Doi specialiști români, fondatorii companiei software Agilio din Cluj, au dezvoltat în cadrul diviziei de securitate IT a companiei – ZenithSecure – o soluție care permite stocarea absolut sigură a datelor confidențiale ale unei companii printr-un sistem inspirat din scenariul codurilor secrete pentru lansarea bombei atomice americane. ZenithVault se numește produsul, iar soluția este considerată cea mai sigură din lume pentru protecția datelor sensibile.

ZenithVault Enterprise Admin Console
ZenithVault Enterprise – consola de administrare

Via.

Pe scurt, fiecare informație este stocată împărțit pe mai multe servere, dar această împărțire se face la nivel de biți și într-un mod random care împiedică orice tentativă de reconstituire neautorizată a datelor. La ora actuală nu există o bază de date orientată spre stocarea datelor confidenţiale care să ofere un grad de securitate atât de mare. „Pe lângă această arhitectură inovatoare de stocare a datelor, utilizăm metode avansate de securitate, precum folosirea sistemelor de operare diferite cât şi a mediilor de rulare a aplicaţiei (runtime environment) de pe fiecare nod de stocare a datelor” – spun realizatorii sistemului.

Mihai Motocu şi Flaviu Rus cred că soluția lor este în măsură să revoluţioneze acest segment de piaţă. “Am fost inspiraţi de metoda dezvoltată de Guvernul Statelor Unite ale Americii în accesarea codurilor pentru lansare rachetelor nucleare. Pentru o astfel de lansare, e necesar ca ai multe coduri sa fie introduse in acelasi timp de către preşedintele şi secretarul aparării SUA”, explică ei într-un material detaliat.

Companiile specializate din acest domeniu stochează în general informațiile într-un singur loc. Metodele de protecție prin criptare sau securizare cu parolă au fost deja declarate depășite de specialiștii în securitate IT. Oricât de multe nivele de securitate protejează aceste sisteme aflate într-o singură locaţie, atacatorii găsesc mereu moduri de a le “ocoli”, spun specialiștii. Soluţia “românească” pentru aceasta problemă a fost să separe datele și să le stocheze pe servere multiple, precum şi prin utilizarea sistemelor de operare diferite utilizate pe fiecare server individual. “Cu această structură soluţia este practic imposibil de “spart”, susțin ei.

Clujenii au și alte produse în lucru. Pe lângă ZenithVault, au finalizat două concepte noi pentru alte produse: ZenithTransfer este o aplicaţie care va împărţi şi cripta datele confidenţiale pe mai multe reţele şi rute, pentru a evita riscul „factorului uman” în timpul atacurilor cibernetice, iar ZenithFingerPrinting este un API care este capabil să amprenteze în mod unic dispozitivele mobile şi PC-urile fără să ţină cont de IP.

Deşi au pornit dezvoltarea soluţiei ZenithSecure fără suportul unui investitor, Mihai Motocu şi Flaviu Rus, împreună cu echipa lor, sunt convinşi că ideea lor va fi repede preluată de companiile mari care au nevoie de securitate sporită a datelor. În plus, în primul an de colaborare, cei doi tineri antreprenori sunt dispuşi să ofere clienţilor suportul şi expertiza echipei lor sau consultanţă pentru primii clienţi care vor testa ZenithSecure.

Cu o astfel de soluție se pot securiza informațiile strategice ale unei companii, dar și date precum datele de card ale clienților și alte informații potențial sensibile care nu trebuie să ajungă pe mâna piraților Internetului.