Japonezii au lansat la IFA 2017 modelul de cameră video compactă Sony RX0 (galerie foto la final), un concurent GoPro, care folosește un senzor de mari dimensiuni, lentile speciale și este de asemenea rezistentă la căderi, apă sau nisip. Poate face fotografii de calitate, poate înregistra video, inclusiv modul Super Slow Motion care este prezentat de Sony acum ca următoarea revoluție în filmare.

Sony RX0 actioncam

Hands on Sony RX0

Din păcate nu am putut testa real calitatea fotografiilor sau a clipurilor realizate. La IFA Berlin gadgeturile sunt așezate pe mese, de cele mai multe ori legate de masă. Am putut vedea cum arată, cum sunt meniurile, face poză când apeși pe buton, dar calitatea imaginii nu o poți vedea pe ecranul integrat care este de 1.5 inch. Vezi ceva pe ecran, dar calitatea se vede pe un monitor mare. Nu am putut pune card în ea să fac pozele și să le văd acasă. Cel puțin nu astăzi.

Avantajul Sony RX0 față de GoPro este că au impementat un senzor de mari dimensiuni, de 1 inch, același care permite camerelor Sony premium (tot seria RX) să facă imagini incredibile, rar egalate de aparatele competiției. Spre exemplu, GoPro are pe camerele video de acțiune un senzor de 1/2.3 inch, cam așa cum vedeți în poza asta:

Iar GoPro au probleme de vreun an după ce toți chinezii au copiat formatul camerei și au lansat o tonă de alternative ieftine.

Un senzor mare captează mai multă lumină, mai multe detalii de culoare, e mai bun pentru condiții de lumină slabă și așa mai departe. În plus, camera video Sony RX0 are lentile Carl Zeiss. Senzorul este de 15.3 megapixeli, este un senzopr Exmor RS CMOS, iar obiectivul este fix, wide-angle, Zeiss Tessar T de 24mm F4. Procesorul de imagine este Sony BionZ X, iar camera poate produce fotografii RAW. Poate fotografia în rafale de 16 cadre pe secundă.

Pe lângă ploaie, zăpadă, nisip și căderi, camera rezistă la scufundare în apă până la 10 metri adâncime, este rezistentă la șocul căderii de până la 2 metri și poate suporta o aplicarea unei presiuni de până la 200kgf/2000N.

Pe cardul de stocare intern poate filma doar 1080p pînă la 60 de cadre pe secundă. Pe un suport extern conectat prin HDMI poate filma în rezoluție 4K. De asemenea, are în jurul ei extrem de multe accesorii, de la simplul parasolar de obiectiv pe care îl vedeți în poze, pînă la stativ, pînă la grip cu stabilizare. Având tehnologii de conectare wireless se poate lega la microfoane și bliț-uri și alte accesorii Sony. De asemenea se poate controla wireless cu aplicația Sony PlayMemories Mobile. Sunt multe scenarii de utilizare și este o cameră pe care o văd super-interesantă pentru viitor.

Modul Super Slow Motion permite înregistrarea cu 960 de cadre pe secundă și redarea unor imagini incredibile în ritmul lent. Vedeți mai multe în galeria foto.