Am testat noua generație Tenda AC9, un router ieftin, dar care are performanțe comparabile cu modelele scumpe. Văzusem o ediție AC9 și acum câțiva ani. Vreau să vă zic că au continuat bine această serie.

Pro și contra Tenda AC9

Avantaje:

  • design modern;
  • performanțe peste medie;
  • preț foarte bun;
  • acoperire mare;
  • management din aplicație pe smartphone;

Dezavantaje:

  • are doar două antene;
  • viteza maximă este 300+900 Mbps;

Detalii tehnice

Tehnologie: WiFi a/b/g/n/ac
Frecențe: 2.4 / 5 GHz
Porturi: 1x WAN, 4x LAN, 1x USB
Dimensiuni: 226 x 179.5 x 76.6 mm
Viteze: 300+900 Mbps
Preț: 150 de lei

Mai multe detalii tehnice sunt direct pe site-ul Tenda România.

Review Tenda AC9

Testez în fiecare lună câteva modele de routere noi, dar majoritatea sunt scumpe și nu prea au performanțele promise. De-asta apreciez produsele simple care își fac treaba, precum AC9. Este un router ieftin, cu tehnologii WiFi bune și care oferă conexiuni multiple și frecvențe multiple. Este pentru cei care rămân fără router și trebuie rapid să cumpere ceva nu tocmai scump cu care să rezolve problema. Performanțele Tenda AC9 sunt peste așteptări, a fost ușor de gestionat și configurat cu aplicația Tenda WiFi și testele de viteză pe care le vedeți la final arată viteze de circa 100Mbps pe rețeaua wireless. Probabil pe fir oferă viteze mai mari, iar cele patru porturi de ieșire permite conectarea nu doar pentru un PC, ci și pentru Playstation, Smart TV și alte dispozitive.

Pornirea e simplă, conectați alimentatorul la priză, conectați cablul de internet la router și porniți dispozitivul. Apoi cu aplicația Tenda WiFi instalată pe telefon, găsiți rețeaua originală, întodeauna este scrisă pe spatele routerului Tenda_XXX și mă bucur că acum nu mai au parola admin/admin cum era pe vremuri. Folosesc parole mai complexe, dar ele oricum pot fi personalizate la prima utilizare. Recomadnarea mea este să nu lăsați niciodată numele standard al rețelei, asta permite unui atacator să știe exact ce vulnerabilități are acel router și se poate accesa de la distanță, rezultând în posibilitatea de a intercepta toate informațiile transmise prin router către internet.

Vă sugerez să schimbați numele rețelei, să folosiți o parolă complexă, nu doar nume și cifre care pot fi ghicite, iar sfatul meu este să folosiți rețeaua pe 5GHz, dacă nu aveți dispozitive mai vechi care depind de 2.4GHz. Testele sunt stabile și arată că acest router oferă performanțe bune.

Tenda AC9 are un design bun, cu doar două antene, arată bine pentru orice birou sau livingroom. Dacă ar fi să subliniez o problemă, aș vorbi despre alimentatorul care are un fir relativ scurt, deci trebuie montat aproape de o priză, nu totdeauna ai loc pentru cablul cu Internet de la furnizor, dar și priză, ca să poți conecta acest router. Alte probleme nu am întâlnit. Desigur, nu mă pot pronunța privind fiabilitatea acestui router pe termen mai lung.

Concluzii

Tenda AC9 AC1200 este un router accesibil care oferă performanțe decente pentru orice utilizator. Fie că îl luați pentru un birou mic, fie că este pentru living, el își va face treaba ok. Arată bine, nu este prea mare, se poate monta pe perete și oferă multiple funcții de conectare, inclusiv un port USB pentru stocare externă care poate fi accesată de la distanță prin Internet.

Prețul Tenda AC9 este foarte bun, așa că recomand cu căldură acest produs.

Galerie foto