Marți seara am fost la evenimentul de lansare al noii game de televizoare Samsung QLED 2019. Eu am reușit să le văd înainte de eveniment și vă povestesc pe scurt despre schimbările importante. Cred că principala noutate o reprezintă îmbunătățirea conținutului (upscaling) prin tehnologiile asistate de AI.

samsung TV QLED 2019samsung TV QLED 2019

Să vă spun un pic despre trendurile în acest domeniu. Evident, dimensiunile televizoarelor continuă să crească, rezoluția la fel, iar tehnologiile de procesare a imaginii sunt tot mai puternice. Utilizatorii folosesc tot mai mult servicii de streaming și au început să le prefere pe cele care oferă conținut la o calitate superioară. Sunt căutate tot mai mult soluții Smart Home pentru a avea tehnologiile de ultimă generație acasă. Televizoarele încep să treacă la 55 și 65 de inch, iar tehnologia HDR10 este de-acum standard. Televizoarele 4K devin acum mainstream, iar vânzările pentru televizoare 8K încep de-acum să crească.

Cam așa arată toată gama de televizoare Samsung QLED 2019:

Focusul noilor modele este pe calitatea imaginii, iar altă noutate despre care am aflat este acoperirea cu un strat anti-reflex care elimină reflexiile venite de la ferestre sau neoane și face astfel experiența de vizionare mai bună, mai ales dacă există surse de lumină naturală sau becuri puternice. Mi se pare că de asemenea contribuie la calitatea imaginilor.

Panelurile noilor modele au fost îmbunătățite, astfel se reduc nu doar reflexiile, ci și afișarea albului când nu trebuie permițând o dispersie egală a luminii. Tehnologia Quantum HDR oferă niveluri de culoare fără competitor, cu mult peste ceea ce oferă simplul HDR de la unele modele. Practic, televizoarele 2019 redau 100% spectrul de nuanțe de culori, iar Quantum Dot este o tehnologie proprie Samsung.

La procesorul de imagine Quantum cei de la Samsung au adăugat Inteligență Artificială, care recunoaște mii de scene și cum să le optimizeze, folosește astfel Upscale pentru orice conținut, care poate fi redat pe ecranele mari și de mare rezoluție fără nicio problemă. Am testat cu videoclipuri Full HD. Prin Machine Learning unitatea AI poate să învețe în timp ce funcționează, astfel că va face lucurile din ce în ce mai bine. Procesorul poate optimiza conținutul digial și pentru ecrane 4K dar și pentru cele 8K, așa că nu trebuie să vă faceți probleme în privința accesului la clipuri și filme de calitate mai mare.

Deși difuzoarele încorporate nu se compară cu un soundbar dedicat, totuși, toate televizoarele Samsung QLED 2019 au și boxe cu tehnologii de sunet avansat. Semnalul original este separat în canalele stâga-centru-dreapta, se identifică dacă este voce, muzică, zgomot ambiental sau care este rolul său, apoi se optimizează la fel precum conținutul video. Se adaptează la spațiul în care este televizorul, se detectează și se elimină ecourile și reverberațiile din cameră, pentru a oferi cea mai bună experiență audio.

Evident, televizoarele sunt realizate cu un stil specific, nu mai sunt doar cutii negre sau gri, au formatul unui tablou, cu acea cutie specială care include toate mufele și care poate fi plasată undeva la distanță datorită cablului special. Televizoarele Samsung pot fi montate direct pe perete ca un tablou și chiar au funcție ambientală, pot reda diverse imagini și se pot programa când să se deschidă sau să se închidă automat.

Meniul smart a fost îmbunătățit, telecomanda nouă vine cu butoane de Netflix, Amazon Video și Rakuten (serviciu de filme online), iar de-acum vine și asistentul digital Bixby pe televizor. Veți putea afla informații, starea vremii și multe altele, doar întrebând televizorul.

De asemenea, este compatibil cu Smart Things, hub-ul celor de la Samsung pentru casa inteligentă, de unde se pot controla multe dispozitive electronice inteligente. Se poate controla aerul condiționat, aspiratorul smart, luminile din casă, dar evident, trebuie să aveți echipamente compatibile cu Smart Things. Pe lângă Bixby, se pot folosi pe noile televizoare fie Google Assistant, care e mai popular la noi, fie asistentul digital Alexa de la Amazon.

Funcția care mi s-a părut cea mai tare la ora actuală este Remote Workspace, care le permite celor din companii să seteze o legătură securizată cu PC-ul de la birou și să acceseze desktop-ul de pe un televizor Samsung. Cred că pentru managerii ocupați această funcție va fi una foarte utilă.

Mai menționez că au optimizat televizoarele Sanmsung QLED 2019 pentru jocuri video, în special de pe console de jocuri, dar și de pe PC-uri. Au inclus tehnologia FreeSync din 2018, dar acum au adus Auto Game Mode, care detectează jocurile și se adaptează la ele, Low Input Lag ca totul să se miște mai repede, Fast Refresh special pentru jocuri, Sound Enhancer atunci când depindeți de sunetele din joc (Fortnite, PUBG), dar și Dynamic Black Equalizer.