Am dezinstalat TikTok (fostul Musical_ly) chiar dacă nu sunt printre cei mai paranoici în legătură cu securitatea datelor personale. Nu, modul lor de operare nu este o ceva nou. Încă de anul trecut TikTok era acuzat că fură datele utilizatorilor și trimite informațiile în China. Compania a dat un răspuns că nu e adevărat, dar a fost prinsă iar. De atunci nu a făcut vreo actualizare care să rezolve problema. Iar apoi, cea mai gravă descoperire: accesează datele din clipboard.

Update: descarcă video TikTok tutorial ->>

tiktok spyware

TikTok este o aplicație care permite utilizatorilor să se filmeze în timp ce fac karaoke pe melodii celebre. Se poate cânta singur sau în duo. Pe vremea când la noi se promova intens Musically, am avut un cont acolo. Cu mail, cu date personale, parolă tot. Ulterior, când s-a făcut TikTok, am intrat să văd cum este. Ce să vezi: contul meu era folosit de un american, cu mailul meu. Avea clipuri când cânta cu copiii. Evident, am resetat parola, am șters tot și am cerut TikTok ștergerea contului.

ads

Recent, am vrut să văd ce se mai întâmplă, am pus contul nou. Și mai mizerabil, mai rău decât Trending la Youtube. Manele, influenceri, fete, toate minunile. Ieri am dezinstalat aplicația.
Da, TikTok este extrem de populară și la noi, dar și în SUA, India și alte țări mari. Recent, din cauza tensiunilor de la graniță, India a decis interzicerea TikTok, ceea ce părea doar o acțiune politică. Dar ea are în spate multe luni de acuzații la adresa aplicației chineze dezvoltate de compania ByteDance.

În cel mai recent incident, accesa ce ai salvat în clipboard – acea parte a memoriei care stochează informații recente precum textele pe care le faceți copy+paste. Iar mie mi s-a întâmplat de 100 de ori să uit un username sau o parolă, inclusiv de la internet banking sau servicii de plăți online și să fac copy+paste în plin text cu acele informații. Iar acum mi-am dat seama cât de periculos este acest lucru. Ceea ce fac ei chiar imită viruși de tipul keylogger sau spyrware.

Noul incident a fost descoperit după actualizarea iOS. Din fericire pentru utilizatorii iPhone, Apple a introdus în iOS 14 o funcție care permite identificarea aplicațiilor ce accesează clipboard. Pe 23 iunie specialiștii au observat că TikTok accesează fără permisiune memoria clipboard. ByteDance promisese anterior, în aprilie, după dezvăluiri similare, că va actualiza și repara această problemă. Pe Android nu știm exact cum stă treaba, dar n-am nicio îndoială că fac la fel.

Actualziarea nu a fost făcută, iar acum ByteDance promite că o va face de data asta cum trebuie (că au făcut-o, dar nu o aprobă Apple și alte scuze). Într-un caz relativ similar, Xiaomi a făcut actualizări foarte rapid. Dar proprietarul TikTok pare că nu are de gând. Apoi, mi-am amintit scriind despre asta și de știrile de anul trecut.

Atunci specialiștii spuneau că Tik Tok este parte a programelor de spionaj ale guvernului de la Beijing și că trimite datele în China. Compania a negat acest lucru și a spus că are data centere doar în afara Chinei și că datele din SUA sunt stocate doar în SUA. TikTok nu este disponibil în China, iar acolo au doar o variantă modificată care e probabil cenzurată. Procesul în care ByteDance este acuzată continuă, nu avem un verdict.

Tot ieri, grupul de hackeri Anonymous a transmis de asemenea un avertisment legat de TikTok, despre care spune că este spyware. Ei spun că aplicația atât de populară este făcută cu sprijinul guvernului chinez doar cu scopul de a colecta informații. Revin pe tema asta cum am informații noi.