Am testat un sistem WiFi tip Mesh TP-Link (2-pack), care oferă acoperire mai bună în casă și viteze de internet mai mari. Sunt două unități care pot fi configurate astfel încât rețeaua WiFi să acopere mai bine casa sau biroul.

Detalii tehnice TP-Link Deco E4

Standard Wi-Fi: 802.11 ac
Porturi LAN: 2 x RJ-45
Porturi WAN: 2 x RJ-45
Rata de transfer: 10/100 Mbps
Securitate: WPA-PSK, WPA2-PSK
Antena: 2 x interna
Frecventa: 2.4 – 5 GHz
Alimentare: 240 V
Dimensiuni: 190.5 x 90.7 x 90.7 mm

Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul TP-Link.

ads

Pro și contra TP-Link Deco E4

Avantaje:

  • acoperire de 260 mp;
  • instalare și control din aplicație smartphone;
  • aspect plăcut, modern;
  • utilizare relativ simplă;

Dezavantaje:

  • viteza rămâne maxim 100 Mbps;
  • prețul nu este tocmai mic;

Review TP-Link Deco E4

Am testat multe routere de tip mesh, avantajul lor stă în creșterea acoperirii și oferirea unui semnal mai bun, dar sunt și dezavantaje. Specificațiile TP-Link Deco E4 anunță viteze de transfer de 300 + 867 Mbps, dar în realitate, deși este conectat la 1Gbps, viteza reală pe WiFi nu a depășit 100Mbps. La aceeași concluzie ajung și colegii de la Digital Citizen, deci probabil au făcut teste similare. Probabil viteze mai mari se oferă dacă folosiți exclusiv cablul. În acest caz, un sistem mesh este inutil.

Am văzut că există în magazine și sistemul cu trei unități, avantajul lui fiind doar că poți acoperi mai bine zone mai extinse sau mai multe etaje. De asemenea, sistemul permite conectarea a peste 100 de dispozitive, deci este perfect și pentru birouri sau alte zone cu aglomerație, gen magazine, galerii comerciale, restaurante.

Faza cea mai mișto este că se formează o singură rețea și nu trebuie tu să îți bați capul. Folosește ambele frecvențe simultan și comută automat de pe o unitate pe alta, totul fiind gestionat automat pentru ca tu să ai cea mai bună conexiune.

Unitățile arată bine, sunt pregătite pentru birou, dar au nevoie de o priză în apropiere. Au porturi pentru conectarea la cablul furnizorului și alt port pentru a transmite semnalul mai departe pe fir. Ele se controlează automat din aplicația TP-Link Deco, disponibilă și pe Android și pe iOS și vedeți capturi de ecran mai jos. Totul a mers conform planului, fără surprize. Vedeți mai jos capturile de ecran.

După ce am setat prima conexiune, i-am dat nume și am stabilit parola, a doua unitate s-a conectat foarte rapid. Dacă unitatea are lumina galbenă, ea abia a pornit și trebuie lăsată să își facă treaba. Dacă este albastru intermitent, puteți începe conectarea din aplicație. Dai acolo adaugă unitate, apoi o găsește și o setează automat cum ai stabilit tu. Nivelul acoperirii a crescut și în a doua cameră, iar viteza se menține constantă (cam 95 Mbps download și 95 Mbps upload, cu foarte mici variații).

Prețul unui astfel de sistem ajunge la 350 de lei și cred că sunt dispozitive mai performante de găsit pe piața locală.

Concluzii

TP-Link Deco E4 constituie o soluție modernă și plăcută pentru acasă sau pentru birouri, magazine, restaurante, galerii comerciale. Suportă multe dispozitive și oferă viteze stabile de internet. Din păcate însă nu oferă viteze foarte mari, necesare celor pasionați de gaming sau celor fac streaming video pe mai multe dispozitive. Din cauza asta și datorită prețului mare, cred că ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de achiziție. Controlul din aplicație și instalarea ușoară constituie însă un mare bonus pe care alte dispozitive nu îl au.

Galerie foto