Am testat un SSD Adata Legend 710, de 1TB. Este un mediu de stocare rapid și util pentru sistemele cu PCIe Gen3. Îl folosesc pe unul din laptopurile de lucru, pentru a stoca fișierele de backup.

SSD Adata Legend 710

Detalii tehnice SSD Adata Legend 710

Format: M.2 2280
Capacitate: 1 TB
Interfața: PCIe Gen3 x4
Viteza la citire: 2.400 MB/s
Viteza la scriere: 1.800 MB/s
Anduranță: 1.500.000 ore
Dimensiuni: 80 x 25 x 15 mm
Greutate: 34 g
Tip memorie: 3D NAND
Preț: 340 de lei la data postării articolului;

Pro și contra Adata Legend 710

Avantaje:

  • destul de rapid pentru standardele PCIe 3;
  • format compact și ușor;
  • preț destul de bun;

Dezavantaje:

  • rămâne să vedem fiabilitatea în timp;
  • există modele mai rapide;

Impresii după testare

De vreo câțiva ani am început să testez diverse SSD-uri. Unele oferă viteză foarte mare, altele oferă fiabilitate, altele capacitate mare. Modelul Adata este cumva la mijloc. Nu oferă cea mai mare viteză, capacitatea este ok, iar de fiabilitate mai vorbim în timp. Nu este pentru PlayStation 5, ci mai degrabă pentru a crește stocarea pe desktopuri sau laptopuri care au PCIe 3 și nu au trecut la ultima generație. Cele mai noi modele au trecut la tehnologia PCIe 4, acolo se ating viteze mai mari.

Nu trebuie făcut mare lucru dacă ai două sloturi M.2 pentru SSD. Practic eliberezi al doilea slot și pui SSD-ul nou acolo. Deschizi laptopul și intri în Device Manager / Disk Management, apare ca spațiu nealocat, dar îl inițializezi și creezi noul volum aproape instant. Apoi folosești un soft pentru a clona discul actual pe cel nou. Eu am utilizat un soft gratuit de clonare (Macrium Reflect Free). După ce a terminat de clonat toate datele, nu a trebuit decât să schimb cele două discuri între ele. Apoi pornește de pe cel nou ca și cum ar fi fost dintotdeauna acolo.

Desigur, îl poți folosi și ca disc secundar, pentru diverse date. Uneori salvez jocurile acolo, alteori țin pozele. Acum am un sistem de backup online cu spațiu de 1TB.  Dar hai să zicem că modul cel mai sigur este să ai un backup minimal local și unul în cloud. Asta ca să poți restaura datele cât mai rapid și cât mai complet.

Utilizând PCIe Gen3 x4 și NVMe 1.3, Legend 710 oferă viteze susținute de citire și scriere de până la 2.400/1.800 MB pe secundă. Specificația M.2 2280 e compatibilă cu cele mai recente platforme Intel și AMD, inclusiv computere desktop și laptopuri.  Este echipat cu SLC cache și tehnologie HMB (Host Memory Buffer) pentru o productivitate fără probleme. Citirea/scrierea aleatorie maximă de 4K atinge până la 200K/150K IOPS pentru multitasking fără efort. Tehnologia LDPC (Low Density Parity Check Code) și criptarea AES pe 256 de biți, LEGEND 710 asigură transmisii de date precise și securitate.

SSD-urile folosesc numai circuite integrate de înaltă calitate, care au fost testate riguros. Pentru mai multă liniște, acestea vin susținute de o garanție de 3 ani. Pe site-ul Adata găsiți SSD ToolBox, care vă asigură automat că aveți cel mai recent firmware. Asta pentru performanță optimă și monitorizarea stării de sănătate a unității. De asemenea, vă permite să urmăriți temperatura curentă de funcționare, capacitatea și spațiul total utilizat.

Concluzii

Adata Legend 710 este un SSD de încredere, destul de rapid pentru sistemele PCIe 3. Este de încredere oferind garanție de cinci ani. Și este mai ieftin decât mulți dintre competitorii săi. Pe scurt: este de recomandat.

Galerie foto