Am testat recent și Tenda PH-6 AV1000, un kit format din prize/router care pot transmite semnalul de Internet direct prin rețeaua electrică din casă. Funcționează oarecum similar cu un extender, doar că în general un extender crește acoperirea wireless, în timp ce acest produs duce internetul prin infrastructura de curent până în camera care nu avea net. Are nevoie de prize pentru a funcționa.

Pro și contra Tenda PH-6 AV1000

Avantajele:

  • acoperi o distanță mare fără alte cabluri;
  • conectivitate de tip plug-and-play fără alte setări;
  • viteze maxime;

Dezavantaje:

  • ai nevoie neapărat de priză în ambele locații (fără prelungitor);
  • conexiuni doar pe cablu;

Dispozitivul a ajuns pentr review de la Tenda România.

Experiența cu Tenda PH-6

Sunt două prize smart cu mufă specială pentru cablu Ethernet, prima se conectează la router-ul principal și se bagă în priză lângă acesta. Nu funcționează dacă îl conectați la un prelungitor, trebuie să fie băgat în priza din perete direct. La fel și al doilea dispozitiv, se bagă în priză în camera fără net și prin cablu se conectează la laptop sau desktop.

În rest este totul ok, sunt dispozitive plug-and-play, nu trebuie setat nimic, se conectează automat. Vedeți mai jos cum se folosește corect un prelungitor:

Eu nu am avut surprize. A mers foarte repede în comparație cu alte dispozitive testate. Semnalul a fost clar mai bun decât conexiunea wireless care are un semnal foarte slab în ultima cameră. Dacă aveți o casă cu camerele dispuse pe lungime, de genul vagon, rețeaua WiFi nu mai este suficientă pentru ultima cameră.

Ideea este bună pentru că uneori nu vrei să tragi alte fire prin casă, iar acest kit costă destul de puțin. Dacă ești pasionat de jocuri video o să muți laptopul sau sistemul de gaming lângă router, conectat direct prin cablu. Dar dacă ai de lucru la documente, e-mail, Facebook și altele similare, o legătură prin priză este binevenită. Te scutește de complicația de a trage un fir pe toată lungimea casei, chestie nu tocmai ușoară dacă vrei să funcționeze mai mult timp. Sigur, se poate extinde acoperirea și prin WiFi, dar necesită alte echipamente, gen Tenda A301, dar dacă pereții sunt de beton ori există alte lucruri care blochează semnalul nu va funcționa corect. Trebuie luată decizia în funcție de spațiul care trebuie acoperit și disponibilitatea din zona respectivă.

Tenda PH-6 este bun dacă folosiți în principal un laptop dotat cu mufă Ethernet sau desktop care să aibă mufa de LAN, nu pentru telefon sau alte gadgeturi inteligente. Dacă router-ul principal nu bate pînă în ultima cameră, dar există rețea de priză și aveți destule prize libere, atunci este ok. Mi-a plăcut că nu trebuie instalate aplicații sau făcute diverse setări, se conectează automat.

Concluzii

Mi-a reușit testul cu Tenda PH-6, am avut o rețea de calitate mai bună prin priză, chiar dacă mi-a fost greu să găsesc prize libere pentru instalarea lui. S-a conectat instant și am avut notificarea pe laptop că s-a conectat la o rețea nouă. Testul nu este spectaculos, a crescut doar puțin viteza de internet.

Prețul Tenda PH-6 este de circa 230 de lei, mi se pare destul de accesibil pentru cei care vor să rezolve o astfel de problemă.

Galerie foto