Snapdragon 820 este anunțat ca o mare inovație, că va bate tot la performanțe. Dar va fi oare așa sau iar se întâmplă ca la 810? Și el arăta bine la lansare și ulterior a fost o dezamăgire


snapdragon 820

Qualcomm a fost ani de zile cel mai important producător de procesoare pentru smartphone și tablete, la distanță de rivalii săi. Apoi au început să aibă probleme, iar rivali precum Samsung, Intel, dar și Mediatek sau Huawei au devenit tot mai puternici.

Snapdragon 810, deși foarte puternic, s-a încins și a dat bătăi de cap producătorilor de smartphone. Apoi, a apărut versiunea revizuită, care practic taie din puterea de procesare, ca să nu se încingă.

Apropo, Nividia face super-procesoare super-performante în seria Tegra. Dar ei au pierdut contactul cu producătorii și nu am auzit niciun mare jucător să facă telefoane sau tablete cu procesor Tegra. Deci puterea de procesare nu este totul.

Snapdragon 820 ar urma să fie quad-core, când rivalii din industrie au deja procesoare 10-core (Helio X) sau octa-core în cazul Samsung Exynos. În fine, utilizatorii pot trece peste asta dacă performanța este bună. Va include un GPU Adreno 530, care aduce o creștere de performanță video de 40% comparat cu generația anterioară.

Deja se zvonește că Samsung Galaxy S7 va avea acest procesor. Scorul în sistemul de benchmark Antutu ar fi de 83.000 de puncte, peste Exynos 7420 de la Note 5 – care are 68.000 de puncte. Dar este posibil să fie un sample de marketing, pus pe o tabletă custom care să scoată scorul ăsta. Oficialii Qualcomm spun că anul viitor vor fi 30 de telefoane cu acest procesor.