Parlamentul European a aprobat azi controversata “lege a drepturilor de autor” care prevede că nimeni nu mai poate folosi ca sursă alt site, dacă publici o informație cu link către acel site va trebui plătită o taxă. Așa funcționează Internetul astăzi, orice conține un link către alt site. De asemenea, au aprobat un articol care întărește cenzura și dăunează grav libertății de exprimare.

Foto:  © Alain Lacroix – Dreamstime.com

Votul de astăzi arată că membri Parlamentului European sunt la fel de specialiști ca și Veorica sau Gigi când vine vorba de Internet. Probabil, cineva le-a ținut un discurs pe tema asta și ei au luat-o de bună, pentru că habar nu aveau cum funcționează Internetul. Trebuie să vă dați seama și de faptul că decizia nu va afecta Google – care trăiește fix din asta, cules și oferit de link-uri – nici Facebook, pentru că ei sunt giganți care oricum pot scăpa de orice reglementare europeană. Dacă ai un minim de minte vei înțelege că parlamentul european tocmai a distrus internetul european. Firmele americane vor plăti cel mult vreo amendă, dar firmele europene vor falimenta sau vor fi închise.

Decizia poate afecta oameni foarte bine intenționați. Oameni care vor posta pe Facebook un link către un ziar sau site al unei televiziuni. Cetățeni europeni care vor vrea să împărtășească știri cu prietenii sau cu cei plecați peste hotare. Sunt zeci și sute de platforme care prezintă link-uri spre alte publicații sau site-uri.

Presa europeană a susținut această decizie apreciind că Google le fură conținutul și câștigă bani de pe urma lor. Corect, dar soluția nu era asta. Ei speră că Google sau Facebook le vor da banii pe care cititorii nu li-i mai dau. Că se vor salva de la faliment. Dar să vedeți plânsete după ce traficul lor va scădea masiv. Ei aveau cititori pe site datorită Google, datorită Facebook, datorită Reddit și a celorlalte site-uri care preiau știri. Se vor trezi fără nimic și fără bani.

Desigur, va exista și o mișcare în sens invers. Vor fi site-uri care vor anunța că paginile lor pot fi împărtășite în continuare. Vor fi surse de știri care vor vrea să fie singurele gratuite pentru distribuție. Așa că personal, nu cred că va fi un impact chiar atât de masiv. Vedem astăzi că legislația GDPR a europenilor a adus multe discuții și nicio amendă răsunătoare, deși datele clienților sunt folosite ilegal în continuare.

Articolul 13 este cel mai groaznic. Inspirați de “Marele Firewall” din China, europenii au votat crearea unor mecanisme uriașe de cenzură, care vor filtra conținutul și vor permite doar anumitor giganți să aibă acces la acel conținut. Site-urile mici și companiile start-up nu mai au nicio șansă să concureze. Trist, foarte trist pentru Europa în general.

Decizia de astăzi nu intră direct în vigoare. Sigur că vor mai fi luni de zile, poate un an, pînă se vor stabili exact modalitățile de implementare, autorătițile care urmăresc asta și modul în care se va plăti acea taxă.
 

 

Surse: ZonaIT, Euobserver, TNW