primit confirmarea oficială de la STS cu câteva precizări interesante.

Discuția despre SMS începuse la Radu, văd că acum a scris și el „de tip SMS”, ceea ce este perfect adevărat.


Foto: © David Molina | Dreamstime

Sistemul RO-ALERT va fi realizat în urma unei ordonanțe de Guvern care precizează următoarele:

ads

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase, stabilește o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi de guvern.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje:

– Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
– Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
– Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
– Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
– Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
– Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal cu aceleași funcționalități.

Acolo nu se preciza deloc tehnologia care va fi folosită, iar speculația că va fi SMS m-a făcut să încerc să aflu mai multe. Și am primit răspunsuri destul de rapid.

1. Sistemul RO-ALERT utilizează tehnologia Cell Broadcast, însă va dispune de posibilitatea interconectării cu alte sisteme de avertizare a populaţiei care utilizează diferite canale de comunicaţii;
2. Operatorii reţelelor publice de comunicaţii mobile deţin sau şi-au asumat implementarea acestei tehnologii;
3. Alertele vor acoperi mai multe tipuri de situații, atât despre dezastre în sine, cât și sfaturi privind ceea ce trebuie făcut.

Cell Broadcast

Tehnologia Cell Broadcast era folosită de exemplu de operatori pentru a-ți arăta aproximativ locația (Busola Vodafone), uneori mai apare pe ecranul telefonului localitatea, dar este cea unde se află antena, nu neapărat cea în care ești tu. Tehnologia este similară cu SMS, doar că suportă transmiterea de zeci de milioane de mesaje simultan către cei aflați în zona de acoperire. Am rezolvat astfel problema SMS-urilor care nu ar fi ajuns la populație.

Tehnologia este complet anonimă, operatorul nu poate ști cine se afla în zona respectivă și a primit acel mesaj, dar cei aflați acolo vor primi mesajul. Nu se cunosc numerele spre care se transmite mesajul și nu trebuie să faci nimic ca și utilizator. Cell Boradcast este disponibil oriunde este rețea, indiferent de tehnologie (2G/3G/4G). Detalii.

Se pare însă că mesajele Cell Broadcast nu sunt activate din start și pe unele telefoane trebuie activate. O să revin cu întrebări privind acest lucru.