Stăteam și mă gândeam, dacă ar fi să cumpăr acum un televizor nou, 100% ar fi un Smart TV. Da, știu, există în continuare opțiunea de a cumpăra modele vechi și de a le atașa diverse surse smart de video sau chiar Chromecast sau Apple TV. Însă mă gândesc în primul rând la calitatea imaginii, la experiența premium de sunet, lucruri care fac diferența dintre modelul nou și cel din generațiile anterioare. Așa că m-am gândit la un clasament ad-hoc cu top cinci modele Smart TV și care sunt diferențele pe care le oferă acum. Și am comparat mai multe modele, LED și OLED.

 1. Samsung 55AU7172
  Producătorul sud-coreean oferă acest model într-o gamă variată de diagonale, de la 50 până la 85 de inch. Modelul ales pentru acest clasament are 55 de inch. Oferă rezoluție 4K (UHD), are tehnologie HDR, sistemul de operare este Tizen, cu toate aplicațiile de care aveți nevoie pentru streaming. Nu mai ai nevoie de niciun alt accesoriu pentru a viziona toate serviciile dorite. Pentru imagine include Crystal 4K Processor, un procesor de imagine inteligent. Face și ajustarea culorilor, dar mai ales face upscaling pentru a vedea conținutul disponibil la o rezoluție 4K. Gama dinamică ridicată mărește gama de niveluri de lumină de pe televizor, astfel încât să vă puteți bucura de un spectru enorm de culori și de toate detaliile vizuale, chiar și în cele mai întunecate scene. Mai mult, Samsung oferă o soluție îngrijită pentru a menține toate cablurile TV ordonate, chiar în suport. Are multe atuuri tehnologice și de asemenea este cel mai mare la acest nivel de preț. Pentru cei care nu dispun de aproximativ 2.000 de lei, există și varianta mai compactă. Samsung 43AU7172 are diagonala de 43 de inch (108 cm) și este la fel de bine dotat. Are un preț de circa 1.577 lei.
 2. LG OLED55A13LA
  LG, ca și Philips sau Sony de exemplu, a trecut complet la televizoare OLED. Această tehnologie are un contrast mai puternic și oferă culori mai intense, însă vine la un cost mult mai mare comparat cu LED. Modelul ales are diagonala tot de 55 de inch, dar prețul său este de 3.499,99 lei. Adică mult mai scump decât produsul concurent de la Samsung. Modelul are multe atuuri, are margini subțiri astfel că experiența este imersivă. Atuul acestul ecran stă în pixelii auto-luminați. Tehnologia de afișare cu iluminare automată vă oferă o experiență de vizionare mai bună. Spre deosebire de televizoarele LED pentru care tehnologia de iluminare din spate reprezintă o limitare, televizoarele LG OLED pot oferi un realism extrem și modele unice. Dolby Vision IQ reglează în mod inteligent setările de imagine în funcție de genul de conținut și mediul ambiant. Dolby Atmos oferă un sunet surround multidimensional, cu rezultate ca la cinema. LG au și ei în gamă LED-uri, la un preț competitiv. De exemplu LG 43UP76703LB are 43 de inch și tehnologie LED, la un preț de circa 1.699,99 de lei.
 3. Philips 50PUS8536/12
  Este botezat The One. Adică alesul, singurul care merită cumpărat. Desigur, o reclamă de calitate. Diagonala este de 50 de inch, iar modelul este pe LED. Sistemul de operare ales este Android, care oferă cel mai complex ecosistem de aplicații. Dar nu este deloc optimizat pentru Smart TV și uneori se poate mișca greu. Iar prețul este undeva la mijloc, 2.499,99 lei. Adică mi se pare un pic preț de OLED la diagonală destul de mică. Însă da, Philips la 55 inch OLED are un preț de 4.499,99 lei, cam cel mai mare dintre competitori. Iar modelul de 65 de inch costă tocmai 10.999,99 lei. Deci sunt printre cele mai scumpe variante.
 4. Sony OLED 55A83J
  Este la concurență directă cu modelul Philips. La diagonala de 55 de inch, prețul televizorului smart este de fix 5.499,99 lei. Însă în acest caz modelul OLED de 65 de inch costă dor 8.499,99 lei. Procesorul de imagine folosește perspectiva umană pentru a analiza încrucișat datele și a optimiza sute de mii de elemente cât ați clipi din ochi. În combinație cu panoul OLED unic, această tehnologie oferă imagini cu adevărat realiste și un negru suprem. Cognitive Processor XR analizează imaginile în același mod în care ochiul uman se concentrează pentru a vedea profunzime și culori fidele realității. Cu contrastul OLED oferit de Cognitive Processor XR, luminozitatea este reglată pentru a oferi vârfuri mai evidente în zonele strălucitoare și nuanțe de negru mai profunde în umbre. Pentru jocuri video și pentru divertisment rămâne o alegere bună, însă prețurile rămân destul de mari.
 5. Panasonic TX-50JX800E
  Am zis să închei top 5 cu un alt mare brand, care are produse cu tradiție în zona Smart TV. Panasonic merge pe zona de LED cu un model de 50 de inch, bazat pe platforma Google Android TV. Oferă procesorul de imagine HCX, sunet Surround, Dolby Vision și HDR. Evident, sunt disponibile toate aplicațiile de care aveți nevoie. Prețul ar fi 2.129 lei la data publicării articolului, destul de accesibil. Și Panasonic oferă televizoare OLED, iar un model de 55 inch costă acum 4.999,99 lei, mai mult decât dublu. Aici folosesc un sistem de operare bazat pe Linux, dar tot promit acces la principalele aplicații de streaming.

Evident, există și cumpărători care nu se uită doar după marile branduri. În cazul că doriți un Smart TV care să fie destul de deștept, dar să aibă și un preț mult mai accesibil, vă recomand branduri precum Horizon sau NEI. Am văzut și mode Xiaomi, dar nu am testat încă, deci nu pot să mă pronunț. Atât Horizon, cât și NEI au modele LED de 43 de inch cu 1.200-1.300 de lei. Modelul de 55 de inch ajunge la 1.600 de lei. Evident, trebuie să faceți un pic rabat la calitate. Poate că unele aplicații nu merg. De exemplu pe Horizon am Netflix, Youtube. Dar cu HBO sau Disney e mai greu. Pentru a alege modelul perfect de Smart TV trebuie să verificați înainte dacă are toate aplicațiile dorite. Dacă se pot adăuga ulterior. Altfel, va fi doar frustrant.