Am testat GeForce NOW Ultimate și cel mai important lucru mi se pare că poți juca jocurile favorite la o calitate grafică excelentă. Bine, totul depinde de conexiunea broadband și latența pe care o ai față de servere. Dar poți juca chiar competitiv fără să mai investești mii de euro într-un sistem dedicat de gaming.

GeForce NOW

Despre GeForce NOW

GeForce NOW este un serviciu de cloud streaming. Practic jocurile sunt instalate pe serverele Nvidia, pe sisteme virtuale care folosesc plăcile video GeForce RTX, în funcție de tipul de membru. Atenție, pentru a juca trebuie să dețineți acel joc. Există multe care se pot juca gratuit, dar cele care costă bani trebuie cumpărate.

Există un nivel gratuit, pe care puteți testa jocurile pe sisteme cu plăci video GeForce RTX 3060 sau GeForce RTX 2080. Apoi intermediar Priority, care folosește plăci video mai avansate, până la GeForce RTX 3080. Iar eu am testat varianta Ultimate, care aduce acces la plăci până la GeForce RTX 4080. Mai sunt și alte mici diferențe între cele trei versiuni, printre care și durata sesiunilor de joc. Varianta gratuită este susținută de reclame.

Partea bună este că puteți juca pe sisteme cu GeForce RTX 4080 fără să investiți voi în realizarea unui astfel de sistem. Pentru un desktop cu dotări minime care să susțină GeForce RTX 4080 trebuie minim 2000 de euro. Desigur, dacă investești suma minimă, tot vei fi nemulțumit de rezultatele obținute. Componentele premium și un procesor mai rapid urcă prețul sistemul spre 3-4.000 de euro.

Serviciul GeForce NOW poate fi accesat fie din aplicația dedicată, fie direct în browser, ceea ce îl face accesibil pe sisteme precum Chromebook. De asemenea pare să fie ideal pe sisteme de operare care nu au aplicații dedicate. De exemplu, pe MacOS puteți juca descărcând aplicația oficială. Dar pe Linux este de preferat varianta în browser. Există și anumite aplicații neoficiale în care vă puteți juca.

Experiența cu GeForce NOW

Eu am descărcat aplicația, iar la primul test realizat pe serverul Europa Centrală am avut o latență de vreo 40 de milisecunde. Apoi, pe locația Europa de Sud-est am avut doar 24 de milisecunde. Trebuie găsit cel mai bun server pentru o experiență cât mai rapidă.

Apoi, trebuie conectate conturile pe care le ai la magazine de aplicații. Am conectat prima dată Steam, dar am jocuri și pe Epic Games, Ubisoft sau Xbox. Sistemul știe să îți sincronizeze nivelul din jocuri cu ceea ce se întâmplă în cloud.

Prin tehnologia de streaming, accesezi jocul la un nivel grafic ridicat, iar sistemul transmite către server doar comenzile din tastatură și mouse. Dacă internetul merge bine și sistemul tău este rapid, jocul va rula suficient de bine, rapid și fluent.

Pe lângă Dota 2 și Brawlhalla am jucat un pic și CS2 și Fenix Rising. Nu am avut deloc lag sau alte probleme. Experiența este intuitivă și plăcută, sunetul este și el de bună calitate. Sistemul meu este destul de bun și pentru jocuri (Ryzen 5 / GeForce RTX 3070). Dar în sistemul GeForce NOW Ultimate pot să joc în rezoluția nativă a display-ului (2560×1440 pixeli) și beneficiezi de toate tehnologiile GeForce RTX, ray tracing, dar și DLSS cu Frame Generation sau Ray Reconstruction, în jocurile care au suport pentru tehnologiile astea. Plus HDR sau rate de refresh care pot atinge 240 fps.

Abonamentul Ultimate include tehnologia NVIDIA Reflex, care reunește GPU, ecranele G-SYNC și tehnologiile software care măsoară și reduc latența sistemului în jocurile competitive. Reducerea latenței sistemului este esențială pentru jucătorii competitivi, deoarece permite computerului și ecranului să răspundă mai rapid la comenzile din mouse și tastatură ale utilizatorului.

De notat că eu am serviciul de 1Gbps, pe fir, care se mișcă excelent și are latențe minime în general. Foarte stabil și nu au mai fost probleme de peste cinci ani. Cred că la nivelul la care a ajuns tehnologia acum puteți juca pe laptop sau tabletă cu WiFi 7 și un router compatibil. Posibil și pe 5G în unele regiuni, dar am observat că în funcție de locație, serviciul 5G poate avea și latențe mari.

Jocuri disponibile GeForce NOW

La ora actuală, cam toți producătorii de jocuri video și-au adaptat titlurile la GeForce NOW. Sunt în total peste vreo 2.000 de jocuri video disponibile pentru streaming în cloud.

Pe lângă jocurile deținute de mine am văzut acolo liste de sute de nume. Call of Duty, Fortnite, Apex Legends sau Overwatch 2. Este serviciul ideal pentru a juca titlurile care sunt cele mai intensive din punct de vedere grafic, precum Alan Wake 2, Cyberpunk 2077, Metro Exodus sau Red Dead Redemption 2. Recent a fost lansat Black Myth: Wukong. Am văzut de asemenea jocuri de racing sau aventură, dar și Cyberpunk sau Witcher, o mulțime. Să ai timpul necesar și bani de investit în aventură. Este adevărat că există și unele titluri care nu sunt încă compatibile cu sistemul. Dar foarte puține.

Concluzii

GeForce NOW te ajută să joci competitiv fără să investești masiv în hardware. Dar ai nevoie de conexiune rapidă la Internet și de un sistem destul de rapid cât să se miște bine streaming-ul. Orice sistem de tip Office se descurcă bine. Dar cloud gaming permite accesul la jocuri pentru dispozitive precum Chromebook, pentru utilizatorii de MacBook sau iMac, dar și pe tablete sau telefoane, inclusiv pentru cei care au distribuții Linux. Ceea ce mi se pare excelent.

Dacă v-am convins mergeți pe site-ul GeForce NOW și faceți un test.

Galerie foto