Am testat Acer Swift 1, un dispozitiv ultraportabil, dar care oferă o performanță decentă la un preț deosebit de bun. Sincer, niciodată nu am recomandat dispozitivele sub 2000 de lei din cauza performanței slabe și a lipsei de fiabilitate. Dar iată că în 2017 există un laptop cu adevărat ultraportabil, care se și comportă ok.

Pro și contra Acer Swift 1

Mi-a plăcut foarte mult:
– cum arată și cât de ușor este;
– performanță decentă;
– preț bun;
– conectivitate bună;

Rămâne de discutat:
– uneori ai nevoie de mai multă putere;

Experiența cu Acer Swift 1

După ce am avut o groază de probleme cu laptopurile ieftine, am început să nu mai recomand astfel de dispozitive și cred că majoritatea nu sunt deloc recomandabile. Adică dai banii pe ele, te bucuri pentru câteva ore și apoi începe coșmarul. Nimic nu funcționează cum trebuie, stă ore în șir la instalări, apoi se mișcă precum computerele de pe vremuri. Pe scurt, nu ai vrea așa ceva, mai bine mai aștepți o lună și cumperi un sistem decent.

ads

Acer Swift 1 a reușit însă să îmi schimbe convingerile, iar dispozitivul este de găsit în magazinele din România la prețuri între 1700 și 1900 de lei. Ceea ce mi se pare extraordinar și arată cât a evoluat tehnologia în ultima perioadă. Întotdeauna am făcut diferența între laptopurile de birou și cele de călătorie, iar acest model este dedicat în special celor care călătoresc des. Nu va fi plăcut de folosit la birou, fiind ultra-compact. Dar vă descurcați bine în orice situație, iar experiența a fost decentă.

Modelul testat a venit cu procesorul Intel Pentium N4200, care este quad-core la 1,1 GHz, cu maximum de 2.5GHz și 4GB de RAM, practic se descurcă cu orice aplicație, dar nu cu multe deschise deodată. Fiind însă un dispozitiv de călătorie, cred că este foarte bine așa, iar cu puțină atenție vă puteți descurca ok în task-urile obișnuite – email, browsing, Facebook, citit ultimele prezentări, XLS-uri și așa mai departe. Având un display de 13,3 inch Full HD se descurcă bine la orice, iar la mine a ajuns varianta cu SSD de 256GB, ceea ce mi se pare suficient pentru drum.

Laptopul cântărește doar 1,3 kilograme și are o autonomie de invidiat. Are chiar și un senzor de amprentă dacă vreți să vă securizați toate lucrurile de pe el. Mi-a plăcut de asemenea că are foarte multe opțiuni de conectivitate, multe porturi USB, inclusiv 3.1, HDMI, cititor de carduri, cam tot ce trebuie. Iar corpul său este metalic, nu dați de vreun plastic ieftin ca la produsele low-end de la competiție.

Am rulat și un test de performanță, mai mult de curiozitate, dar el confirmă faptul că este o alegere bună. Are scorul unui laptop office, cu placă video dedicată, din generația de acum 3-4 ani. Adică o putere de lucru mai mult decât decentă pentru orice aplicație, dacă scădem din ecuație editarea video sau design CAD. Evident, nu va fi nici campion la vreun joc video, dar nu pentru asta este realizat. Laptopul meu care scotea scoruri similare avea Core i5, placă Nvidia de 1GB și SSD de 90GB. Trei ani mai târziu, aceeași putere o are un laptop ultraportabil.

Concluzii

Începând din 2017 ne putem uita mai atent la laptopurile accesibile. Dacă nu plănuiți să puneți Adobe Elements sau AutoCAD, laptopul Acer Swift 1 se va descurca în orice situație. Pentru călătorie este cea mai bună soluție, iar acum are și un preț sub 2000 de lei. Este de recomandat.

Galerie foto