Un vot online ar fi ușor de implementat, ușor de verificat și ușor de folosit, lucru demonstrat în Estonia, dar și în alte state care folosesc tehnologia. Un vot online ar împiedica atât duplicarea voturilor, fiind imposibil să votezi de două ori cu același CNP, ar împiedica și votul celor decedați, dar ar rezolva și problema celor din diaspora. Atunci, de ce nu avem vot online?

vot online
Vot online: pentru altii e posibil

Vot online

Un vot online nu este dorit din mai multe motive. În primul rând, teama. Le este frică că nu vor mai putea frauda alegerile, că nu au controlul. Le este frică că rezultatele pot fi contestate ușor, de exemplu de cineva care acuză că rezultate au fost afectate de hackeri. Unii nu vor un vot online pentru că nu se pricep la tehnologie și cred că e mai simplu să stai la coadă și să aplici ștampila pe o foaie.

În ciuda incidentelor informatice și a problemelor tehnice care pot apărea oricând – mai ales când vine vorba de Internet – atât în US, cât și în Elveția, cât și în Austria, Belgia, Brazilia, India, Canada și alte țări, in final s-au găsit soluții. Se poate vota doar cu act de identitate, CNP, semnătură digitală.

Fraudarea electronică a alegerilor este posibilă, la fel ca și orice altă fraudă electronică, însă specialiștii în informatică pot descoperi asta. Autoritățile pot închide sistemul în cazul unui atac informatic și pot lua măsuri în timp real. Din punctul meu de vedere sistemul de vot online este mult mai sigur și mult mai ușor de verificat și controlat.

Înainte de vot online, Autoritatea electorală ar trebui să aibă o bază de date online cu toate CNP-urile românilor care au buletin, au peste 18 ani și pot vota. Actualizată permanent pentru a elimina persoanele decedate. Să poți verifica online cine apare din familia ta, cine nu apare și cine este trecut la decedați. O verificare transparentă care să dea încredere în sistem. Să scăpăm de morți, de turism electoral, de toate problemele astea. Să poată vota oricine are acces la Internet, chiar dacă în ziua alegerilor este în Alaska, în spațiul cosmic dacă vreți…

Cei de la putere nu vor dori niciodată un vot online. Cei care vin la putere ar putea declara în campania electorală că doresc vot online, dar când se vor trezi la conducere, sunt convins că nu va fi o prioritate pentru ei.

Singura veste bună este că Uniunea Europeană a adoptat un sistem de vot online și își doresc ca fiecare țară membră să adopte astfel de soluții. Desigur, va dura foarte mult și va fi teribil de dificil. Să sperăm că firmele celor din sistem nu vor reuși să facă și sistemul de vot electronic.

Să sperăm…