Compania de securitate IT americană Proofpoint spune că atacul informatic global a fost reluat, cu o versiune nouă. Nu mai e vorba de ransomware, ci de o nouă tehnică de a produce bani, vă explic mai jos. Ei spun că dimensiunea noului atac este mult mai mare și că firmelor le va lua timp pînă să descopere problemele cauzate.

Credit foto: © Igor Stevanovic | Dreamstime.com – cyber criminal

Nicolas Godier, cercetător în securitate IT la Proofpoint, a explicat că noul atac nu mai vizează doar blocarea fișierelor. Atacul folosește aceleași vulnerabilități ca și primul val, din sistemul de operare Windows, pentru mașinile care nu au făcut încă acele actualizări și nu au antivirus. Dar acum preia controlul asupra computerelor, acestea fiind folosite pentru a “mina” după monede virtuale. Practic modele virtuale sunt generate folosind puterea de procesare a computerelor. Având sub control rețele vaste de computere, infractorii cibernetici vor putea genera rapid bani în sistemul virtual, iar în general fiind o monedă virtuală nu vor putea fi indetificați. Cea mai cunoscută monedă virtuală este Bitcoin, care are toate elementele unui scam, totuși firme serioase și oameni de afaceri serioși susțin acest fenomen, ba mai mult, unii consideră că acesta este viitorul finanțelor. Hackerii au găsit o monedă și mai anonimă, Monero, pe care o generează cu ajutorul acestor computere.

În urma atacului global început vineri pirații internetului au obținut din răscumpărări doar vreo 30.000 de dolari, extrem de puțin față de așteptările inițiale. Estimarea este acum că 300.000 de computere au fost infectate cu WannaCry. Se pare că lumea a învățat pînă la urmă că e o prostie să plătești orice tip de răpitor. Infecțiile cu noul tip de malware nu sunt însă deloc vizibile și virusul se adaptează ca să nu deranjeze utilizatorul în timp ce lucrează. Astfel, infecțiile de acest gen vor fi greu de găsit și de identificat. Pirații Internetului ar putea face mai mulți bani prin noua metodă.