Am făcut un top 5 laptopuri de gaming pentru cei care caută o alternativă la desktop, puternică, dar mobilă în același timp. Tehnologia a evoluat și avem acum posibilitatea de a cumpăra un gaming laptop cu adevărat puternic și versatil.
De ce laptop de gaming
Am trecut și eu prin perioada în care consideram că viața nu merită trăită fără desktop. Da, componentele pentru desktop sunt mai puternice și oferă uneori mai multă flexibilitate. Le puteți schimba, puteți face upgrade mai ușor și așa mai departe. Însă laptopul mi-a oferit ceva ce nu poate fi comparat cu desktop-ul: libertatea.
Posibilitatea de a lucra de oriunde, oricând, doar accesul la Internet să fie suficient de puternic. Și am avut ocazia să lucrez la distanță atât din țară, cât și din străinătate. Inutil de spus că nu m-aș mai întoarce la desktop. Poate pentru jocuri video. Poate temporar pentru a rezolva de-acolo vreun task important. Însă în rest laptopul rămâne principalul meu sistem, atât pentru muncă, cât și pentru distracție.
Datorită procesoarelor de ultimă generație și a acceleratorului grafic dedicat, performanțele hardware sunt apropiate de desktop, dar în același timp laptopul este suficient de compact și ușor pentru a fi luat pe canapea. Am două SSD-uri de mare viteză pentru stocare și deja mă gândesc să trec la noua generație, mai rapidă.
Acum ai mai multe opțiuni de procesoare și plăci grafice, iar prețurile nu sunt totdeauna atât de piperate. Totul depinde de configurație și de campaniile de reduceri pe care le prindeți în magazin.
Top 5 laptopuri de gaming
1.Asus ROG Zephyrus G14 – este un sistem foarte aproape de cel utilizat de mine și nu foarte scump. Are procesor AMD Ryzen 9, foarte performant, dar echilibrat ca preț. Placa grafică este Nvidia Geforce RTX 3060, cea de bază din seria 3, dar suficient de performantă pentru orice jocuri de ultimă generație. Ecranul este de 14 inch, FHD, dar rata de refresh este de 144 Hz, perfect pentru jocurile de tip shooter. Stocarea este pe un SSD M.2 de 512GB, destul de mic pentru jocuri. Aș adăuga un al doilea SSD de 1 sau 2TB pentru stocarea fișierelor media. Laptopul cântărește 1.6 kilograme, deci poate fi luat ușor în ghiozdan. Puteți juca și când sunteți pe drum. Desigur, nu la nivel competitiv, ci pentru distracție. Iar bateriile țin tot mai mult, deja poți lucra peste zece ore liniștit.
Pe lângă performanțele foarte bune, autonomia mare și opțiunile de conectivitate ridicate, vă recomand Asus pentru fiabilitatea oferită. Toate laptopurile utilizate de mine de la această marcă sunt funcționale în continuare chiar dacă au trecut ani buni de când le-am scos din cutie.
2. Acer Nitro 5 AN515 – o alternativă interesantă de la Acer, cu toate elementele unui sistem de gaming performant, dar și fără să spargeți vreo bancă pentru asta. Are un design special de gaming, cu iluminarea RGB pe care o adoră toți pasionații de jocuri. Sub capotă găsim un AMD Ryzen 5, iar grafica este asigurată de Nvidia Geforce RTX 3060. Ecranul este tot IPS Full HD, cu rata de refreshde 144Hz. De data asta însă stocarea este doar de 512GB, vă recomand cu căldură să utilizați minim 1TB și dacă permite bugetul chiar mai mult. Opțiunile de conectivitate sunt foarte bune și dispozitivul are o baterie mare, care promite 10 ore de utilizare. Ceea ce mi se pare foarte bine pentru un astfel de laptop.
Am avut mereu experiențe pozitive cu laptopurile Acer și nicio problemă serioasă. Desfăcând însă unul dintre modelele de gaming am descoperit că nu este tocmai “prietenos” cu angajații din service. Sunt greu de scos sau montat componentele și uneori poți întrerupe un contact fără să vrei. Altfel sunt laptopuri foarte bune.
3.HP Omen 15 – un gaming laptop comparabil cu modelele de mai sus. Vine cu procesorul Ryzen 7, același ecran de 15.6 inch FHD, cu rată de refresh 144 Hz și placa grafică Nvidia RTX 3060. Spre deosebire de competitori însă, sistemul HP este mai scump, cu aproape 30% comparat cu sistemele similiare produse de taiwanezi. Stocarea este pe un SSD de 512 GB, are opțiuni de conectivitate foarte bune și sunet special pentru gaming. Dispune de o baterie ceva mai mare, cu 6 celule. Cântărește 2.46 kilograme, dar autonomia este mai bună.
Brandul HP oferă desigur multă încredere și au foarte multe produse de calitate foarte bună. Am avut însă și experiențe mai neplăcute, iar unele serii de laptopuri nu sunt construite pentru rezistență sau fiabilitate și trebuie să fii foarte atent cu ele.
4. MSI GL65 Leopard – un laptop de gaming puternic și versatil, dar vă recomand să așteptați versiunile actualizate cu tehnologia de ultimă generație. Compensează cu un procesor Intel Core i7 care poate atinge 5.0GHz . Însă grafica este GeForce RTX2070 Super, sub nivelul competitorilor de până acum. Iar prețul său nu este redus deocamdată suficient pentru a fi cu adevărat recomandabil.
Ecranul este similar, de 15.6 inch, FullHD, cu rata de refresh de 144Hz. Probabil este cea mai vândută variantă de display din ultima perioadă. Stocarea este pe SSD de doar 512GB și bateria este una de 6 celule. Însă cântărește doar 2.3Kg. MSI reușesc să facă laptopurile foarte compacte, ușoare, dar destul de performante. Totuși, în cazul de față aș aștepta varianta cu 3060 cel puțin.
5.Dell G5 5500 – alternativa de la compania americană are un design atractiv și dotări bune, dar tot sub nivelul liderilor clasamentului. Împarte același ecran de 15.6 inch, Full HD, cu rată de refresh de 144 Hz. Vine însă cu procesorul Intel Core i7, stocare pe un SSD de 1 TB, placa grafică fiind Nvidia Geforce RTX 2070 Max-Q. Are un design specific laptopurilor de gaming, cu iluminare specială. Opțiunile de conectivitate sunt multiple și este destul de compact / portabil. Însă tinde și el să fie mai scump decât produsele de pe primele locuri.
Dell face laptopuri foarte bune și fiabile. Cele din seria Alienware preferate de gameri sunt însă foarte scumpe. Așa că Dell a făcut la rândul său mai multe game de produse, cu modelele G fiind mai accesibile ca preț.
Trebuie spus că și la Dell am avut experiențe proaste cu laptopul. La doi ani după achiziție s-a umflat bateria și nu am putut găsi nici la ei și nici la chinezi o baterie similară. A fost făcută doar pentru seria aia de laptopuri și apoi a fost imposibil de înlocuit. Până la urmă s-a ars și placa de bază, ca să fie totul ok.
Concluzii
Avem oferte tot mai bune pentru laptopurile de gaming, puterea crește cu fiecare generație nouă de procesoare și plăci grafice, iar SSD-urile și memoria RAM tot mai rapide oferă avantaje reale. Însă laptopul oferă un avantaj care nu poate fi bătut de niciun desktop: te lasă să lucrezi de oriunde și oricând. Dacă este vară poți lucra noaptea, la răcoare. Sau la cafeneaua care are aer condiționat. Sau de la birou. Sau chiar din mașină, fără probleme. Internetul să meargă.
Laptopurile de gaming sunt suficient de ușoare pentru a fi luate în geantă fără bătăi de cap. Laptopul meu din ultima generație a venit și cu un încărcător de 60W similiar cu cel de la telefonul mobil. Astfel vă puteți plimba liniștit cu el în geantă, iar la nevoie se încarcă destul de rapid.
Opțiunile de conectivitate sunt foarte bune. Puteți folosi laptopul pe post de sistem la birou: cu tastatură și mouse, cu un display mai mare, cu căști de gaming sau cele de tip Office pentru convorbiri pe Zoom sau alte aplicații.
Iar un laptop dotat cu Ryzen 9 sau 7 și RTX 3060 este cu mult mai ieftin decât un sistem desktop, care implică cheltuieli mai mari, dar și riscul de a se arde în cazul unei supratensiuni în rețea.