Povestea pe scurt: sunt mândru că fiică-mea a luat premiul trei în competiția NASA Space Settlement 2019. Un elev de liceu din România a reușit în competiția cu 3.000 de proiecte depuse de un total de 13.000 de copii din toată lumea. Mara este la colegiul Spiru Haret din București, în clasa a 10-a și a ajuns la acest concurs în urma unui curs extra-școlar la care a participat, organizat de CEL și ICHB.

Shield project by Mara Dragomir

V-am povestit ieri despre premiul câștigat de Mara în concursul NASA Space Settlement și cum încercăm să ajungem în SUA pentru a prezenta acolo proiectul în fața audienței internaționale.

Mara nu este la primul premiu de acest gen, este pasionată de tehnologie, robotică, dar și de desen și de filmele SF evident. Proiectul ei s-a numit SHIELD, fiind fan Marvel. Aventura ei cu tehnologia a început acasă, dar primele cursuri le-a făcut la Palatul Național al Copiilor. Apoi a luat premiu în 2015 la concursul Digital Kids (pagina 14-15), iar un an mai târziu a fost premiată la Supercoders, a terminat cursurile Coder Dojo și cele de robotică Inventeaza.ro. Și a mers anul ăsta la Olimpiada de Informatică. Le mulțumim tuturor profesorilor și mentorilor care au ajutat-o pe Mara să se dezvolte și să ajungă la acest nivel.

Promit să revin cât pot de repede cu detalii privind adăpostul gândit de Mara în punctul dintre Pământ și Lună în care forța centrifugă anulează gravitația (Lagrangre L4 pentru geeks). Astăzi am pus la punct metodele prin care se poate dona.

Din păcate pentru noi, în România nu există un mecanism prin care elevii să fie susținuți de ministerul Educației, de liceul la care învață sau de cei care au organizat cursul, așa că toate cheltuielile vor trebui suportate de noi. Bugetul pentru deplasarea în grup este de circa 3.000 de euro de persoană și cum copiii trebuie să fie însoțiți de un adult, cred că o să trebuiască să merg cu Mara. De fapt, ar fi cel mai safe așa. Din ce știm la ora asta, mai există cel puțin un copil în aceeași situație.

Dacă vreodată vom strânge sumele necesare, promit să ajutăm și alți copii care au nevoie să ajungă la astfel de concursuri internaționale. Deși sunt niște companii interesate să susțină deplasarea, va fi nevoie și de alte cheltuieli, excursia nu include mesele de acolo și alte cheltuieli de pe parcurs. Biletele de avion se pare că am reușit să le rezolvăm, vă țin la curent cu partea asta.

Deci pentru donații sunt disponibile următoarele conturi.

RON:
RO31INGB0000999900193286
Dragomir Dan-Andrei

EURO:
RO86INGB0000999908041730
Dragomir Dan-Andrei

Paypal:
paypal.me/dragomir2019

Revolut:
folosiți numărul meu: 0769.066.003

Cam atât deocamdată, mai vedem pe parcurs.