Top 10 smartphone-uri în 2013, în opinia mea. Acum am cam testat toate modelele de top. Am făcut inițial acest top 10 terminale smartphone din 2013 pe baza device-urilor pe care le-am văzut deja la Mobile World Congress sau am apucat să le testez. La vârful clasamentului vor rămâne tot telefoanele marilor branduri. Atât ca design, cât și din punct de vedere al dotărilor tehnice nu au rivali la ora actuală. Am să notez la fiecare terminal plusuri și minusuri. (Publicat inițial pe 11 martie 2013).
Update 1: am actualizat acest articol pe 9 septembrie. Așteptăm încă lansarea următorului iPhone… De asemenea așteptăm să vedem Note 3. Am testat modele noi și articolul merita actualizat.
Update 2: am actualizat articolul pe 19 octombrie, după ce am testat Note 3, Lumia 925 și iPhone 5S.

top smartphone in 2013

Top 10 smartphone

Terminalele sunt aranjate după preferințele mele, într-o ordine subiectivă. Fiecare are atuuri să fie pe primul loc, fiecare are probleme, deci poate fi declasat. Am ezitat dacă să includ în top proiectul Asus Padfone. Telefonul Padfone este la fel de bun ca modelele de pe primele locui, dar faptul că are și o tabletă îl ridică deasupra acestui clasament. Este cu totul altceva, un proiect separat care combină două gadgeturi. De-aia nu se află aici.

1) Galaxy Note 3. Chiar dacă sud-coreeni au avut probleme cu S4, Note 3 rămâne unul dintre cele mai bune terminale din 2013. Îl recomand cu căldură dacă vă puteți adapta la ecranul mare. Autonomia și performanța sunt imbatabile, iar prețul este mare. Dar cam merită banii.

2) HTC One – Super-telefon, dar se dovedește  greu de vândut iar. Taiwanezii au făcut un pariu riscant alegând o tehnologie foto/video nouă. Pasionații multimedia sunt fascinați de noua soluție cu trei senzori, dar utilizatorii obișnuiți nu înțeleg cum poate fi camera de “doar 4 megapixeli”. Prețul este destul de mare, restul dotărilor sunt excelente, dar mulți își vor pune întrebări dacă merită sau nu. După câteva luni cu el însă, îl recomand cu căldură.

3) iPhone 5S – chiar dacă Apple păstrează ecranul minuscul de 4 inch și rezoluție devenită desuetă, terminalul este de top. Performanța este excelentă, camera foto foarte bună, pe scurt este un terminal de top. Merită banii, merită upgrade dacă folosiți un 4 sau 4S. Dacă aveți 5 nu este o diferență atât de mare.

4) Samsung Galaxy S4. Telefonul aduce multe îmbunătățiri, dar nu destule. Seamănă mult cu S3. Performanța nu e atât de bună pe cât ai crede. Un S3 este mai subțire și mai finuț, iar S3 cu 4G se mișcă excelent.

5) Sony Xperia Z. Terminalul folosește display-ul de 5 inch Full HD și are dotări hardware de top. Este foarte subțire și rezistă la apă și praf. Ca minusuri – imaginea nu are cea mai bună calitate pe display, nu este foarte luminos. Amprentele se văd foarte aiurea.

5) Nokia Lumia 925 – cel mai bun smartphone cu Windows Phone 8 la ora actuală. Merită să fie în top. Trecând peste aversiunea mea față de Windows Phone, este un terminal excelent, cu design foarte bun și dotări bune. Și de asemenea are un preț bun.

6) LG Optimus G – iarăși un model exxcepțional de la LG. Problema lui? Că a apărut deja G Pro. Utilizatorii nu vor ști care versiune să o aleagă, noroc că sunt diferite la design și poți alege ce-ți place. Arată mult mai premium Optimus G.

7) Huawei Ascend Mate – cel mai mare smartphone la ora actuală și foarte bine dotat hardware. Dar este mai degrabă o tabletă mică cu display de 6.1 inch. Pentru cei care au nevoie de ecran mare și hardware puternic este reușit. Dar nu vă încape în buzunarul de la blugi.

8) Blackbery Z10 – îmi place tare mult, are hardware puternic, display excelent, camera foto ideală. Arată într-un mare fel și are autonomie bună. Dar costă foarte mult în raport cu ce oferă, nu ai aplicațiile dorite, magazinul e limitat. De asemenea, din multe puncte de vedere nici nu este un Blackberry adevărat. Interesant, dar greu de vândut.

9) Motorola Razr HD – excelent pentru orice fan Android, dar are limitări. Procesorul este dual-core, ecranul nu e Full HD, doar 1280×720 pixeli. Cu alte cuvinte, dacă acum cauți cele mai bune dotări hardware, ai alte modele la îndemână. Dar are preț bun.

10) ZTE Grand Memo – Iarăși un model cu display mare, hardware excelent, design bun. Materialele sunt cam lucioase și alunecă din mână. De asemenea ZTE mai are pînă să fie un brand recunoscut. De notat și prețul bun.

 

Ies din top:

Nokia Lumia 920 – iarăși, una caldă, alta rece. Îmi place terminalul, are design aparte, hardware bun, rezistă la apă și zgârieturi. Camera foto este cea mai bună. Dar ecosistemul este limitat, nu găsești ce ai nevoie, magazinul lasă de dorit. Prețul este prea mare pentru ce oferă la modul real.

LG Optimus G Pro – Terminal excelent, dar arată atât de identic cu Note 2 încât mulți se vor feri să-l cumpere. Însă G Pro are și foarte multe avantaje – un hardware extraordinar, inovații software precum Double recording – filmează cu ambele camere simultan și suprapune software imaginile. Este un terminal de nota zece.

Alcatel One Touch Scribe HD – La final, vârful de gamă pentru Alcatel, compania franceză revine cu telefoane foarte ok. Modelul e bun, va avea preț ok. Dar de asemenea cu unele limitări, nu este chiar cel mai tare hardware și camera foto e mediocră.