Cel puțin așa cred cercetătorii Kaspersky, care au prezentat un studiu relevant realizat în Europa și Africa. Conform răspunsurilor, italienii sunt cei mai susceptibii să ia în considerare augmentarea umană (81%), pe ultimul loc fiind britanicii (33%). Cam 72% dintre români ar accepta asta în unele condiții.
Unii respondenți și-au exprimat chiar dorința de a conecta smartphone-urile la corpul lor.

human cyborg

Pentru calitatea vieții și sănătate

Majoritatea oamenilor își doresc ca augmentarea umană să fie folosită pentru binele umanității, 53% dintre ei spunând că ar trebui să fie folosită pentru a îmbunătăți calitatea vieții. În general, în fiecare țară, obiectivul pentru orice augmentare umană a fost îmbunătățirea sănătății per ansamblu (40%) sau a vederii (33%).

Cu toate acestea, rămân unele îndoieli, respondenții declarând că se tem că augmentarea umană se va limita la cei bogați (69%), în timp ce aproape nouă din zece persoane (88%) au declarat că se tem că trupurile lor ar putea fi hack-uite de infractorii cibernetici.

Deși înainte părea un lucru SF, conceptul de recreere sau îmbunătățire a abilităților noastre fizice și mentale – a început să prindă viață recent, întrucât tehnologia a devenit o parte din ce în ce mai importantă a vieții noastre de zi cu zi.

Ce spun românii?

În România, principalele motive pentru care oamenii ar fi dispuși să accepte augmentarea sunt legate de îmbunătățirea stării generale de sănătate (61%), îmbunătățirea vederii (37%) sau a capacității intelectuale (35%). Acestea sunt, de altfel, principalele trei arii în care românii consideră că ar avea nevoie de o ameliorare.

Per total, 72% dintre români ar lua în considerare augmentarea umană, problemele ridicate de aceasta ținând, în viziunea conaționalilor noștri, de preț și de posibilitatea de hacking a instrumentelor care permit augmentarea.

Alte descoperiri

Posibilitatea de a-ți face corpul mai atractiv a atras mai mult de o tremie (36%) dintre femei și doar un sfert (25%) dintre bărbați, în timp ce bărbații sunt mai interesați să-și îmbunătățească forța (23%) decât femeile (18%). Aproape jumătate (47%) dintre cei intervievați consideră că guvernele ar trebui să reglementeze augmentarea umană. O tremie dintre oameni (33%) sunt “entuziasmați” de ideea augmentării umane, dar femeile (21%) sunt mai înclinate decât bărbații să fie mai degrabă îngrijorate decât entuziasmate de acest concept.

Pentru profesorul de origine română, specializat în problemele de etică implicate de AI, Julian Savulescu, cel mai important aspect al augmentării umane este cel psihologic – îmbunătățirea capacităților noastre cognitive, cât și a celor morale. “Cea mai mare amenințare cu care ne confruntăm este inegalitatea umană în ceea ce privește comportamentul uman, inclusiv cel moral”, avertizează Savulescu. “Augmentarea umană are potențialul de a adânci inegalitățile existente, astfel încât provocarea pentru guvernele din întreaga lume este aceea de a valorifica potențialul augmentării umane pentru binele comun.”

Evident, pentru Kaspersky tehnologia bionică aduce și un mare risc: al unui atac informatic. Puteți citi raportul integral aici (PDF).