Pe ultima sută de metri a mandatului, Donald Trump a revocat permisiunea dată companiilor americane pentru a oferi tehnologie către Huawei. Inaugurarea lui Joe Biden este mâine, dacă nu va reuși vreo nouă lovitură de stat. Însă președintele ales are atât de multă treabă pentru a rezolva problemele cauzate de Donald, încât este puțin probabil să se ocupe de Huawei. Cel puțin pentru o vreme.

Situația Huawei se complică

Huawei rămâne fără parteneri

Deocamdată, noua decizie a lui Trump nu a fost încă publicată oficial. Huawei este pe lista neagră din 2019, iar orice furnizor american trebuie să obțină permis pentru a colabora cu ei. Deja Intel și alții au primit acceptul de a colabora anul trecut. O nouă decizie le-ar putea încurca de tot planurile.

Asociația americană a producătorilor de semiconductori s-a plâns recent că urmează să fie publicată această decizie, care le va afecta afacerile. Se pare că permisiunea acordată Intel de a furniza procesoare pentru laptopuri Huawei a fost retrasă. De asemenea, mulți alți furnizori vor primi un refuz. Este probabil ca și Qualcomm să fi primit un răspuns negativ. Deocamdată, companiile se abțin de la comentarii oficiale, așteptând să se termine mandatul Trump pe 20 ianuarie.

Decizia anunțată pe surse a avut însă impact masiv în piață. Acțiunile Samsung au scăzut, dar și companiile japoneze care sunt furnizoare pentru Huawei au avut probleme pe Bursă.

Rămâne de văzut dacă mai apucă să publice decizia. Tocmai citisem că vrea să semneze peste 100 de ordine de “anulare a condamnărilor” partenerilor săi. Așa că este posibil ca situația să rămână deocamdată neschimbată. Chiar și publicat, ordinul va putea fi contestat, iar deciziile vor fi luate de următorea administrație.

Prioritățile lui Joe Biden

Noul președinte american, care va fi instalat la Casa Albă pe 20 ianuarie, a anunțat o parte din priorități. Da, va schimba multe dintre deciziile lui Trump. El a anunțat deja că în primele zile va re-angaja SUA în acordul de la Paris privind reducerea poluării. Va accelera vaccinarea și are un nou plan de stimulente pentru americani. Va redeschide granițele pentru unii emigranți refuzați de Trump.

Însă analiștii estimează că Joe Biden nu va ușura situația Huawei. Nu va schimba poziția SUA față de China. Singura așteptare pozitivă este că, deocamdată, Joe Biden nu va adăuga noi companii pe lista neagră.

Pe de altă parte, este clar că noul președinte va trebui să negocieze, mai devreme sau mai târziu, cu liderul chinez. Să încerce o reglementare a situației, care să-l facă să arate bine. Iar asta ar putea însemna și concesii, pe care Donald Trump nu le-ar fi făcut. Urmărim ce se întâmplă cu inaugurarea și apoi mai vedem.