Xiaomi 14 compact a ieșit și el la iveală zilele astea, după luni de zvonuri despre Xiaomi 14 Pro. Modelul mai compact este și el destul de bine dotat. Singurul lucru care este discutabil acum pare să fie modulul foto de pe spate, care arată cumva dezorganizat. Deși nu e tocmai o surpriză, nici în anii trecuți n-au reușit să le pună într-un format mai plăcut. Lansarea oficială este mâine, pe 26 octombrie.

Xiaomi 14

Ce știm despre Xiaomi 14

Xiaomi a postat imaginile oficiale ale smartphone-ului Xiaomi 14 înainte de lansare. S-a confirmat informația că telefonul va veni cu un ecran de 6,36 inch, cu margini minime.

Xiaomi 14 va aduce un display cu diagonala de doar 6.36 inch, AMOLED LTPO. Are o rezoluție denumită acum „1.5K”, cu rată de refresh ajustabilă 1-120Hz. Are 460 PPI, dar și o luminozitate maximă de 3.000 de nits, peste rivali. Modelul de bază are un senzor foto principal de 50 de megapixeli, de dimensiunea 1/1.31″, cu apertura f/1.6, dar și obiectiv Leica Summilux.

Xiaomi a postat, de asemenea, imagini cu culorile Rock Blue care seamănă cu „Drizzle Blue Stone”, oferind o senzație netedă, dar arată mai mult ca o culoare verde.
Telefonul va veni și în culoarea Snow Mountain Pink, care folosește material nano piele de înaltă tehnologie, care are o atingere moale și delicată. De asemenea, va fi o culoare neagră cu un spate din sticlă mată catifelată. Compania a distribuit deja imaginea telefonului în alb.

Zvonurile anterioare au dezvăluit SoC Snapdragon 8 Gen 3, 16 GB RAM și Android 14 pentru ambele telefoane. Acestea vor fi, de asemenea, primele telefoane care rulează propriul HyperOS al Xiaomi.

Ce știam despre Xiaomi 14 Pro

Xiaomi 14 Pro va măsura 161,6 x 75,3 x 8,7 mm. Cu aceste dimensiuni sunt realizate aceste randări, iar modulul camerei va avea o înălțime de până la 13,1 mm. Modelul va avea un ecran plat, cu margini curbate 2.5D. Diagonala este de 6,6 inch, cu o cameră selfie plasată în centru. Pe viitorul telefon Xiaomi ar putea exista până la patru camere împreună cu alți senzori. Xiaomi 14 Pro a fost certificat de 3C. Smartphone-ul cu numărul de model 23116PN5BC va suporta încărcare cu fir de 120 W, la fel ca doi dintre predecesorii săi.

Se pare că Xiaomi 14, versiunea de bază a seriei, va veni cu încărcare de 90 W.

Procesorul și camerele Leica sunt două atuuri imbatabile

Snapdragon 8 Gen 3 a fost lansat oficial și are o arhitectură nouă, diferită. Platforma flagship este construită pe procesul de 4 nm și se concentrează clar pe performanțe. Procentajele date de Qualcomm sunt mari: Gen 3 este cu 30% mai rapid și cu 20% mai eficient decât Gen 2.

Procesorul are deocamdată tot opt nuclee, dar au trecut la o arhitectură ciudată. Se zvonise asta, dar nu am crezut până acum. Are evident un nucleu de mare putere, este acum 1 Cortex-X4 Prime, care rulează până la 3,3 GHz. Dar apoi, imediat sub, vin cinci nuclee de performanță la maximum la 3,2 GHz. O situație fără precedent. Practic de la 2 nuclee de putere și 6 economice, acum sunt invers, șase de putere și două economice. Și pariez că în anumite situații va consuma bateriile rapid.

Da, au și două nuclee de eficiență tactate până la 2,3 GHz. Există suport pentru memorie LPDDR5x de până la 4800 MHz și până la 24 GB. Cipul acceptă Wi-Fi 7 până la 6 GHz, inclusiv 802.11be, 802.11ax, 80211ac și 80211a/bg/n. Cipul dispune de modemul X75 5G cu antene sub-6 GHz și mmWave.

Xiaomi a confirmat că vor include obiectivul camerei Leica VARIO-SUMMILUX. Este un pas înainte față de Leica VARIO-SUMMICRON găsit în seria Xiaomi 13. Xiaomi 14 va veni cu un obiectiv asferic. Acest lucru va face ca setarea camerei să fie capabilă să capteze fotografii și videoclipuri de la o diafragmă largă, cuprinsă între f/1.6 și f/2.2. Acest interval al aperturii corespunde distanței focale de la 14 mm la 75 mm. Iar dispozitivele promit astfel o calitate de nivel Leica DLSR.

Seria Xiaomi 14 va fi prima linie emblematică care va prezenta această configurație de la Leica. În general, vedeți astfel de configurații de camere doar pe camerele DLSR.