Am făcut câteva teste de baterie, autonomie și încărcare rapidă pe Samsung Galaxy S8+. Nu stă deloc rău, însă contează funcțiile Power Saving și rezoluția ecranului. Am setat prima oară ecranul pe rezoluția maximă, iar durata de viață a bateriei scade. Am testat apoi cu rezoluția FHD+ și vreau să termin azi și testul cu HD+ de curiozitate. Sunt șanse să țină mult mai mult așa. De asemenea, nu am folosit Power Saving de data asta, nici măcar nu am scăzut luminozitatea ecranului, am testat și am utilizat telefonul normal.
UPDATE: Am terminat de scris review-ul Samsung Galaxy S8 Plus .

Fără nicio setare Power Saving – la rezoluție maximă și FHD+

Testez acest model în cadrul Orange Smartphone Tester.

Teste de baterie

Am folosit pentru a testa autonomia bateriei testele PCMark / Work și Antutu Tester. Aceste teste simulează faptul că ar lucra pe telefon, țin ecranul mereu aprins și par să activeze diverse aplicații. Procesorul e folosit tot timpul, iar deseori luminozitatea este maximă. Plus activează sunetul uneori și dacă e dat pe mute, probabil face parte din test să folosească și difuzorul. Dar nu de fiecare dată au mers bine. Telefoanele de ultimă generație au o problemă din sistemul de operare, o setare care identifică procesele intense care consumă procesor și încing telefonul și care opresc automat aceste procese. De mai multe ori testele s-au oprit fără să finalizeze. Dar cele care au rulat arată aceleași date cu ceea ce puteți găsi online.

Cu ecranul pe rezoluție maximă, WQHD+ (2960×1440 pixeli), autonomia este 6,3 ore, în cazul meu a ieșit 6 ore și 27 minute. Cu ecranul pe FHD+ (2220×1080 pixeli), așa cum vine telefonul din fabrică, autonomia este de 6 ore și 51. Revin cu testul pe HD+ (1480×720 pixeli), se poate seta ecranul așa, am să fac testele și actualizez. Am văzut aceleași teste făcute cu luminozitatea slabă și Power Saving pot atinge 12 ore și mai bine.

 

UPDATE: gata și al doilea test.

Test cu ecranul HD+ și luminozitate 25%

Autonomie în utilizarea normală

Am încărcat telefonul pînă la 100% seara pe la 8, deja aveam instalate toate aplicațiile ca pe fostul terminal, doar am pus SIM-ul în el. După ce am setat restul de aplicații și am stat pe Facebook, seara la culcare, pe la miezul nopții, avea 84%. Chiar eram curios cum trece noaptea, de obicei terminalele Samsung pierd multă energie peste noatpte, uneori este posibil să scadă cu 30-40% peste noapte, dacă nu e în priză. Ei bine, dimineață la 7 avea cam 79%, deci a rezistat destul de bine. Am folosit telefonul normal, eu recunosc, îl folosesc mai intes decât alți oameni. Stau pe Facebook, stau pe mail, joc jocuri, vorbesc la telefon, folosesc Whatsapp și Messenger, chestii normale. Am făcut 2-3 poze și m-am uitat la fotografii din galerie.

La 15-30 telefonul mai are 35% din baterie. Destul de decent pînă acum. Ecranul Always-On este foarte util, pentru că vezi rapid notificările, vezi ora și nu mai trebuie să accesezi ecranul complet pînă când nu ai ceva cu adevărat important. Cred că ajută, mai ales când ești la birou.

Power Saving nu a intrat automat abia la 15% din baterie. La 18-30 telefonul avea 14% baterie. A ajuns la 10% la ora 19:16, apii 5% la 20:22 și s-a închis la ora 21-00. Cred că a rezistat destul de mult pentru un utilizator heavy. Practic este foarte aproape de 24 de ore. Eu o să îl încarc full și vedem dacă rezistă o zi normală de lucru, de dimineață pînă seara. Actualizez aici.

Estimările interne ale sistemului de operare. Sunt foarte optimiste

Încărcare rapidă/lentă

Am testat funcția de încărcare rapidă, chiar cu încărcătorul oficial Samsung, cel inclus în cutie. Telefonul avea 17% când am început operațiunea, la 14:40. Vă las să vedeți și cum a evoluat, practic în câteva minute ai destulă baterie să faci o plimbare. Încărcarea full durează totuși destul chiar cu încărcătorul original. Am citit că încărcarea rapidă afectează calitatea bateriei și am să dezvolt un subiect separat pe tema asta. Revin cu info cum se încarcă cu încărcător Samsung original, dar care nu are fast charging. Telefonul nu se încinge precum S6 sau S7 la încărcarea rapidă, cred că este un nou avans al tehnologie de acest tip.

Concluzii

Mie personal mi se pare o autonomie bună. În real-life, cu iPhone 7 la 15-30 am nevoie de priză, fiind sub 20%. E drept că are bateria mai mică și este ceva mai performant (scriu asta doar pentru a-i enerva pe fanii Samsung). Este adevărat că în timp durata de viață a bateriei scade. Este adevărat că dacă lăsați telefonul pînă la zero de multe ori, calitatea bateriei scade. Încărcarea la 100%, deși era considerată periculoasă, acum nu mai este așa. Tehnologia modernă spune că este ok să ții telefonul la 100% în priză. Există mecanisme, probabil este la 99% și ia pauză încărcarea temporar, apoi se reia. Există sfaturi pentru calibrarea bateriei, dar există și specialiști care spun că acest procedeu e depășit.

Dincolo de orice discuție, pentru un ecran de 6.2 inch este o autonomie super-bună. Orice alt competitor cu ecrane mari are autonomia limitată. De Galaxy S8+ am tras mult și bine și bateria a rezistat. Din acest punct de vedere consider că este un succes pentru Samsung.