Greu de ales din oferta generală de SSD-uri de mare viteză unul care să aibă și preț bun. Am avut ocazia să testez un SSD Crucial P2 M.2 NVMe. Oferă cam tot ce ți-ai dori: atât viteze mari de sriere și citire. Un produs al Micron disponibil în magazine prin rețeaua de parteneri ASBIS România și are un preț excelent.

SSD Crucial P2 M.2 NVMe

Pro și contra SSD Crucial P2

Avantaje:

  • viteze mari de acces la date;
  • preț competitiv;
  • ușor de instalat și utilizat;
  • rezistent în timp (garanție 5 ani);

Dezavantaje:

  • e relativ complicat să accesezi stocarea pe laptop;
  • performanțe sub competitori (sunt mai scumpi, ce-i drept);

Detalii tehnice

Viteză citire: 2300 MB/s
Viteza scriere: 940MB/s
Anduranță: 150 TB
Capacitate: 500GB
Interfața: NVMe (PCIe Gen 3 x4)
Garanție: 5 ani
Format: M.2
Preț: 289.99 lei la data articolului

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 5]

Impresii după testare

Am mutat laptopurile pe SSD de când a apărut acest nou mediu de stocare. M-am obișnuit să desfac laptopurile, să instalez SSD-ul, să clonez datele de pe fostul disc și așa mai departe. După ce repeți de câteva ori devine ceva obișnuit. Totuși, trebuie notat că nu toate laptopurile sunt ușor de desfăcut. Pentru cele noi vă pierdeți garanția dacă umblați voi la ele. Și există desigur diverse riscuri de a deconecta componente sau de a scurtcicuita piesele. Am pățit chestii, sunt mult mai atent după ce am plătit reparațiile 🙂

În general, problema de stocare se punea așa: luăm un HDD mare și lent pentru diverse date, că este ieftin. Apoi SSD pentru sistemul de operare. Dar mic, că este foarte scump. Cred că prima oară am pus SSD de 90GB luate la un Black Friday. Apoi, descoperi că nu prea e de ajuns. Ar cam trebui 256GB sau 512GB. Acum am ajuns la 1TB și deocamdată par să fie ok.

Însă tehnologiile de stocare evoluează. Au apărut SSD-urile M.2. Apoi au apărut cele cu NVMe, mai rapide decât cele cu SATA. Apoi prețul SSD-ului a început și el să scadă. Crucial P2 este un exemplu de SSD rapid, dar și ieftin în același timp. Puteți găsi și variante de 250GB, dar și versiuni de 1TB sau chiar 2TB. Eu estimez acum că dacă aș pune un SSD de 2TB n-aș mai avea nevoie să îl schimb 4-5 ani. Desigur, voi schimba când apare următoarea generație de stocare și mai rapidă.

Instalare și testare

Am desfăcut laptopul, cred că sunt vreo 16-20 de șuruburi în total, dar modelele Asus sunt construite special pentru a fi upgradabile. A fost ușor să ajung la sloturile M.2. Pe acest format nou trebuie doar introdus SSD-ul în locaș și securizat cu un șurubel.

După pornirea Windows, trebuie folosit managerul de discuri pentru a selecta partiția nealocată și creat un volum simplu nou. Durează maxim 2 minute. I-a alocat automat litera D. Am rulat apoi testul de viteză. Folosesc pentru toate laptopurile testate Crystal Disk Mark. Este o soluție simplă, cu opțiuni clare și care oferă rezultate de încredere. Nu mi-a dat erori, n-a avut reclame ascunse și așa mai departe. Cifrele sunt foarte bune.

Am refăcut testele cu diferite fișiere. Atât cu cele mici, de 128 KB, dar și cu fișiere de 8GB, cifrele sunt similare.

Concluzii

Crucial P2 este un SSD performant, dar în același timp accesibil ca preț. Oferă viteze bune de scriere și citire. Se instalează ușor și rapid, fără bătăi de cap. Dacă nu vreți să riscați nimic se poate instala la orice service pentru laptopuri, nu cred că va costa foarte mult procedura.

Dacă vă surâde acest model poate fi cumpărat de aici.

Galerie foto