V-am povestit despre TikTok, un adevărat spyware chinezesc, interzis deja în India. Autoritățile americane au anunțat că vor încerca să obțină interzicerea aplicației și în Statele Unite. Deocamdată TikTok a ieșit oficial din Hong Kong pentru a evita solicitările autorităților sub noua lege a securității naționale.

Update: descarcă video TikTok tutorial ->>

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat pentru Fox News că va încerca să interzică toate aplicațiile social-media dezvoltate în China. El a citat problemele de securitate IT care au afectat TikTok, apreciind că datele utilizatorilor aplicației ajung „direct în mâinile comuniștilor chinezi”. Pompeo a declarat că, totuși, nu vrea să facă un anunț oficial înaintea președintelui Donald Trump, dar că se lucrează la interzicerea acestor aplicații. Mike Pompeo a fost și primul oficial care a lăudat decizia Indiei de a interzice aplicațiile chinezești în urma conflictului de la graniță.

TikTok este deținut de compania chineză Bytedance. Încă de anul trecut TikTok era acuzat că fură datele utilizatorilor și trimite informațiile în China. Compania a dat un răspuns că nu e adevărat, dar a fost prinsă iar. De atunci nu a făcut vreo actualizare care să rezolve problema. În cel mai recent incident, accesa ce ai salvat în clipboard – acea parte a memoriei care stochează informații recente precum textele pe care le faceți copy+paste.

Recent, China a impus în Hong Kong o nouă lege a securității naționale. La fel ca pe continent, companiile și persoanele fizice vor fi obligate să colaboreze cu autoritățile de la Beijing. Astfel, Bytedance a decis să închidă aplicația în Hong Kong. Ei nu au TikTok activ în China, tocmai din cauza acestor reglementări. Acolo folosesc o clonă a aplicației care vine la pachet cu cenzura guvernamentală. Probabil autoritățile chineze vor solicita în baza legii informații despre utilizatorii din Hong Kong care critică guvernul.

Bytedance a spus mereu că informațiile TikTok sunt sigure și că nu vor răspunde cererilor de informații din partea guvernului chinez. Însă tot mai multe voci acuză producătorul TikTok.