După o primă zi extrem de reușită la Roma, astăzi am părăsit Italia pentru o scurtă plimbare în altă țară – Vatican. Cel mai mic stat din lume are 44 de hectare și conține toată bogăția lumii. Totul respiră bogăție și este gândit astfel încât să producă și mai mulți bani.

Vatican - Roma - poze
Vatican – Roma

La Vatican

Italienii sunt supărați pe micul stat catolic. „Credința e ceva pur, ceva intim – nu are legătură cu acestă instituție”, povestea ghidul. Vaticanul este o instituție care produce bani. Zi de zi, mii de turiști sau mai bine zis zeci de mii de turiști fac turul palatului pentru a admira comorile lumii. Anul trecut au fost 5 milioane, o medie de 13.000 pe zi. Vin la Vatican mai ales pentru muzee și pentru a vedea bazilica San Pietro, exact traseul nostru de astăzi.

Curtea Belvedere - sculpturi de Raffaello
Curtea Belvedere – sculpturi de Raffaello

Vaticanul adăpostește artă renascentistă la cel mai înalt nivel – Michelangelo, Raffaello, Boticelli, Bernini – manuscrise și cărți – opere de artă din alte părți ale lumii – egiptene și din alte părți ale lumii.

Muzeul Vaticanului este foarte mare și e plin de turiști, te calci pe picioare la un moment dat. Capela Sixtină trebuie neapărat văzută, dar era plină pînă la refuz și nimeni nu ținea cont de avertismentele că trebuie făcută liniște. De fapt extrem de puțini turiști au vreun sentiment religios chiar aproape de mormântul lui Petru.

ads
Basilica San Pietro - Vatican
Basilica San Pietro – Vatican

Ca să fiu rău, este cel mai mare parc de distracții cu temă religioasă din lume. Și să nu mă acuzați pe mine de lipsă de credință. Vaticanul este cea mai mare mașinărie de făcut bani din lume și culmea e că nu se sfiește să arate asta.

În 2025 catolicii din toată lumea vor veni la Vatican pentru a primi iertarea tuturor păcatelor. Da, încă se practică. Participi la slujbă, îl urmezi pe Papă prin ușile deschise ale basilicii San Pietro și gata – ai viața veșnică.

Italienii spuneau că fiecare locuitor din Roma plătește taxe pentru Vatican, dar Vaticanul nu plătește taxe – pentru apă, canalizare și așa mai departe. Au un mall propriu, unde produsele sunt cu 50% mai ieftine, dar nu au acces decât cetățenii statului și gărzile elvețiene. Sunt vreo 700 cu totul.

Basilica San Pietro este extraordinară. Încap 60.000 de credincioși. Sunt numai mozaicuri, nu picturi și are un altar complet din aur.

Vatican - piazza San Pietro
Vatican – piazza San Pietro

Piața San Pietro nu mai are nevoie de prezentare.

Vedeți galeria foto mai jos. Pozele sunt făcute cu Nikon D3200. O cameră foto pentru începători și pasionați de fotografie care vor să treacă la un nivel avansat.

Promit să revin cu poze și filme, dar și cu un review de D3200 un pic mai complet.

Poze de la Vatican

[nggallery id=391]