Microsoft a dezvăluit astăzi specificațiile complete pentru consola sa de generație următoare, Xbox Series X, cu timpi de încărcare reduși și dotări hardware interesante, conform The Verge.

Xbox Serise X

Detalii tehnice Xbox Series X

Gigantul software va utiliza pentru consola de jocuri Xbox Series X un procesor AMD Zen 2 personalizat cu opt nuclee la 3,8 GHz fiecare, un GPU AMD RDNA 2 personalizat, capabil de 12 teraflops. Acesta este fabricat precum procesoarele mobile pe arhitectura de 7 nm. Sistemul include și 16 GB de memorie GDDR6, plus o unitate de stocare SSD NVME de 1 TB. Microsoft a folosit pentru această consolă două mainboards și au implementat un sistem de răcire cu un ventilator de 130 mm.

Utilizarea memoriei este limitată, dezvoltatorii de jocuri trebuie să folosească maximum 10GB de memorie pentru optimizarea grafică, 3.5 GB de memorie stardard pentru aplicații, iar 2.5GB sunt rezervați pentru sistemul de operare. Consola Xbox Series X are sloturi dedicate pentru a extinde stocarea prin carduri de 1TB în partea , cu suport pentru HDD-uri externe pe USB 3.2. În plus, are și o unitate Blu-ray 4K. Microsoft spune că se vor putea rula jocuri la 4K 60fps, cu un maxim de 8K la 120fps.

Una dintre îmbunătățirile anunțate oficial de Microsoft este timpul de încărcare. Într-o demonstrație pe Youtube, specialiștii Microsoft arată cum State of Decay 2 se încarcă cu 40 de secunde mai rapid pe Seria X în comparație cu Xbox One X.

Microsoft va utiliza o unitate de stocare SSD pe Xbox Series X, accentul fiid pus pe viteză. Conform specialiștilor, utilizatorul va putea schimba între jocuri aproape instant și să joace jocuri chiar dacă au început actualizări pentru sistemul de operare.

Au demonstrat și funcții grafice avansate, precum Ray tracing, care permite schimbări de iluminare mai realiste, cu umbre îmbunătățite și efecte cinematografice. Tehnologia este la început și pe PC-uri, dar tot mai multe jocuri video noi vin cu astfel de grafică îmbunătățită.

Xbox Series X
va suporta HDMI 2.1 și includ Auto Low Latency (ALLM) și Variable Refresh Rate (VRR). Oamenii Microsoft au mai dezvăluit un nou buton de partajare pentru a trimite clipuri și capturi de ecran prietenilor. Microsoft a confirmat, de asemenea, dimensiunile fizice ale Xbox Series X. Dacă este utilizat vertical, măsoară 301 mm înălțime și 151 mm în adâncime și lățime.

Microsoft va detalia complet consola dezvoltatorilor la sfârșitul acestei săptămâni. Compania intenționează să dezvăluie mai multe detalii despre jocurile pe care le vom vedea pentru Xbox Series X în luna iunie.