Am avut ocazia să testez Tenda Nova MW5 (2-pack) care include un router și un extender wireless de tip Mesh pentru suprafețe mai mari. Faza tare este că merge la 1Gbps și pe wireless, iar pentru o acoperire și mai mare se poate sincroniza cu Tenda Nova MW3, care vor funcționa de asemenea la viteze mai mari. Urmează să văd în curând și Nova MW6, care aduce performanțe și mai bune. Revin pe tema asta.


Detalii tehnice

Standard WiFi: IEEE 802.3, IEEE 802.3u
Porturi (principal): 1 x Gigabit WAN/LAN , 1 x Gigabit LAN
Porturi (secundar): 1 x 10/100 LAN
Rată de transfer: 300 + 867 Mbps
Număr maxim de dispozitive conectate: 60
Securitate: WPA2-PSK
Frecvențe: 2.4 & 5 GHz
Tehnologii: Beamforming+, Mesh, Amazon Alexa
Preț: 600 de lei 2-pack, 900 de lei 3-pack.

Despre Tenda Nova MW5

Tenda Nova MW5 este un sistem WiFi Mesh AC1200 de care vrea să acopere întreaga locuință, chiar dacă aveți etaj la casă, pentru spații mai mari decât o garsonieră, dar nu neapărat pe spații foarte mari (unde se pot utiliza mai multe cuburi MW3 combinate). Este dedicat pentru conexiuni broadband, de peste 100Mbps, veți simți diferența dacă aveți internet de 1Gbps. Merge utilizat pe suprafețe între 150 și 300 metri pătrați, chiar dacă sunt prezenți pereți despărțitori care de obicei blochează semnalele radio. Datorită tehnologiei MRC (Maximal Ratio Combining) transmisia Wi-Fi se îmbunătățește și crește capacitatea de penetrare a pereților, per-total semnalul radio este mai puternic.

Tenda Nova MW5 permite ca terminalele din locuință să se conecteze în mod automat la cel mai puternic semnal. Dacă mergeți dintr-o cameră în alta, telefonul trece de la un nod la altul, extrem de rapid, insesizabil, pentru a beneficia de semnal mai puternic.

Modulul principal dispune de porturi Gigabit, permițând exploatarea la maxim a benzii de semnal de la furnizor și redarea fără întreruperi a fișierelor video 4K. Modulul secundar arată și se comportă ca un extender normal, are montare direct în priza de curent electric, se conectează ușor datorită pre-configurărilor, instalarea sistemului făcându-se extrem de simplu. Trebuie resetate împreună cu MW3 pentru a conecta toate cele cinci module la internet. Apoi le răspândiți prin spațiul dorit și veți avea cel mai bun Internet wireless posibil la acest nivel de preț.

În plus, MW5 încorporează noua tehnologie WiFi Beamforming, fiind în măsură să concentreze puterea semnalului pe anumite direcții, exact către dispozitivele conectate la rețea, în loc doar de a emite în mod uniform în jur.

Experiența de utilizare

Înainte de orice, trebuie alimentat modulul principal, apoi conectat la Internet la cablul furnizorului, în loc de vechiul router. Puteți trage un alt cablu pînă la laptop / desktop, ca să aveți viteză maximă atunci când lucrați. Dispozitivul are leduri colorate, al meu a fost verde și activ instant. Vedeți pe spatele lui cum se numește rețeaua WiFi și care este parola inițială de conectare.

Tenda are pentru sistemele astea o aplicație disponibilă pentru telefoane mobile iOS sau Android. Odată conectată la rețeaua Tenda, aplicația permite realizarea setărilor dorite și eventual schimbarea numelui și a parolei rețelei. Eu acasă și la hotspot îmi pun mereu Computerblog.ro, când vedeți rețeaua asta WiFi sunteți pe aproape de mine…

Tehnologia Mesh a fost inițial dezvoltată pentru aplicații militare, dar acum se utilizează în mod obișnuit în dispozitive destinate locuințelor cu mai multe etaje sau întinse pe suprafețe relativ mari, zonelor de birouri, magazinelor, mall-urilor și spitalelor. Este interensant să poți combina astfel mai multe dispozitive și să le utilizezi pentru a aduce internetul de mare viteză și în ultima cameră și în zonele unde în mod tradițional nu exista acoperire sau nu mergea tocmai bine.

Deși MW3 sau MW5 sunt dispozitive mai ieftine, ele au un design aparte, modern, arată bine pe birou, se pot prinde pe un perete, iar important este că și funcționează ok. Sigur, acest test este unul de câteva ore, nu vă pot spune dacă dispozitivele sunt foarte fiabile în timp, aștept feedback pe tema asta.

Concluzii

Tenda Nova MW5 este un dispozitiv foarte bun pentru locuințe mai mari sau săli mai mici, poate fi combinat cu MW3 sau MW6 pentru acoperiri și mai mari. Oferă o viteză de acces foarte bună și un preț foarte bun. Costă cam 600 de lei varianta 2-pack testată de mine și circa 900 de lei varianta 3-pack. Totul a mers ok și vitezele sunt bune, deci le recomand cu căldură.

Galerie foto