De aproape trei ani avem pe piață telefoane pliabile Samsung. Întâi a apărut modelul care transformă un telefon mobil într-o adevărată tabletă (Fold). Apoi conceptul diferit, similar telefoanelor cu clapetă (Flip). Demonstrațiile tehnologice ne-au arătat direcții noi: terminale rulabile sau chiar formate din mai multe ecrane.


Nu știm ce ne rezervă viitorul. Cert este că Samsung a anunțat un eveniment oficial Galaxy Unpacked pe 11 august. Abia aștept să vedem atunci despre ce este vorba.

Puțină istorie

Cei care sunt de vârsta mea își aduc aminte “revoluția“ telefoanelor mobile cu clapetă. După zeci de ani în care telefonul mobil fusese doar o “cărămidă” cu butoane, dintr-o dată a devenit mai compact, mai ușor de folosit, mai practic. A devenit un gadget.

Compania sud-coreeană lansa la începutul noului mileniu modelul de terminal Samsung A100, cu clapetă care se închidea, protejând ecranul. A urmat o serie întreagă de telefoane pliabile, dar aveau și butoane la interior. Cel mai recent model, Galaxy Folder2, combina telefonul smart cu cel cu clapetă.

Însă, din 2007, industria telefoanelor mobile a trecut prin noua revoluție: trecerea la touchscreen. Apoi dimensiunea terminalelor a început să crească, de la primele ecrane de 3 inch până la dimensiunile unor adevărate tablete. Cele mai mari tind spre diagonale de 7 inch, devenind iarăși incomod de ținut în buzunar.

Tehnologia modernă permite însă dezvoltarea de ecrane pliabile. Cercetătorii din Coreea de Sud au prezentat concepte pliabile din 2011, iar maturizarea produselor a durat niște ani buni.

Prin 2013, Samsung a testat piața cu terminalele cu eran curbat, Galaxy Round. Apoi a adus ecranul cu margini curbate pe telefon.

Iar din 2019, avem Galaxy Fold. Un model care a reunit toate ideile anterioare într-o serie nouă de produse.

Fold ne arată viitorul

Am avut ocazia să văd Galaxy Fold la lansare și ulterior când a ajuns în varianta optimizată în România. Spuneam atunci că este o demonstrație tehnologică menită să ne arate ce poate face Samsung cu tehnologia pentru viitor. Că va fi începutul unui nou trend și este practic singura noutate din lumea gadgeturilor de buzunar. Pentru cei care lucrează pe telefon va fi un lucru bun.

Deja, avem în magazine Galaxy Fold2. Are două display-uri Infinity-O edge-to-edge, aproape fără margini. Ecranul exterior este de 6,2 inch, iar cel principal de 7,6 inch, ceea ce le face pe ambele mai mari decât cele de pe Galaxy Fold. Vine în două culori speciale: Mystic Black și Mystic Bronze.

Se poate utiliza soluția multitasking cu trei aplicații simultane pe ecran. Ecranul secundar Infinity-O de 6,2 inch permite opțiuni extinse de utilizare, astfel încât să vă puteți verifica e-mail-urile, să căutați informații de interes sau chiar să vă urmăriți conținutul preferat, fără a fi nevoie să depliați dispozitivul de fiecare dată. În momentul în care acesta este depliat, ecranul principal masiv de 7,6 inch oferă o experientă imersivă, fluentă, atât în derularea conținutului, dar și în jocuri sau în vizionarea de conținut multimedia.

Cred că viitorul ne va aduce un astfel de dispozitiv cu trei sau poate chiar patru ecrane. Va fi telefon, dar și tabletă și un display uriaș pentru multimedia.

Eu aș alege Galaxy Flip

Modelul Flip a fost oarecum neașteptat, erau puține informații anterior. A venit cu ecranul pliabil la jumătate: per-total un display de 6.7 inch cu rezoluție 2636×1080 și un format 22:9, aproape de formatul de cinema și oricum, mai util pentru filme și jocuri video. Pe exteriorul telefonului era doar un mic display de 1 inch pe care se puteau vizualiza informații esențiale.

Telefonul se putea deschide complet, dar putea sta la 90 de grade pe masă, sau la 110 grade , depinde de utilizator. Se puteau vedea lucruri și la o deschidere de doar 70 de grade, pentru confidențialitate. Camera foto de pe spatele terminalului pliabil avea un senzor normal de 12 megapixeli și unul ultra-wide de 12 megapixeli.

Samsung Galaxy Z Flip a fost deja actualizat, noua versiune aducând tehnologie 5G și un procesor mai puternic. Mi se pare formatul potrivit pentru mine. Ce mi-aș dori de la el este un ecran mai mare. Mi-ajunge 6.9 inch, dar pe formatul mai plat, 20:9 sau 19:9. Poate nu este atât de optim pentru filme, dar pentru mine arată mai bine. Acest lucru ar permite și implementarea unei baterii mai sănătoase, care să țină mai mult.

Galaxy Unpacked

Samsung a anunțat oficial evenimentul Galaxy Unpacked pe 11 august. Abia aștept să vedem atunci ce anume se lansează oficial.

Galaxy Unpaked 11 august