Am aflat recent despre lansarea unui start-up românesc, fenix.eco, care și-a propus să ofere telefoane refurbished (recondiționate). Ideea lor m-a făcut curios să aflu mai multe și vă prezint mai jos cine este fenix.eco, ce înseamnă exact refurbished, precum și oferte de telefoane recondiționate la preț foarte bun.

telefoane refurbished

Cine este fenix.eco

Startup-ul s-a lansat oficial pe 6 aprilie. Ideea lor a fost simplă: o platformă online pentru vânzarea de terminale smartphone refurbished, în special modele premium. Telefoanele recondiționate, deși oferă o experiență la fel cu cele noi, au prețuri în medie cu 50% mai mici. Magazinul online vinde smartphone-uri Apple, Samsung și Huawei cu o vechime de 12 până la 36 de luni, care au fost curățate de toate datele utilizatorului anterior și recondiționate complet.

Vorbim despre o metodă ecologică prin care se evită risipa de materiale și poluarea cauzată de dispozitivele electronice vechi. Toate telefoanele sunt recondiționate folosind piese noi și originale, oferind cumpărătorului aceeași experiență ca un produs nou, dar la jumătate de preț. Clienții din România primesc produsul între 24 și 48 de ore de la momentul plasării comenzii pe fenix.eco. Pe lângă telefonul recondiționat, cutia fenix.eco sigilată conține și accesoriile, respectiv un cablu de încărcare și un set de căști noi.

Compania a fost fondată de antreprenorul Grégoire Vigroux împreună cu Adrien Arnoux, fost manager în cadrul Amazon. “Fabricarea unui smartphone nou poate fi echivalată cu un dezastru pentru planetă, necesită 13 tone de apă și va produce 55 kg de CO2. Mai mult, acesta are nevoie de 35 kg de materii prime“, a explicat antreprenorul francez, stabilit în București. Cumpărând modele recondiționate, puteți ajuta la salvarea mediului.

Ce înseamnă telefoane refurbished

Recondiționarea (sau refurbishing, în engleză) înseamnă analiza și diagnosticarea terminalului și readucera lui la stare de funcționare optimă. Uneori înseamnă înlocuirea sau repararea unor componente majore care au probleme (cum ar fi ecranul sau bateria), actualizări de software și schimbări cosmetice pentru a îmbunătății aspectul dispozitivului. Un telefon refurbished a fost verificat și procesat de către specialiști, toate funcțiile sale au fost testate. În plus, eventualele date ale utilizării anterioare au fost șterse, iar sistemul de operare și toate aplicațiile au fost actualizate.

Spre comparație, telefoanele second-hand sunt vândute în starea lor actuală (care poate fi uneori chiar înșelătoare – poate părea impecabil, dar să fie căzut în apă și să aibă defect la interior). Modelele second-hand nu au nicio reparație, nicio înlocuire și nicio actualizare de vreun fel. Nu sunt verificate de specaliști.

De cele mai multe ori, vei afla despre toate problemele posibile care au determinat proprietarii anteriori să le vândă doar după achiziție și utilizare. Fotografiile de la vânzător ar putea fi înșelătoare și este posibil să nu ai nicio șansa să îl vezi în detaliu în realitate sau să-l testezi suficient înainte de cumpărare. Un smartphone refurbished trece prin procese de diagnosticare și recondiționare și toate componentele sunt curățate în profunzime și reasamblate.

Mai mult, un telefon refurbished este menit să fie la fel de bun ca unul nou, nu există defecțiuni ascunse. Beneficiezi de o nouă garanție, în timpul căreia poți rezolva orice problemă, dacă apare. În anumite situații se poate să ți se înlocuiască complet telefonul. Clienții fenix.eco beneficiază de garanție timp de 12 luni.

Telefonul second-hand poate fi depășit în ceea ce privește software-ul și versiunile de aplicații compatibile. Bateria ar putea ține mult mai puțin decât atunci când a fost nouă. În plus, ar putea avea în continuare date și setări de la utilizatorul anterior. Toți acești factori pot avea un impact foarte neplăcut asupra experienței de utilizare, chiar dacă telefonul pare ok la exterior.

Cumpărarea unui telefon refurbished evită toate aceste riscuri.

Exemple de oferte refurbished

La momentul actual sunt pe fenix.eco cam 20 de modele de terminale, în special telefoane Samsung, Apple și Huawei. Am să dau exemple de la fiecare. iPhone 8, care rămâne o alegere foarte bună și la ora actuală, costă nou cam 2.599 lei, iar în varianta refurbished costă doar 1.529 lei.

Samsung Galaxy S9 Plus, care costă nou 2.999 lei acum, poate fi comandat de la fenix.eco la un preț de 1.689 lei în varianta refurbished. La fel, Huawei Mate 20 Pro, care este un super-smartphone și la ora actuală, poate fi comandat refurbished la 1.789 lei, deși el costă ca nou 3.999 lei la reducere de preț.

Estimări pentru viitor

Se estimează că piața mondială a telefoanelor mobile refolosite va crește de la 27 de miliarde de dolari în 2019 la 67 de miliarde de dolari în 2023, potrivit IDC. Deși relativ noi în Europa de Est, smartphone-urile recondiționate sunt deja o alegere populară în Europa de Vest. În Franța și Germania, telefoanele inteligente recondiționate au reprezentat mai mult de 10% din piață în 2019.

Aproape 5 milioane de smartphone-uri sunt vândute în România în fiecare an. Ambiția fenix.eco pe termen lung este să atingă 10% din această piață, ceea ce echivalează cu vânzarea a 500.000 de telefoane pe an. Acesta este planul nostru doar pentru România.

În prezent există discuții cu investitorii pentru a extinde fenix.eco în alte trei țări din Europa de Est, în 2021. Mai multe informații găsiți pe site-ul companiei.