Am avut ocazia să testez TP-Link Archer C5 AC1200, un router cu dotări tehnice bune și performanțe puternice, care este disponibil la un preț bun: . Este un dispozitiv de birou cu design bun, am testat modelul alb, am citit că există și pe negru.

TP Link Archer C5 test (4)

Pro și contra Archer C5

Atuurile acestui produs:
– viteze bune: 300 Mbps + 867Mbps;
– conectivitate bună: 5 porturi Gigabit, USB, patru antene;
– poate folosi un modem USB 3G/4G pe post de conexiune back-up;
– criptare WPA2, firewall;
– suportă VPN;
– include control parental;

Rămâne de discutat:
– există competitori la acest nivel de preț;

Experiența cu Archer C5

Aveți grijă că există mai multe ediții ale modelului TP-Link Archer C5. Eu citisem anul trecut despre un model cu același nume și specificații similare, dar cu trei antene, iar zilele trecute am găsit pe net altul, cu doar două antene, la test a venit un model cu patru antene. Toate se numesc TP-Link Archer C5 AC1200. Vorbim aici despre modelul cu patru antene, tot ce scriu aici este despre modelul cu patru antene și nu celelalte.

Am testat multe routere în ultima perioadă, de la cele mai ieftine pînă la modelele mai scumpe, care oferă acoperire crescută și viteze mari de transfer. Prin raportul calitate/preț TP-Link Archer C5 mi se pare un produs foarte bun, recomandabil. Există modele ieftine capabile să ofere o conexiune bună, dar în general se întâmplă două fenomene, fie rețeaua nu este stabilă, iar produsul se mai resetează, se mai blochează. Fie are rețea ok, dar calitatea semnalului fluctuează mult și acoperirea nu este foarte bună. Desigur, există routere Gigabit de nivel profesional, cu acoperire foarte mare, cu semnal puternic și stabil, dar ele costă pe măsura performanțelor, adică cel puțin de cinci ori mai scumpe decât acest model.

Asta mi-a plăcut totdeauna la TP-Link, au produse bune, prețuri bune. Cu toții avem nevoie de internet de mare viteză, unii pentru a crea conținut, alții pentru a consuma acel conținut. Cea mai mare problemă a routerelor de astăzi este semnalul fluctuant sau acoperirea mică, afectată de diverse obstacole. Am supus la test routerul Archer C5, am făcut teste și fix lângă el, dar și la distanță și de asemnenea în camerele celelalte. Vă arăt mai jos care au fost rezultatele.

Dispozitiv / DateTimp de răspunsDownloadUpload
Laptop / Gigabit2 ms950 Mbps495 Mbps
Laptop WiFi 5GHz3 ms495 Mbps388 Mbps
Laptop WiFi 2.4GHz3 ms89 Mbps82 Mbps
Smartphone 5GHz3 ms476 Mbps455 Mbps
Smartphone 2.4 GHz3 ms88 Mbps48 Mbps
Smartphone 5GHz la 2 metri distanță2 ms382 Mbps486 Mbps
Smartphone 5GHz la 4 metri distanță2 ms361 Mbps243 Mbps
Smartphone 5GHz la 6 metri distanță3 ms356 Mbps287 Mbps
Smartphone 5GHz în camera 1 (1 zid)3 ms264 Mbps234 Mbps
Smartphone 5GHz în camera 2 (2 pereți)4 ms204 Mbps102 Mbps
Smartphone 5GHz în camera 3 (3 pereți)4 ms30 Mbps9 Mbps


Pe lângă testele hardware propriu-zise, routerul TP-Link Archer C5 are și câteva funcții speciale pe care le puteți utiliza. De exemplu, controlul parental. Știm că discuția asta nu ne place, nu îmi place nici mie acasă, dar este foarte-foarte importantă pentru părinți. Pentru că puteți controla ce anume accesează copii. Cât timp stau online. Îi feriți de niște riscuri inutile, de fenomenul bully, de clipuri violente și așa mai departe.

Apoi, conexiunea de back-up. Cu un modem 3G/4G care se conectează în portul USB al routerului, puteți trece automat pe conexiunea de back-up atunci când cade netul. Și dacă aveți servicii de la RCS, UPC sau Telekom, știți că uneori se mai întâmplă să cadă. Uneori se fac lucrări, uneori se taie curentul pe undeva, alteori un Dorel taie cablul cu totul. Iar asta se întâmplă adesea ca și update-urile la Windows, exact când ai tu o treabă presantă și tocmai erai aproape să termini, atunci cade netul. Sau curentul. Sau ambele. Totuși, ideea unei conexiuni de back-up disponibilă automat mi se pare foarte bună. Eu am două conexiuni acasă și tot mai folosesc și modem-ul 4G ocazional. Uneori se întâmplă și ca rețeaua 4G să meargă mai bine decât cea fixă. Dar numai ocazional.

TP-Link Archer C5 oferă simultan două rețele, una pe 2.4 GHz și una pe 5GHz. În exemplele lor de bună utilizare, rețeaua 2.4GHz este folosită pentru dispozitivele conectate IoT (Internet of Things), genul camera de supraveghere, senzori smart din casă, tableta de la bucătărie pe care puneți muzică sau urmăriți Yotube, pe când rețeaua pe 5GHz este folosită de Smart TV, de tableta pentru filme pe Netflix și așa mai departe. Computerul sau laptopul principal rămâne pe cablu, ca și consola de jocuri, pentru un transfer cât mai rapid.

Concluzii

Pentru cei care nu vor să cheltuie foarte mulți bani pentru un router puternic și stabil, TP-Link Archer C5 este alegerea favorită. Oferă semnal extrem de puternic, este stabil și din testele mele se descurcă excelent în apartamente, birouri mici sau chiar case cu 1 etaj. Are conectivitate multiplă și multe funcții avansate. Reamintesc de asemenea că are un preț bun:

Galerie foto