Multe jocuri video sunt dezvoltate în România sau cu suportul angajaților români, dar acest lucru este în general puțin cunoscut publicului. Pentru prima oară în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri ce activează local a depășit 200 milioane de dolari, conform studiului anual al RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România).

jocuri vvideo dezvoltate in romania

    1. Normal că știam despre FIFA. Electronic Arts România a contribuit la dezvoltarea FIFA20, care a inclus în premieră Liga 1 din România cu toate cele 14 cluburi de fotbal locale. Și bineînțeles și la FIFA21.
    2. Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint – peste 200 de români au fost implicați în crearea lumii din joc, a mai multor misiuni, componenta PvP fiind realizată în totalitate la București. Ubisoft București a avut o contribuție considerabilă la dezvoltarea acestui joc.
    3. Watch Dogs:Legion – biroul Ubisoft din București a lucrat și la acest joc care va fi lansat pe 29 octombrie 2020.
    4. Assassin’s Creed Odyssey – peste 200 de românia au lucrat și la acest titlu.
    5. Asphalt 9 Legends – nu am găsit detalii, dar Gameloft România a lucrat la acest titlu, probabil au contribuit și la 9.

Veniturile dezvoltatorilor de gaming au avut o creștere de 14,65% față de anul 2018. Cam 59% dintre studiourile românești se află în București, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov, restul desfășurându-și activitatea în orașele mici ale țării.

În industria în care activează peste 6000 de specialiști, 74.2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 12.1% furnizează servicii de quality assurance, localizare și outsourcing creativ. 10.3% din studiouri activează și ca publisheri pentru propriile jocuri iar 3.4% dintre studiouri creează soluții pentru infrastructura de jocuri.

ads

Amber, cel mai mare studio local independent dezvoltator de jocuri, a deschis un nou birou în Botoșani, 2019 fiind și anul în care a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa. În 2019, studiourile locale au lansat titluri precum Bossgard (Sand Sailor Studio), Gibbous – A Chtulhu Adventure (Stuck in Attic), Raiders of the Lost Island (Last Tales) sau Yaga (Breadcrumbs Intearctive), care au fost apreciate la nivel internațional, atât de critică cât și de un fanbase consistent.

Asociația industriei de jocuri video pregătește Dev.Play, conferința dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est, care va avea loc online anul acesta în perioada 3-4 noiembrie.