În cadrul seriei de teste practice pe care le derulez pe rețeaua 4G Telekom Mobile, a venit momentul să fac câteva teste în jurul orașului. Mai exact am fost la Comana în delta Neajlovului, iar cu altă ocazie am mers în delta Argeșului, apoi în Voluntari și Otopeni. Exact cum mă așteptam, n-am avut nicio problemă de conectivitate.

Test 4G Telekom Mobile

Teste în destinații turistice, dar și pe drum

Exact ca în testul doi, am folosit rețeaua mobilă din plin, atât în locațiile turistice respective, cât și pe drum. N-am avut deloc greutăți, nu sunt zone fără rețea sau unde să nu meargă netul deloc. Prin localități a fost super-bine, chiar am putut descărca aplicații, video și fișierele de test.

Pentru testare am folosit servicii de streaming precum Netflix și HBO Max, am un serviciu de cloud în care stochez fișiere de diferite dimensiuni, doar pentru test. Utilizez e-mailul, WhasApp, Messenger, Facebook, Instagram și alte rețele sociale.

Am descărcat pe aplicația Netflix mai multe seriale, pe care apoi le-am văzut pe telefon. Am descărcat și filme. Apoi am repetat testul și cu muzică și clipuri prin Youtube Premium. N-am avut nicio problemă.

Am utilizat chiar și un fișier de mari dimensiuni, un video 4K de peste 5GB. L-am descărcat din cloud și l-am încărcat destul de rapid. E drept că la aceste dimensiuni nu merge totul instant, dar nici nu a dat vreo eroare. Evident, dacă aveți sugestii de zone în care merită testat semnalul sau anumite teste pe care să le fac, lăsați-mi un comentariu la acest articol. Poți consulta și harta acoperirii 4G Telekom aici.

De ce 4G și nu Wi-Fi

Utilizatorii rețelelor Wi-Fi gratuite, de genul celor din cafenele, benzinării, restaurante, sunt expuși la numeroase riscuri de securitate IT. Oricum, majoritatea acestor rețele nu oferă o calitate a semnalului suficient de bună pentru profesioniștii care lucrează remote. Poate pentru mail și Facebook, dar cam atât.

Faza nasoală este că routerele din aceste locații pot fi victimele unui hacker mai descurcăreț. Dacă a găsit o portiță de acces și nu dă semne că este conectat și doar “ascultă” traficul de net, ar putea obține date despre carduri și alte informații sensibile care deseori circulă necriptat. Și având acces la informații stocate pe telefon poate să descopere rapid restul de informații care îi lipsesc pentru a folosi cardurile.

Evident, poate accesa și fișierele de la muncă, chiar dacă voi aveți impresia că ele se transmit criptat. Faptul că datele trec prin acel router infectat le poate oferi piraților internetului accesul la date.

Astfel că, atât pentru aplicații bancare, cât și pentru comunicațiile de la birou, este de preferat să folosiți rețeaua 4G. Puteți afla despre harta acoperirii 4G Telekom Mobile pe această hartă online.

Ce urmează

În cadrul proiectului de testare o să urmeze și destinații mai exotice. Exact ca orice utilizator normal, o să plec și eu în vacanță pe vară. Ba pe litoral, ba la munte, ba în Grecia sau Olanda. Iar testarea va continua de acolo.

Nu folosim servicii precum Ookla datorită faptului că ele depind foarte mult de momentul în care sunt realizate. Poți prinde un moment liber, cu semnal puternic și să afișezi un rezultat record, iar peste 10 minute cifrele reale să fie mult mai mici. Tot așa, în orice moment pot apărea probleme tehnice care să ofere o experiență mai slabă. Pe lângă asta, se mai fac și diverse actualizări sau optimizări care implică reconfigurări ale rețelei. Deci singurul test relevant pentru client este unul de utilizare generală.

Galerie foto