Astăzi subiectul zilei a fost Twitter. Se scrie că Twitter a murit, dar analiza e bazată pe informații circumstanțiale*. Subiectul este dezbătut apoi în blogosferă: ba că nu, Twitter nu e mort. Ba e bine să ai cont de Twitter. Ba că Twitter poate fi salvat dacă folosim mai des butonul RT. Eu zic că este o rețea activă și foarte activă – doar că greșit înțeleasă. Să vă explic.

romania-twitter-mic

Poza este de aici.

Twitter nu este o rețea de „prietenie” în sensul în care este Facebook. Nu, nu ne întâlnim pe Twitter ca să ne arătăm ce-am mai făcut, ce-am mai cumpărat, ce-am mai vizitat. Nu dăm poze cu pisici și cu mâncare, nu dăm poze cu mașini.

Twitter este o rețea socială cu caracter informațional. Bă, s-a întâmplat asta. Auzi, pe ăla l-au arestat. S-a închis drumul cutare. Este o rețea news-oriented și ăsta i-a fost succesul și în SUA, UK și în lume peste tot. Dacă țineți minte de pe Twitter s-au organizat mișcări sociale, mișcări de stradă pe principiul „În Gezi Park se taie pomii, veniți acum”. RT-ul da, joacă un rol de maximă importanță, pentru că așa se duce vestea. În mod normal ar trebui să dai mai multe RT-uri decât tweet-uri. Desigur, dacă ai avea la ce. Dar la noi sunt puține surse media prezente și active, dar de asemenea sunt extrem de puține conturi oficiale de companii care să dea informații utile.

De la simplul anunț de „mega-reducere la produsul X” pînă la simpla relatare a poveștilor din spatele brandului. Știți la ce mă refer. Poveștile fac brandul.

Plus că mai multe conturi oficiale de Twitter ne-ar fi dat un număr real de utilizatori Twitter în România. Eu cred că sunt mai mulți, dar cei mai mulți nu s-au prins cum se utilizează.

Pe Facebook e suficient să fi și vei fi găsit de branduri. Pe Twitter tu ești cel care trebuie să fie activ și să găsească conținutul pe care vrei să-l consumi. Dacă nu știi să cauți sau nu găsești, te poți plictisi rapid de Twitter.

Oricum, exact cum zice Zoso, userii din România sunt loviți de ZGÂRCENIE. De ce să dau eu Like sau RT? Mie ce-mi iese?

* afirmația că ar fi puțini utilizatori de Twitter în România este bazată pe cifrele date de singura firmă din România în care nu puteți avea încredere.