Am participat la o discuție online Vivo și Zeiss privind tendințele industriei smartphone în 2023. Compania pregătește lansarea globală a lui Vivo X90 Pro, terminal dotat cu cameră de 1 inch și tehnologie foto Zeiss. Specialiștii spun că în continuare cumpărătorii vor fi influențați de calitatea camerei foto.

Vivo & Zeiss

Tendințe în imagistica mobilă care vor influența piața de smartphone-uri în 2023

Anul 2023 se anunță important pe piața smartphone-urilor datorită tendințelor din domeniul imagisticii mobile. Cele mai performante modele de smartphone nu vor mai fi apreciate doar pentru funcțiile clasice, caracteristice flagshipurilor, ci va fi luată în considerare şi capacitatea acestora de a realiza cadrul perfect, de fiecare dată. Imaginea va deveni un factor decisiv pentru utilizatorii finali, iar colaborările dintre companiile cu tradiție în domeniul opticii şi marile branduri de smartphone-uri vor oferi clienților cele mai bune produse, spun oficialii Vivo.

Este al treilea an de parteneriat între Vivo şi ZEISS, iar colaborarea strânsă dintre cele două companii a adus inovații importante în ceea ce privește cercetarea şi dezvoltarea de sisteme de imagistică pentru smartphone-uri. Atât vivo cât şi ZEISS oferă cele mai bune elemente de optică, hardware şi software, alături de expertiza lor vastă în perfecționarea sistemelor şi în domeniul fotografiei profesionale, pentru a le oferi utilizatorilor cea mai bună experiență vizuală din domeniu.

Fotografierea în condiții de luminozitate scăzută a fost întotdeauna dificil de realizat cu un smartphone. Însă în ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în acest sens. Sistemele de imagistică cu senzor de 1 inch oferă rezultate impresionante, chiar şi în condiții dificile de luminozitate. Senzorul de 1 inch a revoluționat complet smartphone-urile, ajutând la captarea unei cantități mai mari de lumină şi la obținerea unui raport semnal-zgomot îmbunătățit. Acest tip de senzor va fi una dintre cele mai cerute specificații în 2023 şi va duce imagistica mobilă la un nou nivel.

Senzorul mai mare, cu toate acestea, este doar o parte a ecuației. „Am observat că, timp de mai mulți ani, întreaga industrie s-a concentrat pe lentile mai mari şi obiective formate din mai multe elemente. Acum nu mai este suficient să folosim lentile de plastic pentru a obține imagini de cea mai înaltă calitate, ci a devenit o normă utilizarea lentilelor de sticlă, asemenea echipamentelor foto profesionale: Combinând elemente de sticlă high-end cu elemente de plastic high-end, îmbunătățim calitatea finală a imaginii şi reducem semnificativ efectele nedorite precum reflexiile, artefactele, lumina dispersată şi aberațiile cromatice, printre altele“, a declarat Oliver Schindelbeck, Senior Smartphone Technology Manager la ZEISS Consumer Products.

Pentru a putea asigura „normele de bază pentru calitatea imaginii“, un alt factor important este procesarea imaginii. Algoritmii actuali nu asigură doar postprocesare de calitate a imaginilor, ci oferă şi posibilități noi de captare a imaginii şi analizare a scenelor. Deși încă există anumite limitări fizice cauzate de elementele de sticlă şi senzorii de dimensiuni relativ reduse, acestea pot fi eliminate cu ajutorul algoritmilor şi al fotografiei computerizate care se întâmplă în interiorul smartphone-ului. Detectarea scenei şi reducerea zgomotului sunt două aspecte importante care îi ajută pe utilizatori atunci când doresc să înregistreze imagini excelente pe timp de noapte. De exemplu, flagshipurile vivo folosesc acum un algoritm HDR actualizat pentru optimizarea avansată a tonurilor de imagine. O altă inovație de care beneficiază flagshipurile este utilizarea cipurilor personalizate, care oferă un consum redus de energie şi posibilitatea de a rula mai mulți algoritmi puternici care îmbunătățesc semnificativ rezultatele la fotografierea în condiții de luminozitate scăzută.

Portretele nu reprezintă simple imagini, ci amintiri prețioase pe care oamenii le pot păstra pentru totdeauna. Realizarea de portrete a fost şi va rămâne una dintre activitățile preferate de utilizatori, iar un dispozitiv mobil excepțional simplifică semnificativ acest proces. Oamenii nu își mai doresc doar o imagine clară şi precisă. Ei își doresc un dispozitiv care să îi ajute să își pună în valoare aptitudinile artistice şi să surprindă imagini uimitoare pe care să le păstreze ca amintiri sau să le posteze pe rețelele de socializare.

Pentru a putea observa şi a se bucura din plin de calitatea deosebită a imaginilor şi filmărilor pe care le pot înregistra camerele, ecranele smartphone-urilor vivo, alături de senzorii pentru camere foto, au fost supuse unor procese intense de calibrare, astfel încât utilizatorii să se bucure de o experiență de fotografiere completă, în culori naturale, surprinse de obiective şi afișate pe ecran.