Cercetătorii Kaspersky au descoperit o serie de atacuri extrem de bine țintite împotriva sistemelor industriale, care datează din 2018. Acestea sunt mult mai rare în lumea amenințărilor persistente avansate (APT) decât campaniile împotriva diplomaților și altor actori politici. Setul de instrumente utilizat – denumit inițial MT3 de către autorii malware-ului – a fost clasificat de […]
Am nimerit o campanie Facebook care ducea către un site infectat. M-a surprins creativitatea autorilor: subiecte de tabloid, ascund URL-ul cu identitatea Digi24, pun imagini furate de pe Știrile ProTV și te fac de bani la final. Eu am dat click acolo doar din curiozitate, dar utilizatorii neavizați pot avea mari probleme, mai ales dacă […]
Un nou atac informatic global are la bază același mecanism ca la incidentul WannaCry de luna trecută. Practic se criptează datele utilizatorului și apoi se cer bani pentru a le recupera.
Circulă zilele astea un val de spam-uri cu fișiere PowerPoint infectate (*.pps), dar faza cea mai tare este că nu necesită să dai click pentru a infecta computerul. E suficient să treci cu mouse-ul peste un link.
Compania de securitate IT americană Proofpoint spune că atacul informatic global a fost reluat, cu o versiune nouă. Nu mai e vorba de ransomware, ci de o nouă tehnică de a produce bani, vă explic mai jos. Ei spun că dimensiunea noului atac este mult mai mare și că firmelor le va lua timp pînă […]
Un scurt video prezintă virusul WannaCry și cum să scăpați de el. Este vorba de atacul informatic care fost lansat la nivel global vineri și a făcut zeci de mii de victime. Probabil astăzi statisticile vor crește pentru că au revenit la birou unii care au avut calculatoarele închise în week-end. Via Andrada
Kaspersky a prezentat astăzi public rezultatele unei investigații întreprinse de-a lungul a peste un an, despre gruprea de hackeri Lazarus, un grup care folosea malware pentru a face bani. Sunt considerați responsabili pentru furtul a 81 de milioane de dolari de la Banca Centrală a Bangladeshului, în 2016.
Ieri am observat un adware nou pe telefonul celui mic, un dispozitiv cu Android, pentru jocuri mai ales, dar care îl mai ia cu el în excursii sau în tabără, ca să ținem legătura. Erau două faze care se repetau din 5 în 5 minute: deschidea un panou mare cu reclame („Oferite de StartApp”), iar […]
Un nou tip de malware infectează terminalele cu Adroid, servind reclame nedorite, spune Check Point. Mai jos vă spun cum să testați să vedeți dacă sunt infectate sau nu.
Autentificarea 2-factor (sau în doi pași) pusă la punct de bănci și serviciile de transfer de bani poate fi depășită ușor de troienii bancari, iar experții în securitate IT ne explică cum fac asta. De aceea trebuie să fiți foarte atenți cu protecția device-urilor folosite la astfel de tranzacții.
Datorită comunicării constante pe teme de securitate IT, tot mai mulți utilizatori au PC-ul protejat și sunt feriți de incidente. Dar nu același lucru putem spune despre terminalele mobile. Iar România este în top 10 țări vizate de atacurile informatice bancare pe mobile.
Scriam zilele trecute despre un atac asupra unui spital din Los Angeles, pirații Interetului solicitând răscumpărare pentru a debloca serverele. Mai nou, lanțul hotelier Hyatt a dezvălui că sistemele informatice din 250 de proprietăți ale sale (din 627 deținute global) au fost infectate cu malware.
Fenomenul ransomware nu este nou. Sunt viruși care practic îți blochează computerul („îl țin ostatic”), iar apoi cer diverse sume de bani pentru a avea iar acces la datele tale. La proiectele la care lucrai, la pozele cu membrii familiei, la jocurile favorite și la ce fișiere mai aveai acolo. Recent însă, pirații internetului au […]
Experții Kaspersky Lab au descoperit o nouă variantă de CTB-Locker, un virus care urmărește să cripteze nu doar computere, ci servere web. Atacul vizează rețele din mai multe țări, printre care și România.
Am stat de vorbă la Mobile World Congress 2016 cu Sergey Lozhkin, senior security researcher la Kaspersky Lab, despre noile amenințări informatice pentru dispozitive mobile și metodele prin care poți să fii protejat.
Am ajuns astăzi la sediul central Eset din Bratislava și am vizitat centrul de control de unde sunt coordonate răspusurile la amenințările informatice din toată lumea. Se lucreză la foc continuu, iar Eset reușește să mențină fără viruși computerele a 100 de milione de utilizatori.